Filipinski predsednik Benigno Aquino je dejal, da bo filipinska vlada v Manili ohranila nadzor nad obrambo in varnostjo ter zunanjo in monetarno politiko. Foto: EPA
Filipinski predsednik Benigno Aquino je dejal, da bo filipinska vlada v Manili ohranila nadzor nad obrambo in varnostjo ter zunanjo in monetarno politiko. Foto: EPA

"Ta okvirni dogovor tlakuje pot za dokončen in trajen mir na Mindanau," je dejal filipinski predsednikv Benigno Aquino. Južni otok Mindanao, ki obsega tretjino države, je bil namreč glavno bojišče Islamske osvobodilne fronte Moro (MILF), za katerega so muslimanski uporniki želeli doseči ločitev od Filipinov.

Odpovedali so se samostojni državi
Kot je še pojasnil Aquino, bodo oblikovali novo avtonomno pokrajino, ki se bo imenovala Bangsamoro.

Upravljali jo bodo manjšinski muslimani, čeprav v njej živijo pretežno katoličani. Vlada v Manili bo ohranila nadzor nad obrambo in varnostjo ter zunanjo in monetarno politiko. MILF pa se je skupaj z drugimi muslimanskimi uporniki odpovedal boju za samostojno državo.

Razglasitev avtonomne pokrajine do leta 2016
Kdaj naj bi bil dokončno sklenjen mirovni sporazum z MILF-jem, ki je najpomembnejša in največja uporniška skupina na območju in ima okoli 12.000 borcev, Aquino ni napovedal. So pa njegovi svetovalci že napovedovali, da se bo to zagotovo zgodilo med njegovim mandatom, ki se bo iztekel sredi leta 2016. O dogovoru naj bi glasovali tudi na plebiscitu.

MILF se je skupaj s še drugimi muslimanskimi uporniškimi skupini za neodvisnost ali avtonomijo Mindanaa bojeval že vse od začetka 70. let dvajsetega stoletja. Hudi boji so sicer potekali predvsem v začetnih letih upora, skupaj pa je je bilo ubitih najmanj 150.000 ljudi.

Poleg MILF-a ima na Filipinih močno vlogo tudi Nacionalna osvobodilna fronta Moro, ki pa je mirovni dogovor z vlado v Manili sklenila že leta 1996.