V New Yorku so opolnoči tradicionalno spustili veliko kroglo. Foto: Reuters
V New Yorku so opolnoči tradicionalno spustili veliko kroglo. Foto: Reuters
Moskva
Številni Moskovčani so se zbrali na mestnih ulicah. Foto: Reuters
Novo leto
Indijski umetnik Gurmet Singh je vsem voščil z napisom, narejenim iz starih časopisov. Foto: EPA
Praznovanja po svetu

Novemu letu so prvi nazdravili na tihomorskem otočju Kiribati, kjer so v leto 2011 vstopili ob 11.00. Sledili so jim: Tonga, Fidži, Nova Zelandija, Avstralija in Antarktika, Azija, Rusija, Evropa, ZDA in Južna Amerika. Praznovanja so se končala na Coockovih otokih, Samoi, Ameriški Samoi in otoku Niue.

Kje bodo prvi in kje zadnji?
Ura, ki odšteva do vstopa v leto 2011

Sydney prvo večje mesto
Tradicionalno prve fotografije ognjemetov in veselja obkrožijo svet iz Sydneyja, prvega velikega mesta, ki vstopi v novo leto. Pred mostom Harbour Bridge se je zbralo kar 1,5 milijona ljudi, v drugih mestih "tam spodaj", kot na primer v Melbournu in Adelaidi, pa so bila novoletna praznovanja zaradi neviht, vročine in močnega vetra nekoliko okrnjena.

Slavje se je nato preselilo v azijske države. V Tajpeju v Tajvanu, kjer zaznamujejo začetek leta 100 po tajvanskem koledarju, so vstop v novo leto proslavili z najdražjim ognjemetom doslej, ki je stal 1,5 milijona evrov. V Tajpeju so ob najvišjem nebotičniku pripravili ognjemet, ki je izrisal podobo zmaja.

Čeprav je za Kitajce lunarno novo leto pomembnejše od tistega, ki ga praznuje Zahod, pa se je v enem izmed nakupovalnih središč v Pekingu na odštevanju zadnjih sekund starega leta zbralo več tisoč ljudi, medtem ko se je na prireditvi spuščanja zmajev v središču Šanghaja zbralo okoli 7.000 ljudi.

V vietnamski prestolnici Hanoi, kjer prav tako tradicionalno praznujejo lunarno novo leto, so letos prvič uradno pripravili uradno odštevanje ob novem letu po zahodnem vzoru. Ob jezeru Hoan Kiem v Hanoiju se je opolnoči zbralo več tisoč ljudi.

Praznovanje v tajski prestolnici Bangkok je potekalo pred enim izmed osrednjih nakupovalnih središč, kjer so na začetku leta potekali množični protivladni protesti.

V Mjanmaru pa je opozicijska voditeljica Aung San Suu Kyi, ki jo je vojaška hunta po sedmih letih letos izpustila iz hišnega pripora, svoje državljane v novem letu pozvala k skupnemu boju z novimi močmi, energijo in besedami.

Milijoni Japoncev so obiskali šintoistična svetišča, da bi se očistili grehov. V središču Seula v Južni Koreji pa naj bi se tradicionalne slovesnosti zvonjenja, na katerem so opolnoči 33-krat udarili po velikem bronastem zvonu, udeležilo okoli 100.000 ljudi.

12 grozdnih jagod za srečo
Tudi v evropskih državah, utrujenih od zaostrenih gospodarskih razmer, je veliko ljudi v novo leto skočilo na prostem, za posebej "žurerske" destinacije pa so veljale Beograd, Bratislava, Budimpešta in španska mesta, v katerih dobrovoljni veseljaki tradicionalno točno ob polnoči za srečo pojedo 12 grozdnih jagod.

V Londonu je bilo središče praznovanja pri velikem razglednem kolesu, 135-metrskem London Eyu, ki ga je razsvetlil ognjemet. Kolo, ki stoji ob reki Temzi, je ob polnoči dopolnilo točno deset let. V Parizu je bila posebej velika gneča na znamenitih in vedno lepo okrašenih Elizejskih poljanah.

Praznovanja po svetu