Zmaga v Tikritu je pomemben uspeh v boju proti Islamski državi. Foto: Reuters
Zmaga v Tikritu je pomemben uspeh v boju proti Islamski državi. Foto: Reuters
Hajdar Al Abadi in Barack Obama
Abadi se je v Washingtonu srečal s predsednikom Barackom Obamo. Foto: Reuters

Abadi se je mudil na obisku v Washingtonu, kjer je ameriškim zaveznikom predstavil načrte za prihodnje boje s skrajneži, predvsem v mestu Baidži, kjer je največja iraška rafinerija, in v pokrajini Anbar.

ZDA ocenjujejo, da je skrajna sunitska skupina izgubila okoli četrtino zasedenega ozemlja v Iraku v zadnjih osmih mesecih, ko trajajo zavezniški letalski napadi na položaje skrajnežev pod vodstvom ameriških zračnih sil.

Abadi je nedavno razglasil veliko zmago proti Islamski državi, potem ko je iraški vojski ob znatni podpori šiitskih milic po srditih spopadih uspelo iz rok iztrgati mesto Tikrit.

Iraški premier je bil v dogovoru na vprašanje novinarjev, ali se ob okrepljeni ofenzivi iraške vojske bliža poraz Islamske države, previden in je dejal, da je skupina na tej poti, vendar je izjemno odporna in se je izkazala za zelo mobilno.

Do Mosula še nekaj mesecev
Po prepričanju iraških oblasti se je v zadnjih mesecih povečalo novačenje tujih borcev za Islamsko državo, medtem ko se zmanjšuje število njenih pripadnikov iz Iraka. Iračani so tako prestregli pogovore v ruščini, v kateri se verjetno pogovarjajo borci iz Čečenije.

V zadnjih dneh so skrajneži znova dosegli nekaj uspeha, ko so zavzeli nekaj vasi v okolici Ramadija, prestolnice pokrajine Anbar, kjer je Abadi ta mesec napovedal obsežno vojaško operacijo, s katero želi nadgraditi zmago v Tikritu. Poleg Anbarja bo glavni cilj iraške vojske zavzetje Baidžija, kjer so skrajneži pred nekaj dnevi prebili varnostni obroč okoli tamkajšnje rafinerije.

Glede bitke za ponovno zavzetje drugega največjega iraškega mesta Mosul je iraški premier priznal, da operacije ne bo vsaj še nekaj mesecev, vsekakor pa ne pred ramazanom, ki se konča sredi julija.