Premier Republike srbske je že večkrat napovedal referendum o odcepitvi Republike srbske od BiH-a. Foto: EPA
Premier Republike srbske je že večkrat napovedal referendum o odcepitvi Republike srbske od BiH-a. Foto: EPA
Slobodan Milošević
Stipe Mesić je v odzivu dejal, da dvomi, da bi se kdor koli spustil v tako avanturo, kot je to storil pokojni srbski predsednik Slobodan Milošević. Foto: EPA
Boris Tadić in Stipe Mesić
Srbski predsednik Boris Tadić in hrvaški predsednik v odhodu Stipe Mesić. Foto: EPA
Mesićeva izjava

Na Mesićevo grožnjo o vojaškem napadu v primeru odcepitvenega referenduma Republike srbske od BiH-a se je odzval tudi Dodik. Izjavo je označil za "vznemirjajočo grožnjo".

"Te radikalno ekstremne izjave, za katere smo mislili, da jih v naši regiji ne bomo slišali nikoli več, predstavljajo klasični vojaško hujskaški klic in so dramatične, ker je Mesić še vedno aktualni predsednik in vrhovni poveljnik vojske Hrvaške, ki je članica zveze Nato," je zapisal v sporočilu za javnosti premierju Republike srbske Miloradu Dodiku. Ob tem je poudaril, da so "najnovejše izjave še aktualnega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića vznemirjajoče grožnje človeka, ki je politično kariero začel z vojno, zdaj pa bi jo z vojno tudi končal."


Mesić: V tako avanturo se je spustil Slobodan Milošević

Mesić je v odzivu na poročanje časnika pojasnil, da je bila njegova izjava zgolj sporočilo, da ima Hrvaška, tako kot vsi podpisniki Daytonskega sporazuma, določene obveznosti, ko gre za zagotavljanje obstoja BiH-a na njenem ozemlju. Ponovil je še, da Hrvaška ne more sprejeti razpada BiH-a, sicer pa dvomi, da bi se kdor koli spustil v tako avanturo, kot je to storil pokojni srbski predsednik Slobodan Milošević, ki je za seboj pustil številne človeške žrtve.

Novi list: Mesić bi Republiko srbsko napadel z vojsko
Kot je zapisal hrvaški časnik Novi list, je hrvaški predsednik Stipe Mesić dejal, da bi v trenutku, ko bi Milorad Dodik v Republiki srbski razpisal referendum o odcepitvi od BiH-a, z vojsko prekinil koridor v bosanskem Posavju.

"Neverjetno je, kako Dodik zavaja mednarodno skupnost. Igra na karto utrujenosti: misli, da se bo svet utrudil od BiH-a, nato pa bo razpisal referendum o odcepitvi. Nekaj dni bodo protesti, nato se bo vse umirilo in ustvarjena bo velika Srbija," je še ocenil Mesić v neformalnem pogovoru s skupino novinarjev po tradicionalnem predsednikovem božičnem in novoletnem sprejemu za novinarje v Zagrebu.

Daytonski sporazum ohranja mir
Mesićeve ostre besede o morebitnem napadu so bile namenjene predvsem premierju Republike srbske Miloradu Dodiku. Če bi se ta res odločil izvesti referendum o odcepitvi, bi prekršil Daytonski sporazum, zaradi česar Mesić razmišlja o posredovanju s hrvaško vojsko pri Brčkem.

Mesić bi zrušil koridor
Hrvaški predsednik bi namreč prekinil koridor v bosanskem Posavju, ki med seboj povezuje dva dela Republike srbske. Gre za pas ozemlja v smeri sever-jug, ki je širok približno 15 kilometrov in pri Brčkem v BiH-u povezuje vzhodni in zahodni del Republike srbske. "Kako se bo obnašal Ivo Josipović, to bomo še videli," je dejal Mesić. Ob tem je poudaril, da je svoje mnenje posredoval tudi predstavnikom mednarodne skupnosti, a z nekoliko blažjimi bedami, piše reški časnik.

Omenjeno ozemlje leži nekaj kilometrov od državne meje med Hrvaško in BiH-om, med vojno pa je bilo strateško pomembna točka, zaradi katere so potekali ostri tako vojaški kot politični boji, saj je bil od koridorja odvisen obstoj Banjaluke pa tudi Republike srbske.

Obujanje vojnega besednjaka
Hrvaški predsednik v odhodu je na ta način najbolj dramatično do zdaj zaostril svojo kritiko politike premierja Republike srbske, posredno pa tudi srbskega predsednika Borisa Tadića, ocenjuje novinar Novega lista, ki bo kmalu predstavil knjigo "Deset boljših let - uspehi in spodrsljaji predsednika Mesića".

Novinar Novega lista je še dejal, da je Mesićeva ponedeljkova izjava o vojaškem napadu na ozemlje sosednje države obujanje vojnega besednjaka, kakršnega v regiji ni bilo slišati že 15 let.

Mesićevo izjavo obsodili tudi v Republiki srbski
Mesićeve izjave so obsodile tudi politične stranke v Republiki srbski, na besede hrvaškega predsednika pa se je ostro odzval tudi član predsedstva BiH-a Nebojša Radmanović. "Mesić je pripravljen Nato popeljati v vojno v BiH, samo da bi izživel svoje politične frustracije," je dejal Radmanović.

Mesićeva izjava