Breivik s svojim zagovornikom. Foto: Reuters
Breivik s svojim zagovornikom. Foto: Reuters

"Rad bi se globoko opravičil tistim, ki so bili ranjeni ali celo ubiti v eksploziji pred vladno stavbo v Oslu, ker so zgolj šli mimo in niso imeli nobenih političnih povezav," je dejal norveški desničarski skrajnež, ki je julija lani umoril 77 ljudi, od tega 69 na otoku Utoya.

Na sodišču je Breivik danes, ko se je sodni proces prevesil v drugi teden, tudi opisal, kako je med strelskim pohodom na otoku v bližini Osla menjaval orožje: "Če sem bil oddaljen od pet do deset metrov, sem vedno uporabil (polavtomatsko pištolo) glock, če sem bil več kot deset metrov stran, pa puško. Vztrajno sem streljal v roke in noge, ki so molele iz skrivališč. Cilj je bil, vse odplakniti."

"Manjše barbarsko dejanje"
Poudaril je tudi, da se veliko stvari ne spominja več. Predtem je še dejal, da so bile mlade žrtve njegovega strelskega pohoda "vse prej kot nedolžne". Morilski pohod je označil za "manjše barbarsko dejanje, namenjeno preprečitvi večjega barbarskega dejanja".

Povedal je tudi, da je na Utoyi poklical policijo z namenom, da bi se predal, a se je odločil nadaljevati svoj morilski pohod "dokler ne umrem", ko niso odgovorili na njegov klic. Dodal je, da je bil njegov načrt pobiti čim več ljudi, hkrati pa trdil, da je skušal na Utoyi prizanesti tistim, ki so bili po njegovi oceni mlajši od 16 let.

Nekajkrat med sojenjem je prekinil tožilce, ko so ga spraševali o njegovem manifestu in jih obtožil, da ga zasmehujejo. Zavedal se je, da bo njegovo dejanje zbudilo simpatijo za delavsko stranko, a je bil prepričan, da se bo ta po dveh do treh letih zmanjšala.

"Izgubil sem popolnoma vse"
Breivik je glede dveh psihiatričnih mnenj - eno ga je spoznalo za prištevnega, drugo za neprištevnega - dejal, da bo naredil vse in preprečil, da bi ga zaprli v psihiatrično bolnišnico.

Pred tem je dejal, da je 22. julija lani "izgubil popolnoma vse", vse prijatelje in družino ter da zato razume izgubo, ki jo je prizadejal drugim.

Breivik je 22. julija lani najprej v Oslu ubil osem ljudi, ko je sprožil avtomobil bombo pred sedežem vlade. Nato je na otoku Utoya, preoblečen v policista, več kot uro sistematično streljal na udeležence tabora in pobil 69 ljudi, predvsem mladih.

Obtožen je terorizma in naklepnih umorov. Če bo sodišče odličilo, da je duševno zdrav in s tem kazensko odgovoren, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti presodile, da je še vedno nevaren za družbo