Bližnji vzhod
Ali Akbar Salehi
Salehi je pojasnil, da je Iran pismo o začetku določenih dejavnosti IAEA-ja poslal v ponedeljek. Foto: Reuters
Hamenej je med glavnimi zahtevami, da Iran ohrani sporazum, navedel nadaljnji izvoz iranske nafte v Evropo. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Netanjahu je dejal, da želi Iran z jedrskim orožjem uničiti Izrael, Foto: Reuters

Dodaj v

Iran je znova začel povečevati zmogljivosti za bogatenje urana

Številna podjetja se v strahu pred ameriškimi sankcijami že distancirajo od Irana
5. junij 2018 ob 13:00,
zadnji poseg: 5. junij 2018 ob 15:17
Teheran - MMC RTV SLO, STA

Iran je v ponedeljek obvestil Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), da je začel izvajati načrt za povečanje svojih zmogljivosti za bogatenje urana.

"Če bo mogoče, bomo morda jutri zvečer v Natanzu lahko napovedali odprtje centra za izdelovanje novih centrifug za bogatenje urana," je dejal podpredsednik in vodja iranske agencije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi. Po poročanju britanskega BBC-ja bo Iran povečal svoje zmogljivosti za proizvodnjo uranovega heksafluorida (UF6), ki je ključna sestavina za bogatenje.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Hamenej je ob tem sporočil, da je odredil priprave za bogatitev urana, če bi dokončno propadel mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, s katerim se je Iran v zameno za odpravo sankcij odpovedal bogatenju urana.

Po mnenju poznavalcev pomeni iransko obvestilo jasen signal, da Teheran ne bo zgolj opazoval dogajanja v zvezi s sporazumom in da tako tudi sporoča, da ima na voljo različne možnosti, če sporazum dokončno propade. Ključne evropske države si namreč s težavo prizadevajo, da bi sporazum ohranile pri življenju.

Izrael grozi z napadom
Na napovedi Irana se je že odzval izraelski premier Benjamin Netanjahu, velik nasprotnik jedrskega sporazuma, ki je dejal, da je namen iranskega bogatenja urana uničenje Izraela. "Pred dvema dnevoma je ajatola Hamenej, iranski vrhovni voditelj, potrdil svoj namen, da uniči izraelsko državo. Včeraj je pojasnil, kako bo to storil - z neomejenim bogatenjem urana za izdelavo arzenala jedrskih bomb," je dejal Netanjahu.

Izraelski minister za obveščevalne zadeve Izrael Kac je medtem po poročanju nemške tiskovne agencije DPA posvaril, da bo "mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA Iran najprej posvarila, nato pa vojaško napadla", če bo ta še naprej bogatil uran. Obrambni minister Avigor Liberman pa je glede napovedi Teherana dejal, da gre za "znake množične histerije in panike znotraj iranskega vodstva".

Trump odstopil od sporazuma
Na začetku maja je ameriški predsednik Donald Trump sporočil, da ZDA odstopajo od jedrskega sporazuma z Iranom in znova vzpostavljajo gospodarske sankcije. ZDA so določile, da imajo podjetja po svetu na voljo šest mesecev, da prekinejo poslovanje z Iranom ali pa tudi njim grozijo ameriške sankcije.

Številna mednarodna podjetja se se v zadnjih tednih v strahu pred sankcijami ZDA že začela distancirati od Irana, še navaja BBC.

Mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu so leta 2015 podpisali Iran na eni ter ZDA, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Rusija in Kitajska na drugi strani. Iran vztraja, da je njegov jedrski program namenjen izključno v civilne namene, ZDA, Izrael in Savdska Arabija pa Teheran obtožujejo, da poskuša prek njega izdelati jedrsko bombo.

