Bližnji vzhod
Unrwa
ZDA so že v začetku meseca sporočile, da ne bodo več financirale agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (Unrwa). Foto: Reuters

Dodaj v

ZDA zapirajo palestinsko misijo v Washingtonu

Erekat: "Gre za kolektivno kaznovanje Palestincev"
10. september 2018 ob 12:12
Ramala - MMC RTV SLO, STA

ZDA so palestinsko vodstvo obvestile, da bodo zaprle palestinsko misijo v Washingtonu. Gre za zadnjo odločitev v nizu ukrepov, ki jih je proti palestinskemu vodstvu sprejela administracija Donalda Trumpa.

Novico je sporočil predstavnik palestinskih oblasti Sajeb Erekat in ta korak obsodil kot "še en dokaz politike kolektivnega kaznovanja Palestincev", ki ga izvaja Bela hiša.

"Ameriški predstavnik nas je obvestil o odločitvi o zaprtju palestinske misije v ZDA," je v izjavi za javnost zapisal Erekat, ki je drugi človek Palestinske osvobodilne organizacije. "Gre za nov oris politike kolektivnega kaznovanja, ki ga Trumpova administracija izvaja proti palestinskemu ljudstvu in ki mu je že odvzela finančno pomoč za človekoljubne dejavnosti, vključno s področji zdravstva in izobraževanja," je bil kritičen Erekat. "To nevarno zaostrovanje kaže, da skušajo ZDA razbiti mednarodni sistem za prikrivaje izraelskih zločinov," je še menil.

Washington povečuje pritisk
ZDA so že na začetku meseca sporočile, da ne bodo več financirale agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (Unrwa), ki skrbi za pet milijonov palestinskih beguncev. New York Times je takrat poročal, da želi Trumpova administracija z ukrepom povečati pritisk na palestinske voditelje, da sprejmejo novi ameriški "ultimativni" predlog mirovnega sporazuma z Izraelom, ki ga ZDA že nekaj časa napovedujejo.

Palestinci so po enostranskem priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice decembra 2017 prekinili stike s predstavniki ZDA.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Krtomir
# 10.09.2018 ob 12:37
No so se vsaj odločili za neprikrito pomoč pri vojnih zločinih. Vsaj svojo hipokrizijo bodo na ta način zmanjšali, kar pa seveda ne pomeni, da so oproščeni kakršnekoli odgovornosti pri etničnem čiščenju Palestincev itd...
mb128
# 10.09.2018 ob 12:24
Eh še en članek brez (prave) substance na mmc! Torej zakaj že bodo zaprli misijo? Zato ker palestinci niso pristali v pogajanja z Izraelom kjer bi bile Zda mediator! Še več Botom, pardon Bolton grozi z sankcijami celo Icc-ju!
A še komu ni kaj jasno?! Meni je vse in to že dolgo!
Sladica? Izvolite! Zda naj bi v kratkem izstopile iz Wto in Nafta.
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 12:43
@mimobeznik
"Končno pravi pristop do terorističnih gibanj."

Seveda. Sicer Palestinci v zadnjih desetletjih v EU niso izvedli nobenega terorističnega dejanja, medtem, ko jih je ISIS na desetine, z veliko smrtnimi žrtvami.
Kdo pa podpira ISIS, Al-Kaido....v Siriji vemo, prav tako vemo kdo je podpisal pogodbo o rekordni prodaji orožja šeriatski Saudovi Arabiji.
Ampak seveda, Palestinci so nevarni........
HOR
# 10.09.2018 ob 13:16
"...ZDA so že v začetku meseca sporočile, da ne bodo več financirale agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (Unrwa), ki skrbi za pet milijonov palestinskih beguncev..."

Palestincem, ki jih je Izrael pregnal iz njihovih domov že leta 1948 in njihovim potomcem, je kratena človeška pravica do vračila domov zato so za njih ustanovili celo posebno agencijo pri OZN - Unrwa...
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 12:55
@DEJSTVA
"Konec financiranja džihadistov! Razumno dejanje."

