Za številne Haitijce drugi krog volitev pomeni upanje na nov začetek po potresu in koleri, ki sta zahtevala visok smrtni davek. Foto: EPA
Za številne Haitijce drugi krog volitev pomeni upanje na nov začetek po potresu in koleri, ki sta zahtevala visok smrtni davek. Foto: EPA

Dogajanje bi lahko zasenčila vrnitev karizmatičnega nekdanjega voditelja Jean-Bertranda Aristida, ki se je v petek vrnil v razdejano državo. Aristide, ki je bil v preteklosti trikrat predsednik države, je s Haitija zbežal leta 2004 in živel v izgnanstvu v Južnoafriški republiki, mnogi pa se zdaj bojijo, da bi lahko njegova vrnitev odprla stare rane in povzročila nove politične napetosti v državi. Več tisoč njegovih privržencev je februarja zahtevalo ne samo njegovo vrnitev, pač pa tudi nove volitve.

Mnogi se zato bojijo, da drugi krog volitev ne bo potekal mirno. Že v preteklih dneh so se namreč večkrat spopadli privrženci obeh kandidatov. Strasti bi lahko dodatno razvnela Aristidova vrnitev.

Martelly komaj v drugi krog, zdaj zmagovalec?
V prvem krogu predsedniških volitev 28. novembra lani je sicer največ glasov dobila Manigatova, profesorica prava in nekdanja senatorka, drugo mesto pa je pripadlo favoritu zdajšnjega predsednika Reneja Prevala, Judu Celestinu. A po velikih protestih opozicije, ki je Prevalu očitala, da je izide poneveril v korist svojega kandidata, je volilna komisija, tudi na pritisk mednarodne skupnosti, na drugo mesto uvrstila Martellyja. Temu zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago.

Glavna naloga novega predsednika bo predvsem uspešna obnova po potresu januarja 2010 in drugih naravnih katastrofah opustošenega otoka s pomočjo denarja mednarodne skupnosti, ki je obljubila deset milijard ameriških dolarjev pomoči.

V katastrofalnem potresu je umrlo več kot 220.000 ljudi, več 100.000 ljudi pa je od takrat še vedno brez strehe nad glavo. Oktobra lani je na otoku prvič po stotih letih izbruhnila kolera, ki je zahtevala skoraj 4.700 smrtnih žrtev.