K. T., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 05.06.2018 ob 13:43
Dajte no, če že pišete članke pisat vse kar je za novico pomembno... Iran bo povečal obogateni uran na 190 000 enot ( SWU ), kar je povsem v skladu s sporazumom...To lahko naredi, ko poteče prvi 2 leti od začetka sporazuma, kar se je tudi zgodilo.... Če to ne odgovarja najbolj stabilnim genijem, je to njihova stvar ....Skratka.. Iran zaenkrat ne počne ničesar izven sporazuma..
SamoRes
# 05.06.2018 ob 13:35
Države se morajo zavarovat pred ZDA in Izraelom. Poglejte samo Libijo in irak.
+hellbastard+
# 05.06.2018 ob 13:43
iran ni napadel nobene države tako da jaz ne vidim problema.vemo pa koliko jih je usra
Ramus
# 05.06.2018 ob 13:59
Številna mednarodna podjetja se se v zadnjih tednih v strahu pred sankcijami ZDA že začela distancirati od Irana, še navaja BBC.

Takšno ustrahovanje s strani enega bedaka, kot je Donald Trump je nesprejemljivo! Zato ne moremo biti proameriški!
pacoman
# 05.06.2018 ob 13:37
Bibi že skače od jeze kot opica.
Lion007
# 05.06.2018 ob 13:24
Pravilno!! Pokažite svetovnemu policaju, da niste mevže!! Ti mi delajte.
HakmeD
# 05.06.2018 ob 13:27
Edino pravilno. Jedrska energija je najbol zelena energija.
sLoVaN
# 05.06.2018 ob 14:58
Ponosna, samostojna, dostojanstvena država.
90% svetovnih popotnikov priznava, da so tam srečali najbolj prijazne in gostoljubne ljudi.
Furajo islam na ulici, doma za zidovi pa imajo vse in še več, ko mi...
Perzija-1000 let zgodovine, tradicije, načina razmišljanja plus 80mio (kot Nemčija prebivalcev), med njimi veliko zelo izobraženih

Pač, za razliko od vseh evropskih držav, v Iranu je država gospodar, ne pa MMF, multinacionalke ali masoni, če hočete
Bivši uporabnik
# 05.06.2018 ob 14:13
Bodo pač uporabljali Kitajsko robo. Saj ni tako slaba. Računalnik Lenovo je itak boljši kot HP in mobiteli Huawei so boljši in cenejši od precenjenih jabolk.
SoWa
# 05.06.2018 ob 14:54
grenadir

# 05.06.2018 ob 13:43
Dajte no, če že pišete članke pisat vse kar je za novico pomembno... Iran bo povečal obogateni uran na 190 000 enot ( SWU ), kar je povsem v skladu s sporazumom...To lahko naredi, ko poteče prvi 2 leti od začetka sporazuma, kar se je tudi zgodilo.... Če to ne odgovarja najbolj stabilnim genijem, je to njihova stvar ....Skratka.. Iran zaenkrat ne počne ničesar izven sporazuma..
-------------------------
Sploh nima smisla se kaj komentirati po prispevku grenadira, ker je v treh stavkih obrazlozil bistveno vec, kot novinar v celem clanku.
AlBundy
# 05.06.2018 ob 14:05
Prav imajo, kajti na žalost je jedrsko orožje v današnjem času edini garant varnosti ...
Krtomir
# 05.06.2018 ob 13:51
Pravilno, pozdravljam. Šele, ko bo imel Iran nuklerano orožje bo na BV končno mir.
aparat-čik
# 05.06.2018 ob 14:12
kaj jim pa preostane, kot da si jo naredijo?

so videli severnokorejce, so zagrozili da jo bodo sprobali nekje blizu ameriškega ozemlja (Havajev) in se kavboji takoj bolj spravljivo obnašajo. Ko jo dobijo, bo Izrael hitro mirna in pridna državica...
darkwader
# 05.06.2018 ob 14:26
Več subjektov bo imelo jedrsko orožje, večja je možnost uporabe le tega.

