Po uboju Brahmija so izbruhnili protesti njegovih privržencev. Foto: EPA
Po uboju Brahmija so izbruhnili protesti njegovih privržencev. Foto: EPA

58-letni Brahmi je vodil nacionalistično Ljudsko gibanje, bil pa je tudi član ustavodajne skupščine. Atentatorji na motornih kolesih so nanj streljali z avtomatskim orožjem pred njegovo ženo in hčerko.

Hudo ranjenega so ga prepeljali v bolnišnico, kjer je podlegel poškodbam. Kdo stoji za napadom, še ni znano.

Takoj po uboju se je na ulice Brahmijevega rodnega kraja Sidi Bouzid zgrnilo na tisoče protestnikov, ki so zaprli ceste in zažigali avtomobilske gume. "Ljudje so zelo jezni," je dejal eden od njegovih sokrajanov.

Množica protestnikov se je zbrala tudi pred poslopjem notranjega ministrstva v prestolnici Tunis. Protestniki so vzklikali gesla proti islamistični vladi in pozivali k njenemu odstopu.

Predsedujoči ustavodajni skupščini je petek razglasil za dan žalovanja.

V zibelki arabske pomladi, kjer se je konec leta 2010 zgodila prva ljudska vstaja proti avtoratiranim voditeljem v regiji, je to že drugi letošnji uboj opozicijskega voditelja.

Februarja je bil pred svojim domovanjem ubit Čokri Belaid, čigar umor je sprožil proteste, ki jim je sledil odstop premierja Hamadija Džebalija. Belaidova družina je odgovornost za atentat pripisala vladajoči islamistični stranki Enahda.

Brahmi po poročanju BBC-ja ni bil tako vplivna politična osebnost kot Belaid, vendar ju je družilo levičarsko prepričanje in kritika do vladajoče islamistične stranke, ki je prišla na oblast po strmoglavljenju predsednika Ben Alija leta 2011.