No, tile "džihadisti" so se in se še borijo na strani SAA in Rusov proti ISIS-u in Al-Kaidi v Siriji.
Saudijci, katerim je desni Trump prodal rekordne količine orožja, pa podpirajo ISIS in Al-Kaido.
Malo si pomešal zadeve.
toreksreda
# 10.09.2018 ob 12:30
RTVSLO

kdo dela selekcijo teh clankov ? zakaj se vedno vedno vedno poroca nek drekobz ameriski ? zakaj niste malce bolj odprti ? sj znate no, saj ni tak tezko cuj..
HOR
# 10.09.2018 ob 13:20
@DEJSTVA
# 10.09.2018 ob 12:48
"...Konec financiranja džihadistov! Razumno dejanje..."


Glavnina džihadistov je sedaj v sirskem Idlibu, kjer jih niso nehali finacirati in bi jih radi še celo ubranili pred legitimno sirsko vojsko in Rusi...
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 12:46
Naši desni bi seveda bili najbolj srečni, če bi desni Izrael s pomočjo desne Amerike palestince iztrebil oz. jih pregnal iz njihovih domov.
Velika večina bi jih najverjetneje prišla v EU.
No, to pa bi bil tisti magični trenutek, ko naenkrat Izrael in Amerika ne bi bila kriva popolnoma nič, ampak bi kar naenkrat za prihod Palestincev postali glavni krivci-levičarji!!!
Vsaka podobnost z Afganistanom, Libijo, Sirijo, Irakom....je seveda popolnoma slučajna:))
average Joe
# 10.09.2018 ob 12:27
Imam eno vprašanje, morda se bo komu zdelo neumno, če je tako, naj mi odgovori.
Kako pomagaš nekomu, ki je s tabo prekinil vse stike? Ga vprašaš za številko računa in mu še naprej nakazuješ denar, ki ga ne more osebno prevzeti, ker s tabo ne želi imeti stikov?
patriot1970
# 10.09.2018 ob 13:02
Le kje je končala pomoč ZDA Palestini?

https://twitter.com/Imamofpeace/status/1
032169629303463937
Zlobni škrat
# 10.09.2018 ob 13:33
Bo bogata Saudska arabija pomnagala.
ADN
# 10.09.2018 ob 12:47
Problem je, da vsi nekako tolažijo Palestino in še vedno govorijo o rešitvi dveh držav za katero vsi že dolgo vedo, da ni izvedljiva. ZDA so tu šle korak naprej in rekle bobu bob. Seveda tu ni zanemariti, da vsi vemo, da so ZDA vedno na strani Izraela. Izrael pa se obnaša do palestincev tako kot so se Nacisti do njih, če ne slabše. Ker si jemljejo zaradi holokavsta pravico, da delajo kar hočejo. Žal jim vsi ostali to dovoljujejo iz (izgovorno) neke krivde, ki izvira iz II.svetovne vojne.
Dejstvo je, da bi bilo treba pritisnit na Izrael in Palestino, da sobivata v eni državi, ker bi bilo tudi za palestince najbolje saj v praksi to že počnejo. Seveda tega nihče ne želi storiti zaradi moči, ki jo pomenijo Židi.
Debely
# 10.09.2018 ob 12:32
ZDA debili! Se vidi, da imajo v beli kolibi enga klovna.
moj komentar
# 10.09.2018 ob 16:26

felixon
moj komentar; Palestinci so del sunitskih Arabcev in niso narod, kot ga mi pojmujemo.


Seveda so narod. Saj so tudi v ZN zastopani kot narod in država.
moj komentar
# 10.09.2018 ob 15:14
V Evropi ni več države, ki bi bila lastnica kapitala. Celo državna podjetja so odvisna od dobre volje privatnih bank. Ves kapital je v rokah posameznikov, ki imajo ogromno politično in celo vojaško moč. Politika se ukvarja z obstranskimi zadevami. Ko gre za pomembne zadeve glede vlaganj in uporabe kapitala, o tem odločajo banke in korporacije, sestavljene iz skupin nabogatejših posameznikov.
In kje je tu vmeščena levica?
moj komentar
# 10.09.2018 ob 15:07
@Skippy