Tako da, "bravo" idiot, ki je sporazum skenslal.
HOR
# 05.06.2018 ob 14:50
Kar je bistveno in v zgornjem članku ni navedeno (zakaj...!?):
-Po navedbah iranske novinarske agencije Fars je podpredsednik Ali Akbar Salehi, vodja iranske organizacije za atomsko energijo navedel je, da je to samo začetek proizvodnega procesa in ne pomeni, da bodo začeli z montažo centrifug ( za bogatenje urana)...
"Kaj počnemo ne krši jedrskega sporazuma (2015)", je dejal in dodal, da je bilo včeraj v zvezi z začetkom določenih dejavnosti predloženo pismo Mednarodni agenciji za atomsko energijo (IAEA).
V skladu z jedrskim sporazumom iz leta 2015, ki ga je Iran podpisal z svetovnimi silami, lahko gradi in preskusi dele za napredne centrifuge, vendar obstajajo posebne omejitve glede tehnologije, ki jo je mogoče raziskati in v kakšni količini v prvem desetletju dogovora.
Salehi je tudi poudaril, da te poteze ne pomenijo, da pogajanja (z Evropo) niso uspela!

V ponedeljek je iranski vrhovni vodja Ayatollah Ali Khamenei opozoril Evropejce, da Iran nikoli ne bo toleriral oboje, -ekonomskih sankcij in jedrskih omejitev (torej eno ali drugo ne pa oboje...), in pozval k pripravam na pospešitev obogatitve urana.
Iran vztraja, da je jedski program le za civilno uporabo, nasprotniki v ZDA, Izraelu in Saudovi Arabiji pa ga obtožujejo, da si prizadeva za izgradnjo atomske bombe.
V skladu s sporazumom iz leta 2015 je Iranu dovoljeno, da obogati uran do 3,67 odstotka.
Izraelski premier Benjamin Netanyahu se je hitro odzval na napoved Salehija in ga obtožil, da je namen islamske republike "neomejena obogatitev urana za ustvarjanje arzenala jedrskih bomb", da bi uničili njegovo državo ( sicer Netanyahu že ca. četrt stoletja ponavlja vedno znova podobno napačno napoved da, bo Iran izdelal atomsko bombo že v nekaj letih saj so ga dejstva vedno dematirala...)

