Evropa
Švica
Kmetje se vse težje spopadajo s posledicami suše, ki načenja njihov pridelek. Foto: Reuters
Francija
Francija je med najbolj prizadetimi članicami EU-ja. Foto: Reuters
VIDEO
Suša najbolj uničujoča za...
VIDEO
Vročina in suša oklestili...

Dodaj v

Po suši najhujša kriza na evropskem trgu zelenjave v 40 letih

Bruselj bo pomagal prizadetim članicam
7. avgust 2018 ob 19:40
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Zaradi hude suše se Evropa spoprijema z najhujšo krizo na trgu zelenjave v zadnjih štirih desetletjih, pridelek graha in fižola naj bi upadel za od petino do polovico, pri čebuli pa od 15 do 50 odstotkov.

Evropsko združenje predelovalcev sadja in zelenjave (Profel) je sporočilo, da so razmere za pridelovalce in predelovalce zelenjave najhujše v 40 letih, med najbolj prizadetimi državami pa so Francija, Belgija, Nizozemska, Nemčija, Velika Britanija, Madžarska in Poljska.

"Zaradi vročega in suhega vremena v večini delov celine je skozi celoten julij trpela zelenjava. Količina pridelka je močno upadla," je v izjavi za javnost navedlo združenje in dodalo, da je leto 2018 tretje zapored, ko se ta sektor spoprijema z resnimi težavami zaradi vremena.

Po podatkih združenja je najbolj prizadet sektor zamrznjene in konzervirane zelenjave, saj so izgube na poljih vodile v manj oziroma neredne dostave sveže zelenjave v obrate za predelavo. To je pripeljalo do višjih stroškov proizvodnje in manj predelanih proizvodov.

V združenju niso hoteli ugibati, ali bodo višji skupni stroški eventualno vodili v dvig končnih cen.

Občutno, tudi do 50 odstotkov, naj bi se zmanjšal pridelek graha in fižola. "V nekaterih regijah na jugu Evrope so prvo obiranje fižola prizadele tudi močne nevihte s poplavami in točo. Pri čebuli poročajo o izgubah od 15 do 50 odstotkov, prizadet je tudi pridelek bučk in špinače. V številnih regijah drugega obiranja pridelkov – špinače, fižola ali cvetače, zaradi suše preprosto ni," so poudarili pri združenju.

V Avstriji škoda že več kot 200 milijonov evrov
Pri naših severnih sosedih v Avstriji bo po zadnjih ocenah zavarovalnic zaradi suše in vročine kmetijstvo utrpelo za 210 milijonov evrov škode. Do zanesljivejših ocen škode bo treba počakati, saj je veliko odvisno od pridelka jesenskih kultur, kot so soja, koruza in sladkorna pesa.

V Nemčiji zaradi izpada pridelka po suši kmetje od države terjajo milijardo evrov nujne pomoči. Vlada v Berlinu kljub razpravam še ni sprejela odločitve.

Kot poroča Der Spiegel, se politika, kmetijska združenja in ekonomisti prepirajo o tem, kakšen naj bo pravilen odziv na težave kmetov zaradi suše – jih podpreti z dodatnimi subvencijami ali jih prepustiti trgu.

Evropska komisija se je zaradi katastrofalne suše in posledičnih zahtev kmetovalcev prejšnji teden odločila pomagati prizadetim članicam z omogočanjem vnaprejšnjega izplačila evropskih sredstev v okviru skupne kmetijske politike in prožnejšo uporabo zemljišč.

