V Bangkoku bo popoldne potekal tudi žalni sprevod, v katerem bodo pokojnikovo krsto iz bolnišnice Siriraj prenesli v kraljevo palačo. Foto: Reuters
V Bangkoku bo popoldne potekal tudi žalni sprevod, v katerem bodo pokojnikovo krsto iz bolnišnice Siriraj prenesli v kraljevo palačo. Foto: Reuters
Tajski premier Čanoča. Foto: Reuters

Vlada je pozvala javne uslužbence, naj tudi druge spodbujajo, da se bodo v tem času ovili v črnino in se izogibali veselim dogodkom. Vse filmske predstave, koncerte in športne dogodke so odpovedali ali prestavili, poroča BBC.

Hunta je že v četrtek odločila, da bodo morale vse televizijske postaje na Tajskem, vključno z mednarodnimi satelitskimi televizijami, naslednjih 30 dni v znak žalovanja za pokojnim kraljem oddajati le v črno-beli tehniki. Televizijskim mrežam so tudi naročili, naj zamenjajo svoj program z vnaprej pripravljenim državnim programom.

Danes so v državi razglasili državni praznik - dela prost dan, da se bodo ljudje lažje udeležili žalnih slovesnosti. V Bangkoku je potekal tudi žalni sprevod, v katerem so pokojnikovo krsto iz bolnišnice Siriraj prenesli v kraljevo palačo. Številni ljudje so noč v žalovanju prebedeli pred bolnišnico, kjer je kralj v četrtek popoldne umrl.

Prestol bo zasedel Maha Vadžiralongkorn
Bumibol Aduljadedž
je bil monarh z najdaljšim stažem, vladal je kar 70 let. Prvi mož vojaške hunte, premier Prajut Čanoča, je razglasil enoletno obdobje žalovanja, prestolonaslednik Maha Vadžiralongkorn pa se že pripravlja na prevzem kraljevega žezla. Toda pozneje je po premierjevih besedah že zaprosil za nekaj časa odloga, preden bi uradno prevzel krono, da bi lahko žaloval za očetom.

Skladno s tajsko ustavo bo do Vajiralongkornovega uradnega prevzema prestola kot namestnik deloval dosedanji visok kraljev svetovalec, 96-letni upokojen general in nekdanji premier Prem Tinsulanonda.

Spoštovan in priljubljen kralj
Kralj Bumibol je bil zelo spoštovan in priljubljen na Tajskem, umrl je v 89. letu starosti. Na začetku svoje vladavine je z različnimi infrastrukturnimi in kmetijskimi projekti spodbujal gospodarski razvoj Tajske. Veljal je tudi za steber stabilnosti v državi, ki so jo že večkrat pretresli državni in vojaški udari. Tudi zdaj je na Tajskem na oblasti vojaška hunta, ki je izvedla vojaški udar leta 2014.

V zadnjem času je bilo njegovo zdravje precej krhko in se je le poredko pojavljal v javnosti. Zadnjič so ga v javnosti videli pred skoraj letom dni. Njegovo zdravstveno stanje je bilo sicer dolgo državna skrivnost.