Volitve so minile brez večjih incidentov. Foto: EPA
Volitve so minile brez večjih incidentov. Foto: EPA

Ameriška mednarodna organizacija Zogby je opravila vzporedne volitve na vzorcu 12.000 anketirancev in napoveduje demokratom boljši izid kot opozicijskim socialistom župana Tirane Edija Rame. Demokrati naj bi dobili 69 sedežev v 140-članskem parlamentu, socialisti pa 55. Za večino bi bilo potrebnih 71 glasov.

Sicer so volitve kljub nasprotnim strahovom potekale mirno. Poročil o večjih incidentih, kakršni so se dogajali pred volitvami, ni. Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pa so sporočili, da tudi večjih nepravilnosti na voliščih ni bilo. Albanske volilne oblasti so posvarile pred ustrahovanjem volivcev in kršenjem njihove pravice, da glasujejo v tajnosti.

Dobri trije milijoni volilnih upravičencev so volili med okoli 4.000 kandidati štirih koalicij, v katerih je povezanih 39 različnih strank.

Razmeroma visoka udeležba
Po prvih ocenah je tri ure pred zaprtjem volišč svoj glas oddalo od 40 do 50 odstotkov volilnih upravičencev. Prvi uradni izidi bodo znani v ponedeljek. Tesen izid med socialisti in demokrati so sicer že napovedovale predhodne javnomnenjske raziskave.

Berisha odločen ostati
V volilni kampanji se je Berisha predstavljal kot nujno za ohranitev politične stabilnosti in napredka v deželi. Vrhunec njegovega medijsko-političnega prizadevanja je bil simboličen preboj avtocestnega predora na avtocesti med Tirano in kosovsko mejo.

Nejasnosti glede lanske hude nesreče v tovarni za uničevanje starih eksplozivov in municije, v kateri je umrlo 30 ljudi, pa je pred volitvami izkoristila opozicijska stranka tiranskega župana Rame, ki napoveduje novo poglavje v albanski politiki. Rama se zaveda, da bi sam težko prevzel oblast, zato je napovedla možnost koalicijskega sodelovanja.

Volitve pomembne za demokracijo
Tokratne volitve veljajo za pomembne predvsem ob ocenjevanju demokratične zrelosti države in njene pripravljenosti za integracijo v EU. Albanija je aprila vložila prošnjo za članstvo v EU-ju, kar je prvi korak povezovanja.

V Ovseju so poudarili, da si Albanija, ki je nedavno postala nova članica Nata, ne more privoščiti nobenih napak pri izvedbi volitev oz. spoštovanju vseh volilnih standardov. Volitve je spremljalo okoli 3.000 opazovalcev, med njimi nekaj sto tujih. Oblasti so uvedle nekatere ukrepe, s katerimi naj bi preprečile morebitne kraje in poneverbe glasov, med njimi je bil tudi obvezen izkaz volivcev z novimi osebnimi izkaznicami.