Papandreou je obljubil tri milijarde evrov vreden stimulacijski paket, ki naj bi pomagal grškemu gospodarstvu, da se postavi na noge. Foto: EPA
Papandreou je obljubil tri milijarde evrov vreden stimulacijski paket, ki naj bi pomagal grškemu gospodarstvu, da se postavi na noge. Foto: EPA
Volivec
Volitev se je udeležilo nekaj več kot 70 odstotkov volivcev. Foto: EPA

Delni izidi tako določajo, da bo Vsegrško socialistično gibanje Pasok, ki ga vodi George Papandreou, dobilo 160 mandatov v 300-članskem parlamentu. Do zdaj vladajoča konservativna stranka Nova demokracija premierja Kostasa Karamanlisa je prejela 35 odstotkov glasov in tako 99 poslanskih sedežev. Grški volilni sistem določa, da zmagoviti stranki samodejno pripade 40 sedežev, preostalih 260 pa razdelijo po proporcionalnem sistemu. Volitev se je udeležilo 70,24 odstotka volivcev.

Papandreou obljublja spremembe
Socialistična stranka se bo po petih letih v opoziciji tako vrnila na oblast. 57-letni Papandreou je po objavi pozdravil svoje privržence v Atenah in dejal: "Združeni stojimo pred veliko odgovornostjo, ki nas čaka. Pasok se je boril, da bi znova prinesel nasmeh in upanje na obraze Grkov. Država mora nadaljevati svoj razvoj v smeri prava, pravice, solidarnosti, zelenega razvoja in napredka," je povedal Papandreou in dodal: "Zavedam se vseh potencialov države, ki jo preveva korupcija, protekcionizem, brezpravnost in odpadki. To bomo odpravili in državo popeljali na pravo pot."

"Obljubim, da bom naredil vse, kar je v moji moči, da bodo Grki znova verjeli, da nam skupaj lahko uspe," je še dodal novi premier in opozoril, da jih pri tem čaka izjemno težko delo.

Karamanlis že odstopil kot predsednik stranke
Vodja opozicije in poraženec na volitvah Kostas Karamanlis je po objavi rezultatov že čestital novemu premierju in odstopil z mesta predsednika Nove demokracije. "Prevzemam odgovornost za slab rezultat naše stranke in bom sprožil postopek za izvolitev novega voditelja stranke," je povedal Karamanlis.

Karamanlis izgubil podporo zaradi korupcijskih škandalov
Karamanlis je predčasne volitve razpisal na polovici svojega mandata, saj si je želel za izvedbo nepriljubljenih gospodarskih reform, ki so nujne za grško gospodarstvo v krizi, znova pridobiti podporo volivcev. Strokovnjaki so opozarjali, da gre za zelo tvegano potezo, saj je Karamanlisova vlada zaradi številnih korupcijskih škandalov in nesposobnosti spopasti se z gospodarsko krizo uživala zelo nizko podporo med volivci.

Volivci so vladajočo stranko tako kaznovali za njeno neučinkovitost v boju proti korupciji in gospodarski krizi, novi premier Papandreou pa je že pred volitvami obljubil tri milijarde evrov vreden sveženj spodbud za gospodarstvo, ki naj bi temeljile na višjih davkih za bogatejše in davčnih olajšavah za socialno šibkejše.

Papandreoua čaka težko delo, saj se bo moral spopasti s proračunskim primanjkljajem, visokim šest odstotkov BDP-ja, z naraščajočo nezaposlenostjo, globokim nezadovoljstvom med Grki s sistemom izobraževanja in nezakonitim priseljevanjem.