Svet
V teh dneh se je od vseh referendumskih predlogov morda največ govorilo o oživitvi programa jedrske energije. Foto: EPA

Dodaj v

Delni izidi v Italiji kažejo na velik poraz Berlusconija

Volivci zavrnili referendumske predloge
13. junij 2011 ob 18:36
Rim - MMC RTV SLO, STA

Italijanski volivci so odločno zavrnili zakon vlade premierja Silvia Berlusconija o ponovni uporabi jedrske energije kot tudi zakona o privatizaciji oskrbe z vodo in delni imuniteti premierja, kažejo izidi glasovanja na referendumih.

Berlusconi je že priznal poraz in dejal, da je volja Italijanov "jasna" in da jo mora vlada upoštevati.

Delni izidi glasovanja kažejo, da je več kot 90 odstotkov volivcev glasovalo proti načrtom vlade o ponovni oživitvi programa jedrske energije. Italijani so prav tako zavrnili načrte o privatizaciji sistema oskrbe z vodo ter sporni zakon o imuniteti premierja in ministrov pred sodnimi postopki.

Čeprav je vlada svoje privržence pozvala, naj se ne udeležijo referendumov, se je glasovanja v nedeljo in danes udeležilo 57 odstotkov volilnih upravičencev. Da je referendum veljaven, se ga mora sicer udeležiti več kot 50 odstotkov od okoli 47 milijonov volilnih upravičencev.

Pozivi k odstopu
Končne izide glasovanja pričakujejo nocoj. Italijanska opozicija je Berlusconijevo vlado že pozvala k odstopu. "Na tej točki bi morali odstopiti," je dejal vodja glavne opozicijske Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. "Izid je najresnejše znamenje Berlusconijeve odrezanosti od državljanov," je še dejal Bersani. Vidi ga tudi kot "ločitev med vlado in državo".

Množična udeležba na referendumih in uspešen izid pomenita nov hud politični udarec za italijanskega premierja po neuspehu njegove desnosredinske koalicije na lokalnih volitvah konec maja.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
moonpie
# 13.06.2011 ob 19:06
Bil je že čas.
gozdar1
# 13.06.2011 ob 22:36
@jurius
Poglaj , kaj se je dogajalo v Peruju potem ,ko so privatizirali oskrbo z vodo...cene gorupam , da se zavedas kaj to pomeni za najrevnejse),kvaliteta oskrbe pa ponavadi dol(vse za cimvecji dobicek)....voda je prevec pomembna , da bi jo prepustili v upravljanje zasebnikom, ki jim je v interesu samo profit....
Pataren
# 13.06.2011 ob 23:09
V antičnem Rimu je država gradila in vzdrževala akvadukte in vodovod!!

In ni in ni mi jasno zakaj bi premier in ministri potrebovali imuniteto,če so takšni poštenjaki kot pravijo?????????????????????????????????
?????????????????????????????
Saj sodišča ne obsojajo brez dokazov!!!Česa jih je strah??Pravne države,ki jo vodijo???
sammys
# 13.06.2011 ob 19:33
kopirajo od nas?
hud
# 13.06.2011 ob 21:02
Privatizacija oskrbe z vodo v vsakem primeru pomeni: katastrofo.

Berlusconi jih še bolj seka kot Pahor.
Dragoon
# 13.06.2011 ob 20:42
MikM
Berlusconi ima pri sosedih enako vlogo kot pri nas Pahor.
Berlusconi je Italijo spravil na beraško palico, Pahor pa Slovenijo.


Oboje in vse ostale je spravil v probleme Ameriški nepremičninski balon in vse ostale zadeve, nastale zaradi Bushevega prostega trga, ki je pognal gospodarsko rast v višave in pregrel svetovno gospodarstvo ... Kdo je bil tu premier, sploh ni važno, važno je le, kako uspešen je pri ohranjanju domačega gospodarstva v razmerju do konkurenčnih držav ...

