Na paradi je sodelovalo 4.000 vojakov in reševalcev. Češkim kolegom so se pridružili tudi vojaki iz Nata. Foto: Reuters
Na paradi je sodelovalo 4.000 vojakov in reševalcev. Češkim kolegom so se pridružili tudi vojaki iz Nata. Foto: Reuters
Praga
Na Evropski ulici se je v deževnem vremenu zbralo veliko gledalcev. Foto: Reuters
Praga
V sklopu praznovanja so v Pragi znova odprli tudi Narodni muzej. Foto: Reuters

Več kot štiri tisoč pripadnikov vojske in reševalcev je v polni opremi in v spremstvu tankov zakorakalo po Evropski ulici, nekdaj poimenovani po ustanovitelju komunističnega režima v Rusiji, Vladimirju Iljiču Leninu. Češkim vojakom so se pridružili pripadniki Nata iz Združenega kraljestva, Francije, Italije in ZDA.

Paradi sta prisostvovala tudi gosta čeških predsednika in premierja, Miloša Zemana in Andreja Babiša, slovaška predsednik in premier Andrej Kiska ter Peter Pellegrini.

Sledil je prelet lovcev JAS 39 Gripen švedskega proizvajalca Saab. Zaradi parade so za 90 minut zaprli praško letališče, saj so bili med parado prepovedani preleti Prage.

Nova država po prvi svetovni vojni
Po koncu prve svetovne vojne in razpadu avstro-ogrske monarhije so pred stotimi leti, 28. oktobra 1918, razglasili nastanek nove države, Češkoslovaške. Leta 1993 je Češkoslovaška na miren način razpadla na Češko in Slovaško.

Zasluge za nastanek Češkoslovaške ima filozof in prvi češki predsednik Tomaš Garrigue Masaryk, ki je že maja 1918 s pittsburškim sporazumom češke in slovaške emigrante v ZDA pridobil na svojo stran z idejo o skupni državi. Kasneje je Masaryku uspelo o tem prepričati tudi takratnega predsednika ZDA Woodrowa Wilsona.

Dejstvo, da je Masaryk Slovakom najprej obljubil veliko mero samostojnosti, je pri Slovakih kasneje privedlo do velikega razočaranja. Na Slovaškem še dandanes Češkoslovaško dojemajo predvsem kot češko in v manjši meri kot skupno državo. Na Slovaškem stoto obletnico ustanovitve Češkoslovaške komajda praznujejo.

Proslava čez cel konec tedna
Medtem na Češkem proslava poteka celoten konec tedna. Obletnico so proslavili s koncerti, po treh letih prenove so znova odprli Narodni muzej, zvečer bo predsednik Zeman na praškem gradu podelil posebne medalje. Ob 19.18 se bodo z velikim ognjemetom spomnili na leto 1918.

Češka se je zvezi Nato pridružila leta 1999, Evropski uniji pa leta 2004. Češka vojska ima skupno 24.000 pripadnikov.