Če ti dobro skrbiš za delavce, bodo ti dobro skrbeli za tvoj posel, je prepričan Branson. Foto: Reuters/EPA
Če ti dobro skrbiš za delavce, bodo ti dobro skrbeli za tvoj posel, je prepričan Branson. Foto: Reuters/EPA

"Če ti skrbiš za svoje zaposlene, bodo ti skrbeli za tvoj posel," je dejal Branson. "Kot oče in zdaj tudi dedek trem čudovitim vnukom dobro vem, kako magično je prvo leto otrokovega življenja, hkrati pa je tudi zelo naporno leto."

V nasprotju z lani septembra uvedeno politiko neomejenega dopusta pa ima nova možnost plačanega očetovskega dopusta svoje omejitve: dobili ga bodo lahko delavci, ki so v podjetju zaposleni vsaj štiri leta, in sicer bo to veljalo za delavce, ki delajo v enoti podjetja Virgin Management. Kot piše Huffington Post, bo to možnost imelo okoli 140 delavcev v Londonu in Ženevi. Tisti, ki v podjetju delajo manj kot štiri leta, pa bodo v času očetovskega dopusta prejemali nižji delež plače: tisti, ki imajo manj kot dve leti delovne dobe v podjetju, bodo tako med očetovskim dopustom prejemali četrtino svoje plače.

Očetovski dopust sicer države urejajo vsaka po svoje: v Nemčiji, na Finskem, Norveškem in Švedskem je obvezen, večinoma pa ga očetje vzamejo po rojstvu. Pogosto se v našteti četverici držav zgodi, da si starši delijo očetovski oz. porodniški dopust, pri čemer pa velja, da ni prenosljiv, torej, če oče ne vzame očetovskega dopusta, ga ne more za toliko podaljšati mati.

Ko je Nemčija sprejela novo zakonodajo, ki je moške obvezal, da vzamejo dva od 14 mesecev porodniškega dopusta, ki pripada družini, se je odstotek moških, ki so vzeli očetovski dopust v samo dveh letih povečal s tri na 20 odstotkov.

Le redka ameriška podjetja poznajo očetovski dopust
V ZDA je to praksa, ki se šele uveljavlja. Možnost plačanega očetovskega dopusta svojim delavcem za zdaj omogoča le 14 odstotkov ameriških delodajalcev, je pokazala lanska raziskava neprofitnega inštituta za družine in delo. Reddit in Facebook delavcem omogočata 17 tednov očetovskega dopusta, Yahoo osem tednov, Goldman Sachs pa je v začetku junija podvojil očetovski dopust na štiri tedne.