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace opozarja, da bo zdajšnja kriza naša nova normala, dokler bodo vlade in Evropska unija zavračale trajnostne metode kmetovanja, ki ne poslabšujejo podnebnih sprememb in so odporne proti njihovim učinkom.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
pazi_mina
# 07.08.2018 ob 20:09
na naši njivi okoli bajte še nikoli tolko pridelka kot letos, prav lepo je narava letos zalivala, zalagamo ožjo in širšo družino z vsemi vrstami sadja in zelenjave, ni da ni... rekordna letina
firtoh
# 07.08.2018 ob 20:32
V Celju je vlažnosti ves čas nad 50%. Splesnele so kumare, paradižnik je bolj tako,jabolk je toliko,da mi je veje polomilo....Edino krompir, fižol, bučke in zgodnja solata je ratala.Skodljivcev pa je letos toliko,da sem prvič,po 30. letih uporabil insekticid/kao bio.
našejenaše
# 07.08.2018 ob 20:39
Ne razumem, da je kilogram paradižnika 3-4 evre... skoraj kot kilogram mesa! Mislim, da cene zelenjave dvigajo predvsem veletrgovci, saj v Sloveniji ni prave konkurence! Če je stal kg jabolk pred uvedbo evra 30 tolarjev, zdaj pa stane 1,5 evra (več kot 300 tolarjev) je nekaj hudo narobe s trgom. Naša država trga sploh ne uravnava (kar mora biti primarna naloga države), posledica pa so katastrofalne za Slovenijo. Obdelujemo vedno manj zemlje, kvalitetni produkti slovenskih kmetij ne pridejo na trg, ker hrvaška veriga trgovin promovira svoje (manj kvalitetne) produkte ... Je pa zanimivo, da boter takšne kmetijske politike v zadnjih letih Židan ni niti poskušal izblojšati razmer za slovenske kmete in potrošnike!!!!!!!
Nicr
# 07.08.2018 ob 20:14
Bedno.
@esspero Ali imaš vrt?
Sam ga imam in ja, letos je pri nas preveč vlage v zraku (tako pravijo) in razen bučk, paprik, feferonov, kumar, je ostalo propadlo (predvsem paradižnik pri večini). Upam, da še kaj rešim.

Če kaj poznam slovenakega kmeta, želi imeti malo tega, malo onega...Kdo pa si ti (ali jaz), da boš ukazoval kaj naj sadijo. In tukaj je napaka. Lahko bi se bolje organiziralo kmetovanje, pa bi res lahko pridelali veliko več in bili na dobri poti proti samozadosnosti.
Kolikor pa poznam evropsko situacijo, pa kmetje dobijo subvencije, saj so njihovi izdelki predragi v primerjavi s kitajskimi ali drugimi kmetovalci, da se pokrije razlika. Res pametna politika (ne!).
Naj zraste čim več zdrave zelenjave!
anze35
# 07.08.2018 ob 21:06
Ravno letos sem se peljal preko Italije do Livorna in sem videl ogromno polj raznih poljščin, ki so jih zalivali. Glede na to, da so razmere praktično vsako leto iste, vročina brez dežja, bodo tudi slovenski kmetje morali prej ali slej investirati v zbiralnike vode, s pomocjo katerih bodo v sušnih obdobjih dodajali vodo poljščinam.
pink panther
# 07.08.2018 ob 20:03
a ni bilo zadnjič rečeno,da je pridelka za 30% več zaradi vročine zadnjih 10 let
Bivši uporabnik
# 07.08.2018 ob 19:45
Prav je tako.To svinjsko gnilo zelenjavo naj kar sami jedo. Mi pa pridelujmo svojo , na svoji Slovenski zemlji , ki je bila od nekdaj sinonim kvalitete.
veza
# 07.08.2018 ob 20:24
Kako bi rekla blondinka, kaj toliko polemike o energiji in hrani, pri nas dobimo elektriko iz vtičnice, zelenjavo in vse ostalo pa dobim v trgovini.
agenda21
# 07.08.2018 ob 20:24
Primerjajte dnevno vlažnost zadnjih nekaj let in boste videli odstopanje.
Vlažanost nad 60 % povzroča kaj?
...
veza
# 07.08.2018 ob 20:27
frlekin
# 07.08.2018 ob 20:11

tri tedne nazaj pa pisali kako ni pridelka zaradi preveč dežja. odločit se bo počasi treba. vse pa je pač lep izgovor za dvig cen.