Po tvojem naivnem dojemanju stojijo za vsem zlom tega sveta samo in izključno levičarji,
Motiš se in to zelo.
Moč kapitala je trenutno v rokah kapitalizma oziroma bolje rečeno neoliberalizma fašističnih korporacij in bank, ki v namen svojega hiperbogatenja uničujejo države, ustvarjajo vojne, razseljujejo narode, uničujejo gospodarstva držav, ki se jim ne priklonijo, ropajo naravne reurse in vsiljujejo svoj roparski bančni sistem.
Evropski levičarji so trenutno postali populistični pozerji brez realne moči, z njimi pa iz ozadja upravlja kapital korporacij. Njihov namen je zavajanje ljudi, češ da obstaja neodvisna in samostojna levica, kar je seveda pravljica za naivne.
HOR
# 10.09.2018 ob 16:41
Izgleda, da so za Američane videti Palestinci pač še samo ene sorte staroselski indijanci...
moj komentar
# 10.09.2018 ob 16:27
Palestinci so del sunitskih Arabcev

Slovenci so del krščanskih Evropejcev.
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 14:54
@Skippy
"A si predstavljaš svet, kjer levičarji ne bi imeli ZDA kot krivca za vseh njihovih milijon istih poskusov? Da bi dejansko mogoče sami bili krivi namesto namišljeni sovražniki?"

Na, žalost si ga ne predstavljam.
Če so ZDA napadle in porušile Irak, Libijo, Afganistan, Sirijo in posredno Jemen, in je zaradi teh vojn prišlo v EU na miljone beguncev, kako si naj potem predstavljam tak svet??????
Če je desničar Trump prodal rekordne količine orožja šeriatskim Saudijcem in šel na svoj prvi predsedniški obisk v to šeriatsko državo, kako si naj potem predstavljam, da so to bili levičarji?
Če SAA osvobaja Sirijio in tam skoraj vsak dan odkriva skladišča orožja iz Izraela, Saudove Arabije, ameriško orožje iz Nato držav.....kako si naj torej predstavljam , da za tem stojijo levičarji????
Enostavno ne gre, pa če verjameš ali ne.
QUENDI
# 10.09.2018 ob 12:30
.....US se obnašajo kot konkvistadorji........
friks
# 10.09.2018 ob 14:43
@ VKokielov

Vsi vemo, da je Amerika tradicinalni zaveznik Izraela in da so se glede nevtralnih mirovnih prizadevanj samo delali. Tistih par milijonov je majhna cena, zato da so lahko "igrali" mirovnika, postavljali pogoje in bili aktivno vključeni v vse rešitve. Če je bila pa kakšna odločitev, ki Izraelu ni bila po godu, so pa uporabili veto.
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 14:18
@VKokielov
"@KLIPAN
Masakr v Minhenu
operacija entebbe
Odvzetje in ultimatum Scheonau
Pride v poštev?"

Tole mi je napisal @VKokielov na moj komentar kjer sem napisal, da Palestinci v EU v zadnjih desetletjih niso izvedli nobenega terorističnega napada, medtem, ko jih je ISIS, katerega podpirata Amerika in Izrael izvedel na desetine, umrlo pa je na stotine ljudi.
In kaj mi potem prilima spoštovani @Vkokielov?
1. Napad v Munchnu iz leta 1972!!!!!
To o razume kod napad v "zadnjih desetletjih".
Mimogrede, od napada je minilo 46 let, toliko o razumevanju kaj pomenijo "zadnja desetletja"
Seveda je ta napad bil izveden na športnike Izraela, ne na EU državljane.
2. Operacija entebbe
se je dogajala v Ugandi. Spet so bili talci Izraelci, ne državljani EU-ja oz. je 148 ne izraelskih potnikov bilo izpuščenih po dveh dneh. Aja, ta napad se je zgodil leta 1976, torej pred 42-imi leti.
3.Scheonau
se je zgodil leta 1973, torej pred 45-imi leti.
Spet talci oz. žrtve izključno židje.

