V letalski nesreči 24. marca je umrlo vseh 150 potnikov in članov posadke. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V letalski nesreči 24. marca je umrlo vseh 150 potnikov in članov posadke. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Marsejski tožilec Brice Robin je dejal, da ni dvoma, da je kopilot Andreas Lubitz marca namerno strmoglavil letalo Airbus A320, ki je bilo na poti iz Barcelone v Düsseldorf. Umrlo je vseh 150 potnikov in članov posadke. Letalska družba Germanwings in njena matična družba Lufthansa sta vseskozi zatrjevali, da je Lubitz prestal vse potrebne preizkuse za letenje. Lufthansa je priznala, da je Lubitz leta 2009, ko se je pripravljal za pilotsko licenco, trpel za depresijo, poroča BBC.

Po Robinovih besedah so nekateri zdravniki, ki so zdravili Lubitza, slutili, da ni pripravljen za letenje, vendar zaradi zakona o zaupnosti podatkov svojih dvomov niso povedali delodajalacem.

Preiskava, ki jo bodo vodili trije preiskovalni sodniki, se bo osredotočila na to, ali bi lahko različne informacije o njegovem stanju, ki so jih na eni strani imeli zdravniki in na drugi strani delodajalci, nakazale na obtožnico za uboj. Po Robinovih podatkih je Lubitz samo v zadnjem mesecu pred nesrečo obiskal sedem zdravnikov: enega splošnega zdravnika, tri psihologe in še tri druge specialiste. Skupno pa je v petih letih in sedmih mesecih obiskal 41 zdravnikov.

Lubitz je bil zelo zaskrbljen zaradi svojega zdravja in se je bal, da izgublja vid, trpel je tudi za hudo depresijo in psihozo.

V torek so v Düsseldorf prepeljali ostanke 44 žrtev nesreče, med njimi je tudi 16 dijakov, ki so se z nesrečnim letalom vračali iz šolskega izleta v Barceloni.