Zainteresirane za ohranitev jedrske pogodbe, katero je do zdaj Iran v skladu z mednarodnimi inšpektorji v celoti upošteval pa evropske vlade sedaj delajo na ukrepih za zaščito svojih podjetij pred sankcijami ZDA.
Glede na ZDA, ki so v celoti izstopile iz sporazuma in njenih sankcij proti sodelujočim z Iranom je več velikih podjetij dejalo, da bo nemogoče nadaljevati z delovanjem v Iranu, razen v skrajnem primeru, če bi prodrle z izjemami do sicer za izjeme neprebojnega Washingtona.
Tako je Francoski PSA, ki proizvaja avtomobile Peugeot in Citroen v ponedeljek postala najnovejša firma, ki napoveduje svoje načrte za izstop iz Irana, kjer je lani prodala skoraj 445.000 avtomobilov.
Francoski energetski gigant Total se prav tako pripravlja na odhod s 4,8 milijarde ameriških dolarjev plinskega projekta v Iranu, medtem ko je njegov glavni izvršni direktor prejšnji teden dejal, da so možnosti za izjemo ZDA "zelo tanke"
Rusi in Kitajci pa si že manejo roke in računajo profite...
AFP: Iran povečuje pritisk na obogatitev urana po umiku ZDA
RT: 10 kratkih odgovorov na 5 ključnih točk o jedrskem sporazumu z Iranom
cabbage
# 05.06.2018 ob 14:58
ZDA bi naj imele 7.100 jedrskih konic..... nekatere suverene države pa ne smejo imeti niti 1? Seveda da ne, ker če ima vsaj 1 se jih ne smejo dotaknit, tako pa lahko nemoteno izvažajo svojo demokracijo.....
džeko
# 05.06.2018 ob 14:03
Ma naj jim Kitajci prodajo par bomb in bo......pa kaj se bojo sami mantrali, brez veze.
djadja
# 05.06.2018 ob 13:31
A mislite, da je naš G. Predsednik prebral poročilo služb o tej temi... ??
Jarik
# 05.06.2018 ob 15:50
Iran je zakon, o njem in njegovih prebivalcih sem že dosti bral in slišal. Same superlative, ki so v bistvu speljani na eno. So namreč prijateljsko razpoloženi oz sočutni ali nevsiljivi do tujcev ali drugačemislečih, so prijazni in pametni, širokomisleči, neodvisni in trmasti do zunanjih sovražnikov (USA).
Res si ga/jih želim videt v živo. Upam, da kmalu.
evaevi
# 05.06.2018 ob 14:57
Držim petsi za iransko orng jedrsko bombo, da čimprej z njo maha pred nosom jedrsko pa kar lahko oboroženima stalnima povzročiteljema vojn po svetu ZDA in Izraelom.
Orng jerska oborožitev ogroženega Irana je edino upanje za relativni mir pred tema dvema svetovnima pošastma.
zeuss-zeng
# 05.06.2018 ob 14:48
Spici veiner
Ja potem pa najbolje da še ZDA odvržejo ene par na Iran, pa mimogrede še na sirijo..
----------------
seveda ni najbolje - pa tudi to ni najbolje da nekateri kot zda ali rusija imajo atomske drugi pa jih ne smejo imeti . Kdo pa pravi da imetniki teh bomb niso totalni kreteni in jim ni mar za druge - američani so recimo to že stoklrat dokazali ...
Homer.
# 05.06.2018 ob 18:41
Bogatenje urana za reaktorje je nekje do 5%.
Taka obogatitev je popolnoma neuporabna za atomsko orožje.
In to počne Iran
Grožnje Izraela in ZDA so neupravičene!
Jarik
# 05.06.2018 ob 15:41
Izraelski premier Netanjahu je dejal, da želi Iran z jedrskim orožjem uničiti Izrael,

tudi IZRAEL si želi uničit IRAN, pa je žal premajhen (in se ga tudi big dady malo boji).
In kaj ? Zaradi tega Iran ne joka po evropskih tleh. Očitno Big USrA dady ni dovolj da ga zaščiti al kaj?
magjack
# 05.06.2018 ob 14:43
fuzijo ali fizijo? :D
Bivši uporabnik
# 05.06.2018 ob 19:29
Kaj si želi imeti vsaka država, ki ji ZDA in Izrael zagrozita z agresijo in vojno?
Želi si imeti atomsko bombo oziroma par sto atomskih bomb.
samogledam
# 05.06.2018 ob 15:41
Pravilno, zakaj bi z atomsko bombo in kemičnim orožjem mahal samo Izrael na BV.
Svit-1
# 05.06.2018 ob 14:15
Dobra popotnica Trumpu za srečanje s Kimom! Verjamem, da se bo Kim znal ustrezno postaviti zase ...
HakmeD
# 05.06.2018 ob 13:47
@SpicyWeiner
Ne bom se spuščou v fuzijo, je Oppenheimer že vse povedou in naredu...
Če jo bodo pa naredl, jo nj pa kr direkt na Izraelu probajo.
x1ijn
# 05.06.2018 ob 20:41
A ne bi Iran sam sebi povzrocil resnih tezav s sevanjem, ce bi odvrgel bombo na Izrael? Nekak mi Netanjahova bojazen ne pije vode. Jasno mi je, da pretirava, samo mogoce bi ga svet moral izsmejat, ne da samo nemo opazuje njegove blodnje.
chiron
# 05.06.2018 ob 17:45
@fritaja
1. norce ignoriraš, se z njimi ne pogovarjaš, ampak iščeš normalne sogovornike ali celo zaveznike.
2. Hamenej ne more igrati terapevta, terapevt bi lahko bil kvečjemu zmerni, razsodni, umirjeni Rohani.
fritaja
# 05.06.2018 ob 16:55
chiron
# 05.06.2018 ob 14:32
Hočete reči, da se moramo veseliti, da nista nora samo Trump in Netanjahu, ampak tudi Hamenej?