Toliko o tem, kako nekateri razumejo besedno zvezo "zadnja desetletja".
Skratka, zločini ISIS-a podprtih s strani Amerike in Izraela so 100x večji kot zločini Palestincev v EU. Zločini ISIS-a se dogajajo zadnja leta nekajkrat na leto, Palestinskega v EU ni bilo od leta 1978.
Res, vsaka ti čast:))))))))
friks
# 10.09.2018 ob 13:41
Meni se to zdi bolj logično kot prej, ko so se delali, da so nevtralni.
kapljač
# 10.09.2018 ob 19:03
Palestinci, z humanitarnimi pomoćmi , financirajo nemire , namesto da bi iskale miru in pot , da s e bodo lahko oskrbeli sami sebe in bodo od tuje pomoči manj odvisni. In je tudi že vsem očitno, da v prvih "bojnih linijah" stojijo večinoma ženske in mladoletniki. Ti so tudi najpogostejše žrtve. Je temu treba narediti konec.
moj komentar
# 10.09.2018 ob 14:35
Začelo se je izničenje Palestincev in brisanje vseh sledi, ki bi kazale, da je ta narod sploh kdaj obstajal.
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 14:20
@Vkokielov
"koliko od te pomoci je koncalo v rokah Hamasa, lahko zagotovis po primeru Sirije."

Niti 5% od tega koliko ameriškega in Izraelskega orožja konča v rokah ISIS-a, čeprav ga kupuje šeriatska Saudova Arabija.
lemur
# 11.09.2018 ob 00:00
Krepki argumenti. En ne ve kaj je objavil, drugi pa se sploh ne obregnejo ob UN resolucijo, ki zagovarja pravice domorodcev, ob glasovanju katere so se seveda največji kršitelji naredili "nikomu ništa", drugi pa se "reda radi" sploh niso pojavili na glasovanje - npr. Izrael, če je relevantno za novico. Le zakaj...
moj komentar
# 10.09.2018 ob 18:00
VKokielov

Palestinci so narod s svojo državo. Tu se najina debata konča. Nimava se več kaj pogovarjat.
Korošec
# 10.09.2018 ob 16:34
Nam so tudi za zeleno mizo odvzeli Trst, del Furlanije, Koroško zibelko Slovenstva, smo se šli zdaj zaradi tega raztreljevat in igrat terrorizem? Včasih pač ne moreš z glavo skozi zid in moraš gledat na dobrobit prebivalstva, Palestinci se že 50 let zaletavajo v zid pa še zdaj jih nič ni izučilo, živijo pa vsak dan v večji mizeriji.
felixon
# 10.09.2018 ob 15:31
moj komentar; Palestinci so del sunitskih Arabcev in niso narod, kot ga mi pojmujemo. Tvoja skrb je približno tako neumestna, kot da bi razpravljal ali bodo Belokranjci izumrli ali ne. To dokazuje tudi to da leta 1948, 1967 in 1973 ni bila vojna med Izraelci in Palestinci, ampak med Izraelci in Arabci. Arabski begunci so nastali izključno zaradi Arabske agresije na Izrael in krivdo zanjo nosijo Arabci sami, zato bi morali Izraelci namesto da so Sinaj vrnili Egiptu, del tega nameniti Palestinskim Arabcem, pa bi bil danes problem rešen.
lemur
# 10.09.2018 ob 13:18
@patriot1970