ne vem, kaj pišejo, jasno je pa, da smo v SLO imeli preveč dežja, drugod po Evropi pa premalo, cene bodo pa dvigovali distributerji in trgovci, kot vedno.
frlekin
# 07.08.2018 ob 20:11
tri tedne nazaj pa pisali kako ni pridelka zaradi preveč dežja. odločit se bo počasi treba. vse pa je pač lep izgovor za dvig cen.
Hardworker
# 07.08.2018 ob 20:34
Na mojem vrtu je letos težava samo s kumarami, ker jih preveč zalivalo. Tudi paradižnik pozneje zori kot lani. Vse ostalo je dobro rodilo. Celo male lubenice imam.
Bivši uporabnik
# 07.08.2018 ob 21:09
med najbolj prizadetimi državami pa so Francija, Belgija, Nizozemska, Nemčija, Velika Britanija, Madžarska in Poljska.

Dokler je v Španiji, Portugalski, Grčiji, na Cipru in na Malti dovolj mokro, ni panike. Oni polnoritneži tam bolj na severu pa naj kar terajo svoje smart vegetables, smart fruits in ostale smart anything everywhere budalaštine. Pa raznorazne koncesije za vodo Coca-Coli, Heinekenu in drugim nosilcem trajnostnega razvoja jasno da nimajo nič pri tej krizi.
anny22
# 07.08.2018 ob 21:01
Kriza? Na mojem vrtu raste kot v tropskem gozdu!
ms-dante
# 07.08.2018 ob 20:18
Pri nas doma tudi vedno bolj skrbimo za samooskrbo, tako da nas to ne prizadene preveč.
Seveda pa nimajo vsi te možnosti in ti bodo pač morali plačevati več.
anny22
# 07.08.2018 ob 21:12
Jaz imam težave s polži in pozni krompir je splesnil. Paradižnik je pod streho, zato dobro dela. Vsega drugega je, da komaj, komaj sproti pobiramo; letos je bila rekordna letina jagodičevja in je že v zmrzovalniku in kozarcih. Teža jabolk je polomila dve drevesi, tako je obloženo kljub intenzivnemu pomladnemu obrezovanju. Zelo me jezi, da jabolk z jablan, ki so na občinski zemlji ali na javnih površinah, nihče ne obira in ne pobira ter se tarejo pod kolesi avtomobilov in gnijejo na tleh! Tudi za jablane nihče ne skrbi, da bi jih obrezal ali pognojil. Ni nam hudega, dokler to mirno dopustimo. Potrebujemo pobudo Posvoji jablano ali kaj podobnega, ne mestnega sadovnjaka, ki ga vandali vedno znova uničijo!

Ni se za bat, da bi Slovenci stradali. :) Še vedno ima vsak svoj vrtiček in par sadnih dreves.
jo-jo
# 07.08.2018 ob 19:52
Zaradi suše najhujša kriza na evropskem trgu zelenjave v zadnjih 40 letih

A še nobenega dežurnega "alkalajovskega" MMC meterologa, ki bi demantiral vsa ta "pretiravanja in senzacionalističnost" medijev?
prizemljen
# 07.08.2018 ob 22:21
anny22
Na mojem vrtu raste kot v tropskem gozdu!

Najbolj plevel. Sicer se ne morem pritoževati tudi nad drug(no grah je nekaj štrajkal9, vendar tako kot raste plevel... Že načrtujemo, da bomo cepili zelenjavo nanj.
Zlobni škrat
# 07.08.2018 ob 21:25
Huje jot suša je Židan zaradi njega proade vsak dan 5-10 kmetij.
prlek28
# 07.08.2018 ob 21:32
na naši njivi okoli bajte še nikoli tolko pridelka kot letos, prav lepo je narava letos zalivala, zalagamo ožjo in širšo družino z vsemi vrstami sadja in zelenjave, ni da ni... rekordna letina

To je posledica večdnevnega deževja. Pri sesti je enako, lani praktično ni imela ničesar razen bučk in solate. Najbrž je zemlja potrebovala prepotreben dež, vendar vzami to na znanje za naslednje leto, če tolikšnega dežja ne bo, bo pridelek tudi manjši.

