Bližnji vzhod
(8)
Bašar Al Asad
Sirski predsednik Bašar Al Asad namerava po poročanju severnokorejske tiskovne agencije obiskati Kim Džong Una. Foto: Reuters
Kim Džong Un in Mun Dže In
Kim Džong Un in Mun Dže In sta se prvič srečala na demitaliziranem območju med obema Korejama. Foto: Reuters

Dodaj v

KCNA: Sirski predsednik Al Asad načrtuje obisk Severne Koreje

Severno Koreja ima znova veleposlanika v Siriji
3. junij 2018 ob 16:08
Damask/Pjongjang - MMC RTV SLO, STA

Sirski predsednik Bašar Al Asad po srečanju z novim severnokorejskim veleposlanikom v Siriji načrtuje obisk Severne Koreje in srečanje z voditeljem Kim Džong Unom, poroča KCNA.

"Ves svet pozdravlja omembe vredne dosežke na Korejskem polotoku, ki sta jih omogočila izjemen politični talent in modro vodenje Kim Džong Una," je dejal sirski predsednik na srečanju z novim severnokorejskim veleposlanikom v Siriji Mun Jong-namom po predaji poverilnih pisem, še navaja severnokorejska tiskovna agencija (KCNA).

Sirska vlada bo v polnem obsegu vedno podpirala vse politične ukrepe severnokorejskega voditelja ter krepila in razvijala nezlomljive prijateljske povezave s Pjongjangom, je še dejal sirski predsednik. Sirija se uradno na navedbe severnokorejske tiskovne agencije sicer še ni odzvala.

Al Asad je spomnil tudi na zgodovinske odnose med državama v času že pokojnih voditeljev obeh držav, Kim Il Sunga in Hafeza Al Asada. Severna Koreja je diplomatske odnose s Sirijo vzpostavila leta 1966 in med izraelsko-arabskimi vojno oktobra 1973 v Sirijo poslala svojo vojsko in orožje, poroča BBC.

Severnokorejske ladje proti Siriji
Glede na posebno poročilo Združenih narodov je Severna Koreja med letoma 2012 in 2017 v Sirijo poslala 40 ladij s ploščicami, ventili in cevmi, odpornimi proti kislini. Ti materiali bi se lahko uporabljali v proizvodnji kemičnega orožja, o uporabi katerega poročajo nasprotniki sirskega režima in mednarodni opazovalci, vendar vojska navedbe vztrajno zanika.

O točnem datumu Al Asadovega obiska v Severni Koreji KCNA ne poroča, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Kim vse bolj družaben
Severnokorejski voditelj se je letos srečal že s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na obisku v Pjongjangu Kimu predal vabilo predsednika Vladimirja Putina na obisk v Rusijo, v zadnjih dneh pa je po številnih preobratih znova načrtovano srečanje med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Kekec99
# 03.06.2018 ob 16:31
Trump pa se je srečal z Kim Kardashian. :)
WeeBay
# 03.06.2018 ob 16:28
To bo še zelo zanimivo. Assad je ravnokar odprl še dodaten layer, ki ga bodo morale ZDA še preučiti.
Mare_4
# 03.06.2018 ob 18:06
MMC: Glede na posebno poročilo Združenih narodov je Severna Koreja med letoma 2012 in 2017 v Sirijo poslala 40 ladij s ploščicami, ventili in cevmi, odpornimi proti kislini. Ti materiali bi se lahko uporabljali v proizvodnji kemičnega orožja,...

ZN ga biksa. A veste, kako je enostavno je pripraviti npr. klor, ki se uporablja na veliko za kloriranje vode, ki jo pijemo, a je po drugi strani tudi tudi bojni strup. Pripravlja se iz kuhinjske šoli in elektrike. Ne moreš prepovedati ne enega ne drugega. Gre za osnovne, življensko pomembne potrebščine.

Tako je tudi s cevmi, ploščicami in ventili odpornimi na kisline, saj se uporabljajo v kem. industriji, ta industrija pa dobavlja ljudem potrebščine splošnega pomena: barve, laki, plastiko, idr. Poleg tega bi bilo mogoče uporabiti navadne cevi, ploščice, ventile, le precej pogosto bi jih bilo potrebno menjati. Gre bolj za nagajanje, ki prizadene najbolj navadne sirske državljane.
citizen
# 03.06.2018 ob 17:33
Ploščice, cevi in ventile odporne proti kislini lahko jutri kupim v sosednji trgovini. Mislim, pa kaj ste vi osnovnošolski novinarski krožek?
Kobalt
# 03.06.2018 ob 17:41


No, tole pa je ekspresna eskalacija :))
Franc Jožef I.
# 03.06.2018 ob 16:27
Hahaha... Tud Asad ga bo prehitel. Dump je vosu!
Binder Dandet
# 03.06.2018 ob 17:30
Se bo Severna Koreja ponudila kot mirovni posrednik za sirsko vprasanje?:)
Kobalt
# 03.06.2018 ob 17:23
Tale Bašar si pa upa. Se ne boji morebitnega atentata v obliki "odpovedi letalskih motorjev"?
Kazalo