Mimo ironije, da citiraš imama - kaj pa je na sliki?
felixon
# 11.09.2018 ob 09:45
HOR; Izrael ni pregnal nobenega Palestinca, vsi begunci so nastali kot posledica vojaške agresije Arabcev na Izrael, oziroma kot posledica vojen. Izrael je "kriv" v toliko, da kot zmagovalec v vseh treh Arabsko Izraelskih vojnah ni dovolil vrnitve nazaj na domove, ki so bila na ozemljih, ki jih je kot zmagovalec pridobil, povsem legitimno, kar bi bilo v očeh zmagovalca popoven nesmisel. Te Palestinske mokre sanje se še bolj nevzdržne, kot če bi Nemci zahtevali, da se vrnejo na svoje domove na območja Poljske in Rusije ali pa celo v Banat. Da ne razpravljam še naprej, kako je Izrael vrnil Egiptu celoten Sinaj, v zameno za mirovni sporazum. Na delu Sinaja,bi morali ustanoviti kondominij, kar bi zelo olajšalo življenje Palestincev, ker bi se lahko preselili tja.
d_a_r_k_o
# 11.09.2018 ob 09:10
"razbijanje prikrivanja" Predstavljal sem si sistem za razkrivanje.
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 22:27
HOR@ Taki kot si ti , mislijo da bodo s sovraštvom do Izraela kaj naredili. Ne ne boste. Če hočete dobro Palestinccem morate sodelovati in prenehati sovražiti.
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 22:26
ADN@Enostavno trosiš laži.! Nakladaš kaj vse židje počenjajo palestincem ,mislim no... si bil sploh kdaj tam , ko vse taako lepo veš.
HOR
# 10.09.2018 ob 22:51
@esspero
# 10.09.2018 ob 22:27
"...HOR@
Taki kot si ti , mislijo da bodo s sovraštvom do Izraela kaj naredili. Ne ne boste. Če hočete dobro Palestinccem morate sodelovati in prenehati sovražiti..."


Kakšno sovraštvo, do Izraela mi podtikaš..!? Ne sovražim samih po sebi ne Nemčije ne Izraela, čeprav bi lahko imel precej zgodovinskih razlogov za sovraštvo do Nemčije.
Navajam pa dejstva in vprašanja...
Ne dovoliti vrnitev domov palestinskim civilnim beguncem pregnanih s strani Izraela in izraelsko lobiranje proti državi Palestini, itd., pa je sodelovanje...!?
Si kaj slišal mogoče o izraelski zlorabi otrok, kot živi vojaški ščit zaradi česar je Izrael obsodila celo OZN...!? Si kdaj malo na hitro seštel mrtve in ranjene na obeh straneh...!? itd...
Res zanimive predstave za sodelovanje s strani Izraela...
klik...
(Gideon Levy je izraelski novinar...)
HOR
# 10.09.2018 ob 22:29
Palestinci so predvsem Palestinci in sploh niso nujno arabskega porekla, niti niso vsi muslimani, gensko pa so podobni židom iz istega področja, oboji pa arabcem, njhovo poreklo pa se lahko sledi celo v predjudovske čase na področju Palestine...
Palestinci...
HOR
# 10.09.2018 ob 22:03
@VKokielov
# 10.09.2018 ob 13:33
"...Masakr v Minhenu
operacija entebbe
Odvzetje in ultimatum Scheonau..."


...
V tem niso sodelovali džihadisti...!

Kako pa kaj...!?:
- King David Hotel napad...
- Deir Yassin masaker...
- cionistični terorizem...
volksarmee
# 10.09.2018 ob 21:20
pravilno
felixon
# 10.09.2018 ob 19:46
moj komentar; Palestinci niso narod, če so palestinci narod, potem so narod tudi Štajerci, pa Dolenci, pa Korošci itd. Kolikokrat bom moral napisat, da bo komu "potegnilo", vsi begunci v Palestini in okolici so nastali po vojnah med Izraelci in Arabci (ker se je proti Izraelu boril celoten Arabski svet) ne samo Arabci ki so živeli v Palestini. V vseh treh Izraelsko Arabskih vojnah so bili agresorji Arabci.in ti so bežali zaradi Arabske agresije, oziroma zaradi vojne, ki so jo povzročili Arabci, ne pa zato, da so jih Izraelci pregnali.
lemur
# 10.09.2018 ob 17:09
Izgleda, da so za Američane videti Palestinci pač še samo ene sorte staroselski indijanci...