p.s.: Jaz sem svoj paradižnik rešil z zgodnjim sajenjem v aprilu, imam ga kuhanega pa tudi jedli smo ga do pred kratkim vsak dan. Plesen je to leto naredila svoje.
foxhunt
# 07.08.2018 ob 21:19
SE vedno je prevec na trgu. To povejo cene in subvencije ki so pokvarile trg. To je SD in Zidanova samooskrba, my ass.
pietetnik
# 07.08.2018 ob 21:51
Kje je sedaj naša samooskrba!!!!
kotzi
# 07.08.2018 ob 21:16
ooo bo tudi panvita podrazila svoje itdelke..pa razne mesnine....pa mleko bo drazje...perutnina bo drazja..ja ljudje slovenija je del evrope...tudi nas bo podrazitev prizadela...kmaluuuu...
citizen
# 07.08.2018 ob 23:07
Rekordna letina vsega tudi paradižnika(pod streho), še češpljev in orehov bo ogromno. Kivija bo za 100 % več kot lani.
Hardworker
# 07.08.2018 ob 20:20
Genetsko spremenjena zelenjava se je posušila. Ljudje bodo bolj zdravi.
realist65
# 07.08.2018 ob 20:14
Spet bodo najvišje cene v 40 letih. Ti šment ti. Služili bodo spet bogati kmetje, ki imajo namakanje ipd.
KovacevaKobila
# 08.08.2018 ob 01:44
Vreme praktično v ničemer ne nasprotuje mojim zapisom o trendih in stališčih povezanih s klimo...

Pa poglejmo: najhujša kriza na evropskem trgu zelenjave v 40. letih zaradi hude suše ... nizanje temperaturnih rekordov ... na Japonskem zaradi temperatur razglasijo naravno katastrofo ... rekordni, težko zaustavljivi požari v Kaliforniji, Grčiji, na Švedskem, Portugalskem ... cvetenje toksičnih alg zaradi vročine v Baltskem morju ... v Švici zaradi žeje poginja govedo ... na Grenlandiji se bojijo cunamijev zaradi lomljenja ogromnih ledenih plošč ... v Franciji se ugaša nuklearke zaradi vročine ... na Nizozemskem se zapira odseke avtocest, ker se topi asfalt ... za piko na i pa je Kebnekaise izgubil naziv najvišje gore na Švedskem, potem ko se je stopil vrh njegovega ledenika.

Če je to za vas normalno, povprečno poletje si raje ne predstavljam, kako zgleda vaše nadpovprečno vroče poletje.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 00:03
Skippy
n kaj bi naj imeli? Očitno še vedno ne razumeš, da je voda pač tekočina, ki odteče, če je ne uporabiš :)

Aja? In kako boš namakal njive, če ti koncesionar zapre pipico? Drugače pa mi je ful všeč pokroviteljski smajli na koncu tvojega umotvora.
zeus-zengg
# 07.08.2018 ob 20:19
Zaradi suše najhujša kriza na evropskem trgu zelenjave v zadnjih 40 letih
---------------
no sedaj ko imamo Monsanto v Evropi (Bayer) smo lahko prepričani da bo vsako leto še slabše . Gensko spremenjene lrastline namreč res bolje obrodijo v idealnih pogojih ob podobnih letošnjem pa seveda nič . Hibridiziranje in gensko spreminjanje je zato seveda nabolj sigurna pot v lakoto ....
Skippy
# 07.08.2018 ob 20:33
Sami strokovnjaki ... verjetno iz bloka. :)
agenda21
# 08.08.2018 ob 20:37
Pa pravijo, da ni suša; tudi komentarjev je iz dneva v dan pod posameznimi članki vedno manj.
Morda kdo vodi statistiko?
Binder Dandet
# 08.08.2018 ob 12:07
@Hik:
"Mogoče pa multinacionalke ne grabijo vodnih rezerv samo zato, da bi z njimi polnile stekleničke s kolo in pirom?"
Mogoče pa za Marsovce vodo črpajo. Kdo bi vedel? Malo se hecam.:) Kaj si dokazal s tem namigom? Če imaš informacije, da se za druge namene porablja, zapiši jasno in glasno. Sicer pa koncesija ni lastništvo, ampak zgolj izkoriščanje, kot sem že omenil, in če bi kdaj zagustilo preživetje populacije, se koncesija vzame nazaj.