Tudi Janša bi imel ta moment enako podporo, ker večina pač glasuje glede na trenutne razmere, za katere je seveda kriv trenutni premier ... (Pa ne govorim, da je Pahor sposoben, samo čedalje manj važno je, kdo je naš premier, ker tako ali tako vse izvajamo po navodilih Bruslja ...)
franček
# 13.06.2011 ob 21:00
Jaz pa verjamem v fuzijo!
Alchemist
# 13.06.2011 ob 22:20
Italjane spet srečuje pamet. Privatizacija vodovodov? Pa ta je šel čisto po slabem...
tureavanture
# 13.06.2011 ob 20:31
To je to!
50% udeležbe ali pa nič. Ne pa referendum vsak 3 vikend, kot bo kmalu pri nas!
88-91
# 14.06.2011 ob 09:21
bodo pa kupovali energijo, so pa res pametni
resnicaboli
# 14.06.2011 ob 09:14
Samodržci pa ostajo na svojih stolčkih in se ne zmenijo za jasna sporočila ljudstva.
MikM
# 14.06.2011 ob 08:05
@Dragoon
Vedno so vsega krivi drugi - kakšna neumnost.
Kdo pa nas je silil v to, da so naši oblastniki najemali kredite?
Da nasi je v najemanje kreditov silil Bruselj je pa milorečeno bolna !!!
Sami smo krivi, da smo tam, kjer smo. Zakaj smo pa izvolili te bedaste, nesposobne in slaboumne levake.
Bruselj nas je vedno pozival k varčevanju in ukrepanju. Pa nič.
Najlažje se je zadolžiti ter naslednjih par let živeti enako kot prej.
Vendar bo potrebno vsa posojila nekoč vrniti z obrestmi vred.
MikM
# 13.06.2011 ob 20:17
Berlusconi ima pri sosedih enako vlogo kot pri nas Pahor.
Berlusconi je Italijo spravil na beraško palico, Pahor pa Slovenijo.
Dragoon
# 14.06.2011 ob 10:25
@MikM:
Seveda niso krivi drugi, tega niti ne pravim. Pravim samo, da bi bilo dobro, če bi ljudje premierja ocenjevali po tem, kakšno je trenutno stanje pri nas v primerljivih državah, ne pa po tem, kakšno gospodarsko situacijo imamo sedaj in kakšno so imeli predhodniki. Pa ne velja to le za Slovenijo, ampak govorim na splošno - vse vlade imajo trenutno nizko podporo, ker države nimajo denarja, saj je evropsko gospodarstvo v zadnjih letih izgubilo konkurenčnost. Od Pahorja, Berlusconija, Sarkozyja, Socratesa ... Še Merklova je imela nekaj velikih porazov na lokalnih volitvah, pa se mi zdi, da Nemčija še zdaleč ne stoji slabo.

Tudi nisem rekel, da nas Bruselj sili najemati kredite, le to, da je čedalje manj pomembno, kdo je naš premier, ker čedalje več področij regulirajo direktive iz Bruslja in ima vlada čedalje manj manevrskega prostora. Da se pa ne bi zadolževali, bi mi bilo pa sicer všeč, vprašanje pa je, kakšno rast bi potem imeli, in koliko bi bili državljani zadovoljni ... Ne poznam premierja v Evropi, ki bi v času začetka krize manjšal dolg, tudi Obama je najprej pognal investicije in ZDA začasno še bolj zadolžil.

Seveda smo pa sami krivi, da smo tam, kjer smo. Pa ne samo zaradi trenutne vlade, ampak tudi zato, ker smo pustili privatizacijo na takšen način, s katerim so "tajkuni" tik pred krizo na veliko izčrpavali podjetja.
radioaktiven.si
# 14.06.2011 ob 06:47
Poleg Nemčije, Švice, Japonske bo sedaj nejedrska država še Italija.

Sedaj bomo naše jedrske ambicije lahko delili le še z sosedi Madžari.

:)
Hion
# 13.06.2011 ob 20:21
Bersani je en navaden oportunist. Tudi on je bil proti referendumu, saj si je italijanska levica domislila privatizacijo vode! Zdaj pa želi izkoristiti situacijo in si kot pravi mrhovinar pridobiti nekaj političnih točk.
bsr
# 13.06.2011 ob 20:05
Na žalost nas sosedi prekašajo tudi v politični kulturi. Berlusconi je priznal poraz na referendumu. Da ne govorim, da z 90% zavračajo oskrbo z jedersko energijo, za razliko od naše države , kjer razen nekaterih neparlamentarnoih skupin nihče o tem ne razmišlja.
jurius
# 13.06.2011 ob 22:23
bravo hud - ti si končno en hudo pameten, bravo,privatizacija pomeni katastrofo, zato sta sovjetska zveza in koreja še danes tako rajski državi, saj privatizacija pomeni izkoriščanje ,trpljenje,lakoto... medtem ko je centralno planiranje življenj milijonov ljudi s strani veleizobraženih genijev veliko bolj učinkovito in zato še danes po vsem svetu uporabljajo centralnoplanski sistem namesto kapitalistične lakote v kateri živi zahod, mi sploh ne poznamo resnice saj nas zahod stalno manipulira- predvsem zda, amerika nam skriva resničen raj sovjetske zveze in koreje, ker če ne bi vsi mi sužnji in lačni proletarci nemudoma zapustili židovske kapitaliste in bi le ti crknili ker nas ne bi mogli več izkoriščati! Slovenija potrebuje politiko , veleizobražene žižke(a kaj ko je samo eden) in intelektualce, ki nas bodo popeljali v krasni novi svet , svet novega človeka, kjer bomo vsi meli toliko kot bomo potrebovali in želeli, juhej
Kazalo