Hm, zgleda? :P

https://en.wikipedia.org/wiki/Declaratio
n_on_the_Rights_of_Indigenous_Peoples
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 16:12
Bomo videli če se bo strategija obnesla. Vendar pa ,spet bodo nastradali Palestinci - navadni ljudje ,nič krivi. Rešitev problema je nujna.!
DAbears
# 10.09.2018 ob 15:04
Se en dokaz da so trumpa tam namestili evreji da lazje prcajo palestince
felixon
# 10.09.2018 ob 15:02
Mislim, da je to še ena pametna poteza Bele hiše, predhodno tista o ukinitvi finančne pomoči. Velikokrat sem pomislil, kakšna fora je to, da financiraš nekoga, ki se razglaša za tvojega sovražnika, Obamo to ni motilo, ker je bil popolni nesposobnež. Trump to razume in z vsako potezo dokazuje, da je največji predsednik v zgodovini ZDA.
VKokielov
# 10.09.2018 ob 18:09
@moj komentar jaz nisem debatiral. zakaj je vsak upis nujno debata?! Kako bos ti spoznal nekega drugacnega od tebe in razumel njegovo pozicijo in njegovo bit kot clovek, ce mi bos tako odgovarjal?! Sem jaz tisti ki sem naucil tvoj jezik -- nihce me ni silil -- in dosel tukaj na rtvslo in moram v komentarjih, sicer ne od tebe ampak od drugih, brati teorije zarote ki so bile razlog za ponavljam umor milionov ljudi!
In potem ti mi odgovarjas da se nimata kaj pogovarjati, kot da me znas iz otroskih let in kot da sem te osebno uzalil izrazanjem svojega mnenja na katero imam vsaj toliko pravice kolikor ti na svoje. nobene debate nisem hotel sprozit, le razgovarjat z tabo in z drugimi in z vsemi ki bi me poslusali kot jaz slusam vas ze 10 let kako pljujete cez moje ljudstvo ceprav noben od vas nima enega prisnega prijatelja ki sodi v ta narod.
VKokielov
# 10.09.2018 ob 16:40
@Korošec vidi
Ko ti je čast naprej od vsega, poraza ni in ne more biti
kompromis je zelo težak korak v arabskem svetu
sem bral kaj pišejo asirijci, kristjani iz Iraka, na facebooku
mi je postajalo slabo kaj vse so pisali
pobit vse muslimane...naša kri za našo zemljo...vi muslimani ste opice...itd
in tako v celem arabskem svetu!
čast je na prvem mestu...celo pred življenjem otrokov.
(sirijski judje npr ista zgodba...če se poroči z nejudom lahko ubijo)
ko se to bo spremenilo
bo mir v BV
VKokielov
# 10.09.2018 ob 16:32
@moj komentar problem je v tem da vsak odredi kdo je po potrebam trenutka

Ko se govori o državi Palestinci so narod, ko se govori o borbi in časti, Palestinci so Arabci.

Ne boš našel nobenega Palestinca ki ne govori da je Arabec. Palestinci kot pojem so ekskluzivno posledica vojne z Izraelom. "Arabci ki so živeli v Palestini do ustanovitve Izraela" so po vojni in ishodu postali Palestinci

Čist ok z mano, tudi Makedonci so nekoč bili Bolgari a danes niso. Samo ni treba pozabljati dejstva če ne odgovarjajo. In sicer to velim za obe strani.
VKokielov
# 10.09.2018 ob 16:26
@KLIPAN EU državljani so zelo rado sprejeti v Izraelu, ampak ti se vseeno zavzemaš za Palestince, mar ne?

Če boš od principa, bodi dokončen. Če ne, spet bodi dokončen. Ne moreš izbrati, kdaj boš in kdaj ne boš.
pizzamargerita
# 10.09.2018 ob 15:15
Dejstvo je, da je HAMAS teroristična organizacija in praktično vsi Palestinci ga podpirajo. Edino normalno je, da se terorističnih organizacij NE podpira in vsakdo imamo pravico sam odločati, komu bo podarjal SVOJ denar.
VKokielov
# 10.09.2018 ob 13:51
@friks
"delali se"? placilo milionov dolarjev vsako leto je malo vec kot "delali se"
in nacelna palestinska oblast je z zacetka 1992ega leta veselo sprejemala amerisko pomoc
koliko od te pomoci je koncalo v rokah Hamasa, lahko zagotovis po primeru Sirije.
Kazalo