" Brez skrbi, da ti tega, da poleti ne smeš doma prati avtomobila, ne diktira občina ali država, ampak ti to skozi njune kanale sporoča koncesionar."

Pa še ena nedokazana trditev. Ki sploh nima smisla. Zakaj bi recimo Pivovarna Union, ki ima svoj vodni vir na dvorišču, imela kakršenkoli vpliv na vodna zajetja, s katerimi se Ljubljana napaja, ki so dislocirana.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 10:21
Binder Dandet

Mogoče pa multinacionalke ne grabijo vodnih rezerv samo zato, da bi z njimi polnile stekleničke s kolo in pirom? Brez skrbi, da ti tega, da poleti ne smeš doma prati avtomobila, ne diktira občina ali država, ampak ti to skozi njune kanale sporoča koncesionar.
kingeston
# 08.08.2018 ob 09:00
verjetno bodo najbolj tarnale živali, ker se verjetno 90% površin zasadi za njihovo hrano...
kingeston
# 08.08.2018 ob 08:57
nobene suše ne zaznavam v sloveniji. je vode na pretek.
leta 2011-2012 pa je res bila velika suša. tole zdaj pa je p*dim

Prav je tako.To svinjsko gnilo zelenjavo naj kar sami jedo. Mi pa pridelujmo svojo , na svoji Slovenski zemlji , ki je bila od nekdaj sinonim kvalitete.

seveda. izredno kvalitetna. podtalnica pa onesnažena s pesticidi, nitrati, težkimi kovinami...

ti si kar laži v fris...
Strummer
# 08.08.2018 ob 08:03
Ubogi vegani.
Hopi
# 08.08.2018 ob 06:37
To EU kmetovalce sploh ne more prizadeti. Saj tako ali tako ne
smejo zelenjavo, zaradi priljubljenih sankcij, prodajati na velike
svetovne trge.
Vele - Trgovci pa tudi tako ali tako zelenjavo ceneje odkupujejo
iz, nam, "neznanih lokacij".
HOR
# 07.08.2018 ob 23:17
Leto 2016 je bilo globalno rekordno toplo, prav tako pa je bila v 2016 do takrat rekordna globalna žetev žit, prav tako v Rusiji in ZDA v kateri so imeli celo trojni rekord v količini pridelka žit, koruze in soje. Rusija pa je rekord dosegla na pol manjši površini, kot predhodnega, ki je bil še iz časov Sovjetske zveze (in brez genskih modifikacij), zelo pa povečuje tudi pridelek zelenjave iz rastlinjakov, za žito pa planira 25% višjo žetev v 15 letih...
Letošnji ruski pridelek žit pa bo manjši od planiranega zaradi prehladnih in preveč mokrih vremenskih pogojev. Zaradi velikih zalog pa bo imela tudi letos Rusija dovolj žita za izvoz, kjer se utrjuje, kot največji globalni izvoznik žit...
klik...
eMZe
# 08.08.2018 ob 19:32
Je od pametovalcev tule gori kdor koli pridelal česar koli več kot tono? Nekako sumim, da ne. Morda 100 kilogramov? Samo tako, da vidim, če razume lastno ceno pridelave.

Aja, v Britanci v jok, ker se jim je zaradi izredne suše posušil grah. Fish and chips z grahom bo drugo leto brez graha. Je bilo v njihovih časopisih kaka dva tedna nazaj.
Bivši uporabnik
# 08.08.2018 ob 15:06
nicr@ Letos je obilje sadja ,tudi poljščine na vrtu so obilne napram lankskega leta ki je bilo katastrofa.Nekaterim slabo uspeva, odvisno od regije. Nam obilno - okolica LJ.
Treba je narediti konec tem zastrupljevalcem - korporacijam. Ne vem zakaj npr lubenice , ki so brez okusa , umetne uvažamo od bogsigavedi kje.Iz Makedonije pa le zasebniki po zasoljenih cenah.Slovenska zelenjava pa je draga , ne vem kg skoraj vsake je dražji kot meso.
d_a_r_k_o
# 08.08.2018 ob 11:42
krma za živino iz zveznih rezerv
Binder Dandet
# 08.08.2018 ob 07:56
@Hik:
"Pa raznorazne koncesije za vodo Coca-Coli, Heinekenu in drugim nosilcem trajnostnega razvoja jasno da nimajo nič pri tej krizi."

