Bližnji vzhod
(2)
Jordanija
Protesti pretekli teden so bili eni redkih v Jordaniji do zdaj. Foto: Reuters

Dodaj v

Zalivske države z 2,5 milijarde dolarjev vredno finančno injekcijo

EU bo Jordaniji pomagal z 20 milijoni evrov
11. junij 2018 ob 13:16
Dubaj - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Savdska Arabija, Kuvajt in Združeni arabski emirati bodo Jordaniji, v kateri potekajo protesti zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov, pomagali z 2,5 milijarde dolarjev finančne pomoči.

Na tisoče Jordancev se je pretekli teden protestno napotilo na ulice zaradi dviga cen in predloga davčne zakonodaje, ki bi po mnenju protestnikov dodatno prizadel revne in pripadnike srednjega razreda. Jordanski kralj Abdulah je zaradi protestov odpoklical vlado in imenoval novega premierja, ki se je zavezal, da bo omilil napovedane davčne spremembe.

V sosednjih kraljevinah so zaskrbljeni, da bi se lahko nemiri iz Jordanije, ki je tesna zaveznica ZDA, lahko razširili po regiji. V Bahrajnu in Egiptu se oblasti spopadajo s podobnimi izzivi, kot jih ima Jordanija.

Trojica bogatih zalivskih držav namerava z denarno pomočjo Jordaniji pomagati pri izboljšanju gospodarskih razmer. Finančna injekcija vključuje depozit jordanski centralni banki, garancije Svetovni banki, proračunsko podporo za pet let in financiranje razvojnih projektov. Odločitev so voditelji sprejeli v Meki v Savdski Arabiji, kjer je kralj Salman gostil vrh z jordanskim kraljem Abdulahom, kuvajtskim emirjem šejkom Sabahom Al Ahmadom Al Džaberjem Al Sabahom in podpredsednikom ZAE-ja šejkom Mohamedom Bin Rašedom.

Jordanija, ki je v veliki meri odvisna od donatorjev, poskuša obrzdati svoj dolg, potem ko je leta 2016 od Mednarodnega denarnega sklada pridobila 723 milijonov dolarjev vredno posojilo.

Evropska unija je že v nedeljo napovedala, da bo Jordaniji pomagala z 20 milijoni evrov.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
KruhTeUbije
# 12.06.2018 ob 07:45
Jordanija poleg vseh sprejetih sirskih beguncev skrbi še za mnogoštevilne Palestince, ki so v to državo pribežali že pred leti. Skupno število teh ljudi je grozljivo, zato bi v tem oziru druge države (predvsem zalivske, ki se najbolj otepajo pribežnikov) Jordaniji še bolj pomagale.
Sorrento
# 11.06.2018 ob 20:22
In zakaj bo EU tja nakazala 20 mio EUR? Bodo mogoče kakšno staro cerkev obnavljali? Malo morgen...
Kazalo