Vrček piva in cigareta - ta navada je v mnogih lokalih po svetu postala preteklost. Foto: EPA
Vrček piva in cigareta - ta navada je v mnogih lokalih po svetu postala preteklost. Foto: EPA
Avstralija
Ena od fotografij, ki jih morajo gledati avstralski kadilci, ko vzamejo cigareto iz škatlice. Foto: EPA

Potem ko je predlog o prepovedi označevanja firm in znamk cigaret sprejela irska vlada, ga mora potrditi še parlament, a to naj bi bila le formalnost.

Izbrali bodo enotno barvo
Kot je dejal minister za zdravje James Reilly, se bo morala tobačna industrija sprijazniti, da bodo vse škatlice, ki bodo na voljo na policah irskih trgovin, enake barve, oznake pa bodo omejene na ime proizvajalca in proizvoda. Vse bodo standardne velikosti in tipa črk, kot to že poznajo Avstralci. Embalaže bodo tudi vse enake barve, ki pa jo morajo še določiti. V Avstraliji so na primer izbrali olivno zeleno, za katero so raziskovalci ugotovili, da je za kadilce neprivlačna.

Reilly je prepričan, da je poteza upravičena iz preprostega razloga - ker bo pomagala rešiti kakšno življenje. "Kajenje v naši družbi povzroča veliko bolezni pa tudi smrti. Vsako leto zaradi bolezni, povezanih s tobakom, umre več kot 5.200 ljudi. Vsak drugi kadilec bo umrl zaradi svoje razvade. Tobačna industrija si prizadeva za vsakega človeka, ki zbere voljo in opusti kajenje, najti 50 novih potencialnih kadilcev, da bi ohranila razširjenost kajenja na Irskem."

Minister je še razkril, da je zaradi bolezni, ki jih je povzročilo kajenje, tudi sam izgubil očeta in brata, oba sta bila zdravnika.

Spremenjena kultura pubov
Irska je leta 2004 sicer postala prva država na svetu, ki je prepovedala kajenje v vseh zaprtih javnih prostorih, na javnem prevozu in na delovnih mestih. To je bil velik preobrat za državo z množico pubov, v katerih so gostje lahko vrsto let kadili brez omejitev.

Avstralci šli še korak dlje
Podoben predlog, kot so ga sprejeli Irci, je bil pred časom tudi na mizi britanske vlade, a ga je ta začasno opustila. Kot je znano, pa se je lani za ta korak odločila Avstralija, ki je na vse škatlice cigaret natisnila tudi grozljive fotografije, ki jih kajenje pušča na telesu, s tem pa je močno razjezila tobačna podjetja. Kuba, ki je svetovno znana po svojih cigarah, želi tako avstralski zakon izpodbijati pri Svetovni trgovinski organizaciji.