"Vsak prebivalec porabi med 115 in 150 litrov pitne vode na dan, ob upoštevanju industrijske in druge rabe pa poraba zraste na okrog 200 litrov."
https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/varstvo-okolja/stanje-okolja/povrsinske-vode/

Kot vidiš, v Ljubljani več kot polovice vode porabijo gospodinjstva. Manj kot polovica pa industrija, polnilnice pijač, kmetijstvo (ok, ni značilno za ljubljano). Nekoč je nekdo tu gor izračunal, da Union porabi količinsko zanemarljivo količino vode napram gospodinjski porabi. Ne žlim biti žaljiv, ampak zapisal si floskulo, ki nima preveč opraviti z realnostjo. Koncesija konec koncev ne pomeni lastništva, ampak pravico do uporabe. In polnilnice pijač so obstajala ne glede na to, kdo je lastnik vodnega vira. Razen če misliš, da pred koncesijami nismo pili pijač.
KovacevaKobila
# 08.08.2018 ob 01:00
V bistvu je zabavno sklatiti klima alarmistične "argumente", kot glinaste golobe in papirnate tigre...

Dajte še vremenu dopovedat, da malce bolj upošteva vaše zapise. Precej nevljudno vas ignorira.
paver
# 07.08.2018 ob 22:27
Glavno,da bo pečenka, j.... grah!
RJSlo
# 07.08.2018 ob 20:02
"Zaradi vročega in suhega vremena v večini delov celine je skozi celoten julij trpela zelenjava. Količina pridelka je močno upadla," je v izjavi za javnost navedlo združenje in dodalo, da je leto 2018 tretje zapored, ko se ta sektor sooča z resnimi težavami zaradi vremena.
------------------------------------------------
No ja. Prilagajanje vremenskim razmeram?
HOR
# 08.08.2018 ob 11:46
@KovacevaKobila
# 08.08.2018 ob 01:44
Prijavi neprimerno vsebino Vreme praktično v ničemer ne nasprotuje mojim zapisom o trendih in stališčih povezanih s klimo...
"...Pa poglejmo:...
Če je to za vas normalno, povprečno poletje si raje ne predstavljam, kako zgleda vaše nadpovprečno vroče poletje..."