Kako pa naj se drugače pogovarja z norcema!? A ti misliš, da bi moral Hamenej igrati njuna terapevta?
audiac
# 06.06.2018 ob 11:12
Obrambni minister Avigor Liberman pa je glede napovedi Teherana dejal, da gre za "znake množične histerije in panike znotraj iranskega vodstva".

Množična iranska histerija pa to.Je ni nikjer zaznati.Znaki histerije so prisotni predvsem pri Izraelcih.
REsnica
# 06.06.2018 ob 08:45
Mrki,
a iran pa te pravice nima? A si morda štel, kolikokrat je židovski okupator, ki si tako zelo želi mir, napadel avtohtone prebivalce palestine nad katerimi izvaja genocid dklsdno z javno agendo sionizma, po kateri bodo v palestini nekoč živeli samo židovski priseljenci?

Ja tudi zda si zelo prizadevajo za mir v iraku, siriji, afganistanu, jemnu, iranu....če ne bi imeli jedrskega orožja, bi jih še kdo napadel....
REsnica
# 06.06.2018 ob 08:39
Žal je demokracija tako skrajno butasto agresiven sistem, da se pred njim lahko braniš samo s skrajnimi sredstvi. Z jedrsko bombo ali neudeležbo na volitvah.
HOR
# 06.06.2018 ob 00:14
@mrki1
# 05.06.2018 ob 23:40
.iran ni napadel nobene države tako da jaz ne vidim problema.vemo pa koliko jih je usra
-------------------------
"...zakaj že je bila Iraško Iranska vojna ?..."

Zato, ker je Irak napadel Iran...
Irak je želel nadomestiti Iran kot prevladujočo državo Perzijskega zaliva. Združene države, Sovjetska zveza, Francija in večina arabskih držav so podprle Irak, medtem, ko je bil Iran v veliki meri izoliran.

Iransko-iraška vojna je bila odprta vojna med Irakom in Iranom med letoma 1980 in 1988. Bila je znana kot Zalivska vojna do Druge zalivske vojne (1990–91). Šteje se za enega izmed najbolj krvavih konfliktov 20.stoletja, ki je trajal dlje, kot obe svetovni vojni. Vojna je zahtevala okrog milijona žrtev, tako vojakov, kot tudi civilistov (ca 50/50).
Vojna se je začela 22. septembra 1980, ko je Irak po več mejnih spopadih napadel Iran. Irak je bil v začetku vojne uspešnejši, kasneje pa se je okrepil tudi Iran in vojna se je sprevrgla v obojestransko izčrpavanje. Irak (Sadam Husein) je med vojno uporabil kemično orožje proti Iranu ( menda tudi s podporo ZDA v materijalu...!?), pa tudi proti iraškim Kurdom.
Po osmih letih vojne utrujenosti, gospodarskih težav, zmanjšane morale, ponavljajočih se iranskih vojaških napak, iraške uporabe orožja za množično uničevanje in pomanjkanja mednarodnega razumevanja ter povečane vojaške napetosti med ZDA in Iranom je vse privedlo do prekinitve ognja s posredovanjem OZN in brez sprememb mej ali reparacij.
klik...
Nikolaj
# 05.06.2018 ob 22:14
ZDA, ki imajo atomsko bombo grozijo Iranu.
Ko bo tudi Iran imel atomsko bombo, bi tudi ameriških groženj konec.
DETROITS
# 05.06.2018 ob 21:26
Zahvala gre pa g. Trumpu.
cairns
# 05.06.2018 ob 18:11
Iran je znova začel povečevati zmogljivosti za bogatenje urana

Izrael pripravlja letala.
SoWa
# 05.06.2018 ob 14:48
SpicyWeiner

# 05.06.2018 ob 13:29
Prijavi neprimerno vsebino HakmeD
Edino pravilno. Jedrska energija je najbol zelena energija.

zdi se mi, da ti ne ločiš ravno najbolje definicije jedrske energije ter proizvodnje materiala za izdelavo jedrske bombe.

