Bush v videu vidi dokaz, v kako nevarnem svetu živimo. Foto: Reuters
Bush v videu vidi dokaz, v kako nevarnem svetu živimo. Foto: Reuters
George Bush (levo) ob tajskem premierju Surajudu Čulanontu in ruskem predsedniku Vladimirju Putinu (levo)
Bush se je na video odzval na srečanju držav Apeca v Avstraliji. Foto: RTV SLO
Prostori Cie
Cia trdi, da so njeni programi usmerjeni le proti najbolj nevarnim teroristom in proti tistim, za katere sumi, da imajo pomembne informacije. Foto: EPA
Odmevi na bin Ladnov posnetek

V novem videu, ki se je v javnosti pojavil po skoraj treh letih premora, bin Laden predsednika ZDA Georgea Busha opozarja, da dela enake napake kot Sovjetska zveza, s tem ko ne priznava velikih izgub, ki so jih prizadele v Iraku.

"Bush ponavlja napake Brežnjeva. Ko so ga vprašali, kdaj bo umaknil sile iz Iraka, je dejal, da se umik ne bo zgodil med njegovo vladavino, ampak med vladanjem tistega, ki ga bo nasledil," je dejal bin Laden.

V videu ni izrekel nobene neposredne grožnje, je pa Američane pozval k spreobrnitvi v islam. S tem bi po njegovih besedah lahko ustavili vojno v Iraku.

Na posnetku je vodja Al Kaide povedal tudi, da demokratom ni uspelo preprečiti vojne v Iraku zaradi velikih družb v ZDA. "Kot odgovor na vprašanje, zakaj demokratom ni uspelo preprečiti vojne v Iraku, pravim: gre za enake razloge, kot so vodili k neuspehu nekdanjega predsednika Johna F. Kennedyja, da bi ustavil vojno v Vietnamu. Tisti, ki imajo resnično moč in vpliv, so tisti, ki imajo tudi največ denarja," je povedal najbolj iskan človek na planetu.

Omenil tudi 11. september
Čeprav so ZDA najmočnejša gospodarska sila z največjim vplivom na svetovne politike, ki ima v lasti namočnejši in najmodernejši vojaški arzenal in ki za to vojno zapravi več kot vse druge države za svoje vojske skupaj, je 19 moškim uspelo, da so spremenili smer kompasa, je spomnil na posnetku na dogodke 11. septembra 2001, ko sta v stolpnici Svetovne trgovinske organizacije v New Yorku prileteli dve letali. Takrat je umrlo okoli tri tisoč ljudi.

Bush: To je dokaz, v kako nevarnem svetu živimo
Bush se je na video odzval v Avstraliji na srečanju Apeca po sestanku z japonskim premierjem Šinzom Abejem. Dejal je, da je to dokaz, v kako nevarnem svetu živimo in da je potrebno skupno sodelovanje za zaščito ljudi.

Bin Laden se je na videu pojavil oblečen v tipično oblačilo in belo pokrivalo, sedel pa je pred napisom, ki se je glasil "Sporočilo šejka Osame bin Ladna ameriškemu ljudstvu". Na posnetku deluje utrujen in nezdrav, vendar pa je njegova brada precej krajša in temna. Nazadnje je imela številne sive pramene.

Po trditvah neimenovanega ameriškega obveščevalca je glas na posnetku res bin Ladnov, medtem ko o njegovi fizični pojavi še niso naredili nobenih študij. Datumi na posnetku pa kažejo, da je nastal pred kratkim.

Cia svari pred novimi napadi
Direktor ameriške obveščevalne agencije Michael Hayden je v petek opozoril, da Al Kaida pripravlja nove velike napade na ZDA. Ciini analitiki naj bi bili prepričani, da se vodstvo teroristične organizacije osredotoča na tarče, ki bi terjale čim več žrtev, povzročile veliko uničenje in veliko gospodarsko škodo.

Hkrati je Hayden pred svetom za mednarodne odnose v New Yorku zagovarjal sporne Ciine ukrepe pri obravnavi domnevnih teroristov. Gre za zapiranja, zasliševanja in izročanja osumljencev v države, kjer jih tudi mučijo. Prvi mož Cie pravi, da gre za majhne in previdne programe, v katerih dobijo ključne obveščevalne podatke.

Odmevi na bin Ladnov posnetek