Po napadu so začeli protiteroristično operacijo. Foto: Reuters
Po napadu so začeli protiteroristično operacijo. Foto: Reuters
Almati
Gre za drugi napad na varnostne sile v manj kot dveh mesecih. Foto: Reuters

Napadalci so napadli policijsko postajo in sedež kazahstanskih posebnih enot. Kazahstansko notranje ministrstvo je po napadu sprožilo obsežno protiteroristično operacijo, ki se je medtem že končala. Aretirali so dva osumljenca. Gre za drugi napad na varnostne sile v državi v manj kot dveh mesecih, poroča Reuters.

Po navedbah kazahstanskih oblasti je eden od prijetih 27-letni moški, ki je bil v preteklosti že kaznovan. Prav tako naj bi bil osumljen umora ženske ob koncu tedna. Podrobnosti o drugem prijetem niso znane. Moška sta dopoldne napadla policista, ki je stražil policijsko postajo, ga ubila in mu odvzela orožje, nato sta ubila še dva policista. Še najmanj sedem policistov je ranjenih.

Predsednik Nursultan Nazarbajev, ki s trdo roko vlada že od leta 1989, je napade označil za teroristično dejanje in ukazal poostritev varnosti na javnih mestih.

Vir iz varnostnih sil je za Reuters dejal, da oblasti verjamejo, da so bili napadalci islamistični borci.

Prejšnji mesec prijeli domnevne teroriste
KNB, naslednik sovjetskega KGB-ja v Kazahstanu, je prejšnji mesec sporočil, da so prijeli nekaj pripadnikov skupine, ki je načrtovala teroristična dejanja s pomočjo improviziranih eksplozivnih sredstev.

Aretacije so opravili po krvavem napadu v severozahodnem mestu Aktobe, kjer je več kot 20 napadalcev napadlo skladišče orožja in poslopje nacionalne garde, pri čemer je bilo ubitih sedem ljudi. Napadalci naj bi bili simpatizerji skrajne skupine Islamska država (IS).

Na tisoče državljanov iz srednjeazijskih držav se bori v vrstah IS-ja v Siriji in Iraku, kazahstanske oblasti pa so opozarjale, da bi se lahko vrnili domov in izvajali napade v domačem okolju.