...
Pa poglejmo dlje od pompoznega manipulativnega medijskega poročanja, v bolj znanstveno strokovne podatke:
Globalno škoda zaradi klimatsakih extremov (% od BDP) upada, letos pa je v prvih 7 mesecih podpovprečna, kar se bo odražalo tudi na letni ravni, suše globalno ne naraščajo oziroma ni dovolj kredibilnih podatkov, ki bi kazali globalno povprečno naraščanje klimatski extrmov z izjemo toplotni valov in visoki temperatur, največje klimatsk katastrofe pa so se večinoma zgodile v preteklosti še preden bi naj človeške CO2 emisije po ca lteu 1950 imele odločilen vpliv na klimo. Ca. zadnjih sto let pa se je drastično zmanjšalo število žrtev klimatskih katastrof...
Povišana koncentracija CO2 pa sama po sebi še ni nobena katastrofa in najbolj jasna posledica je, da je Zemlja zaradi tega precej bolj zelena, saj so se zeleni deli rastlin v ca zadnjih treh desetletjih povečali za ca površino Avstralije. -Z več (in še več) CO2 rastline ( tudi pridelki) pač bolje rastejo
Požgane površine so globalno upadle za ca 1/4 v zadnjih ca dveh desetletjih, pridelki žita redno podirajo rekorde (tudi v najtoplejšem letu 2016...), raziskave za, na primer Španijopa tudi v ZDA kažejo na manjšo prizadetost in smrtnost zaradi poletnih vročin, prizadetost in smrtnost zaradi mraza pa te bistveno in nekajkrat presega....
Na malo daljši rok (stoletje in tisočletja) sedanji vremensko klimatski dogodki niso nič bistveno posebnega ali bistveno novega, nadpovprečno vroče poletje pa lako izgleda, kot ponekod letošnje oziroma so bila še hujša poletja in večje suše pa še kobilice so množično pustošile po Evropi... ( Rusija, na primer, pa bo imela letos malo manjšo letino žita od predvidene zaradi prehladnih tempratur in moče...). Tako, da si je še bolj vroče poletje lahko predstavljat s še večjo sušo in s še višjimi temperaturami (letos ni ne globalnega, n Eu in ne Portugalskega itd rekorda z visokimi najvišjimi tmpraturami - mesta pa zaradi vedno večj betonske urbanizacije, itd. hitro pridelajo vedno višje temperature, ki pa tako v veliki meri niso nujno odraz klimatski razmer, sicr pa je toplotni EU rekord iz preteklega stoletja.
Nepoznavanje preteklega vremenskega in klimatskega dogajanja ter kredibilnih znanstveno strokovnih poročil pa tudi problematike merjenja temperatur v mestih (in nasploh), ki se v veliki meri segrevajo predvsem direktno ( ne preko CO2) zaradi urbanizacije (beton, asfalt, industrija, promet, pa skupaj z nestrokovnim politično aktivistično agitatorskim in medijskim klima alarmizmom ter do sedaj precej zmotnimi napovedmi klimatskih modelov in simulacij vodi do iluzije unikatne še nevidene katastrofalnosti sedanjega vremena in klime...
Začetek sedanjega segrevanja pa najdemo že konec 17 stoletja, velikost človeškga vpliva pa ni dorečena, posek 50% gozdov, recimo, ima vsekakor vpliv na klimo, vendar se gozd še naprej globalno manjša z sečnjo (...!?), kar ne bodo odtehtali nobeni električni avtomobili, pa tudi od nekateri h zatevano predčasno prenehanje obratovanja visoko filtrirane TEŠ6 ne, itd...

Napovedi skorajšnjih katastrof in apokalipse in zaračunavanje za rešitev imajo že dolgo zgodovinsko brado in zadnje čase so preoblečene v populistično "eko" klimatsko "zeleno"...
V bistvu pa v škodo ekologiji in trajnostnemu razvoju, zato v Slo tipično plačujemo davek na CO2, medtem, ko se razni "VW" in "Kemisi", itd, delajo norca iz ekologije, smeti pa se škodljivo kopičijo in bolj slabo ekološko primrno odstranjejo...
KovacevaKobila
# 07.08.2018 ob 23:36
Precej naporni časi za klima relativiste. Vsak dan par novic, ki se nekako ne ujemajo najbolje z 'vse je super duper' mantro.
HOR
# 08.08.2018 ob 01:10
@KovacevaKobila
# 08.08.2018 ob 01:00
V bistvu je zabavno sklatiti klima alarmistične "argumente", kot glinaste golobe in papirnate tigre...
"...Dajte še vremenu dopovedat, da malce bolj upošteva vaše zapise. Precej nevljudno vas ignorira..."

Vreme praktično v ničemer ne nasprotuje mojim zapisom o trendih in stališčih povezanih s klimo...
HOR
# 08.08.2018 ob 00:25
@KovacevaKobila
# 07.08.2018 ob 23:36
"...Precej naporni časi za klima relativiste. Vsak dan par novic, ki se nekako ne ujemajo najbolje z 'vse je super duper' mantro..."


V bistvu je zabavno sklatiti klima alarmistične "argumente", kot glinaste golobe in papirnate tigre...
stotrideset
# 07.08.2018 ob 20:03
ja, ja....
ampak, še vedno se ni začela gradnja 3.RO!?
Kazalo