V fiktivnih poslih so oprali okoli 84 milijonov evrov. Foto: Policija
V fiktivnih poslih so oprali okoli 84 milijonov evrov. Foto: Policija

Osumljenci so namreč ustanovili številna podjetja, ki so prejemala velike zneske denarja iz Italije za blago, ki ga niso nikoli poslali naročnikom. Organizatorja sta v preteklih dveh letih povezala druge člane v kriminalno skupino, ki je v finančne tokove sproščala denar, ki je bil zaslužen s kaznivimi dejanji, je navedel USKOK.

Uporabljali so namreč ponarejeno poslovno dokumentacijo, v kateri so neresnično predstavljali, da kupcem iz Italije prodajajo velike količine zlata, ki pa ga nikoli zares niso poslali v Italijo, medtem ko je na račune štirih podjetij prispelo več kot 84 milijonov evrov.

Perujski mamilarski kartel
Denar so dvigovali v gotovini, ga nakazovali tudi tretjim osebam in potem na zakonitem finančnem trgu pretvarjali v evre in druge bankovce. Hrvaški mediji neuradno poročajo, da so prijetja 15 oseb povezana z nedavnim ropom sedeža zagrebške kriminalistične policije, ko so neznanci odtujili dva kilograma zlata in 280 tisoč evrov. Zlato in denar naj bi pripadal članom skupine, policija pa je posumila v potrdila, ki so dokazovala, da so sredstva zakonito pridobljena.

Šlo naj bi za povezave s perujskim mamilarskim kartelom, ki naj bi prek Italije in Hrvaške pral denar od prodaje mamil. Hrvaški policisti so se med preiskavo povezali s kolegi iz številnih drugih držav.