Mnogi namigujejo, da je v novinarkin umor posredno vpleten Kremelj. Foto: EPA
Mnogi namigujejo, da je v novinarkin umor posredno vpleten Kremelj. Foto: EPA
Primer Politkovske pred koncem?

Garibjan je v intervjuju za časopis Nova Gazeta ob prvi obletnici umora dejal tudi, da kljub poznavanju imena morilca za zdaj obtožnice niso vložili še proti nikomur. Ruski generalni tožilec Juri Čajka je sicer avgusta dejal, da so močno napredovali pri rešitvi primera, ki je odmeval po svetu.

Čajka je takrat tudi dejal, da so v zvezi z umorom priprli 11 ljudi, zdaj pa je Garibjan potrdil, da morilec ni med njimi. Od avgusta so zaradi pomanjkanja dokazov izpustili dva osumljenca, devet pa jih je še vedno v priporu. Po Čajkovem mnenju so umor naročili Putinovi nasprotniki v tujini, ki so s tem želeli diskreditirati ruskega predsednika.

Na fotografiji morilec?
Politkovsko, sicer glasno kritičarko in nasprotnico Putinove politike do Čečenije, so 7. oktobra lani, ravno na Putinov rojstni dan, našli umorjeno pred njenim stanovanjem. Truplo je našla soseda v dvigalu njene stanovanjske hiše v središču Moskve. Poleg trupla naj bi našla še pištolo in štiri naboje.

Ob prvi obletnici so v Moskvi in drugod potekali shodi v spomin kritični novinarki, na katerih so se zavzeli tudi za razrešitev njenega umora. Novaja Gazeta je objavila tudi motno fotografijo, ki jo je posnela varnostna kamera blizu novinarkinega doma le nekaj minut pred umorom, na njej pa naj bi bil v temna oblačila oblečen in zamaskiran morilec.

Za svoje delo je Politkovska prejela številne mednarodne nagrade, med drugim tudi nagrado pogum v novinarstvu, ki jo podeljuje Mednarodna fundacija ženskih medijev, in nagrado Olofa Palmeja.

K. T.

Primer Politkovske pred koncem?