-----------------------
Zdi se mi da nimas pojma kje se uporablja obogateni uran

Za uporabo v reaktorjih ali pa v atomski bombi moramo uran obogatiti. Zvišati je potrebno delež U-235 0,72% iz naravnega urana na 3,7-5% za gorivo jedrskih reaktorjev.
HakmeD
# 05.06.2018 ob 14:27
@SpicyWeiner
Tut v sarkazem se ne bom spuščou. Ti bi se pa lahko mau...
mrki1
# 05.06.2018 ob 23:40
+hellbastard+
# 05.06.2018 ob 13:43
Prijavi neprimerno vsebino
iran ni napadel nobene države tako da jaz ne vidim problema.vemo pa koliko jih je usra
-------------------------
zakaj že je bila Iraško Iranska vojna ?
Bivši uporabnik
# 05.06.2018 ob 16:56
Raje Iran kot I$rael.
SpicyWeiner
# 05.06.2018 ob 14:16
HakmeD
Ne bom se spuščou v fuzijo, je Oppenheimer že vse povedou in naredu...
Če jo bodo pa naredl, jo nj pa kr direkt na Izraelu probajo.


A ti bi kar jedrske bombe metal po svetu? Ja potem pa najbolje da še ZDA odvržejo ene par na Iran, pa mimogrede še na sirijo, pa Rusi naj še ene par odmečejo tam dol pa boš verjetno še najbolj zadovoljen?
mrki1
# 05.06.2018 ob 23:48
Ah ja , spet nekateri pišejo kr neki. Ali sploh veste zakaj je Izrael izdelal jedrsko orožje? Zato da ma mir pred Arabci , če ne bi bil vsakih nekaj let v vojni z okoliškimi državami , Sirijo Egipt, Iran, Palestino itd... Tko se pa arabci ne upajo dokončno napast.
janezi
# 05.06.2018 ob 16:31
@SpicyWeiner
Ne bom se spuščou v fuzijo, je Oppenheimer že vse povedou in naredu...
Če jo bodo pa naredl, jo nj pa kr direkt na Izraelu probajo.
-----------------
ja bravo slovenc,to,to,to!!Mene pa preje na ?
janezi
# 05.06.2018 ob 16:26
zdi se mi, da ti ne ločiš ravno najbolje definicije jedrske energije ter proizvodnje materiala za izdelavo jedrske bombe.---oh,loči,le sarkazem nima meja.saj iranci razlagajo,da bo ta uran za gospodinjsko rabo,tudi sarkazem.
pa saj večina tu se veseli atom. bomb,zaenkrat...
janezi
# 05.06.2018 ob 16:40
Iran je zakon, o njem in njegovih prebivalcih sem že dosti bral in slišal. Same superlative, ki so v bistvu speljani na eno. So namreč prijateljsko razpoloženi oz sočutni ali nevsiljivi do tujcev ali drugačemislečih, so prijazni in pametni, širokomisleči, neodvisni in trmasti do zunanjih sovražnikov (USA).
Res si ga/jih želim videt v živo. Upam, da kmalu.
---------------------------------
dajmo jih lepo prositi,da postanemo njihova pokrajina,pa da nas izboljšajo.
chiron
# 05.06.2018 ob 14:32
Hočete reči, da se moramo veseliti, da nista nora samo Trump in Netanjahu, ampak tudi Hamenej?
SpicyWeiner
# 05.06.2018 ob 13:29
HakmeD
Edino pravilno. Jedrska energija je najbol zelena energija.


zdi se mi, da ti ne ločiš ravno najbolje definicije jedrske energije ter proizvodnje materiala za izdelavo jedrske bombe.
copcop
# 05.06.2018 ob 13:39
Torej je zadeva zaključena in evropska podjetja v Iranu lahko kar zaprejo vrata.
Kazalo