Preživele še vedno mrzlično iščejo. Foto: EPA
Preživele še vedno mrzlično iščejo. Foto: EPA
Vas Onna
Samo v vasi Onna, ki ima 350 prebivalcev, je v potresu umrlo najmanj 24 ljudi. Foto: EPA
L'Aquila
L'Aquila ima 70.000 prebivalcev, pred potresom pa jo je vsak dan obiskalo na tisoče turistov. Foto: Reuters

Sposobni smo sami odgovoriti na potrebe, smo ponosen narod, ki ima zadostna sredstva.

Silvio Berlusconi
Reševanje ogrožajo popotresni sunki
Po potresu v Italiji

Sunek je zrušil še nekaj zgradb v razdejani srednjeveški L'Aquili, ki je bila v potresu najbolj poškodovana, čutili pa so ga tudi v Rimu. Zaenkrat poročajo o najmanj eni novi smrtni žrtvi.
Medtem je Italiji pomoč ponudila cela vrsta držav, a premier Silvio Berlusconi je ponujeno pomoč - zavrnil. "Vsem se zahvaljujemo, a bomo zmogli sami. Sposobni smo sami odgovoriti na potrebe, smo ponosen narod, ki ima zadostna sredstva," je bil odločen Berlusconi.
V potresu je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 211 ljudi, 100 ranjenih je še v kritičnem stanju, pogrešali pa naj bi še okoli 250 ljudi. Samo v vasi Onna, ki ima 350 prebivalcev, je v potresu z močjo 6,3 stopnje po Richterju umrlo najmanj 24 ljudi.
Prebivalci L'Aquile, ki so ostali brez strehe nad glavo - bilo naj bi jih 50.000 -, so noč preživeli v zavetiščih, hotelih, avtomobilih oz. šotorih, ki so jih postavile državne oblasti. Reševalci, ki pod ruševinami iščejo preživele, tekmujejo s časom.

Včeraj so se še ves dan čutili popotresni sunki, močan sunek pa je tla stresel okoli 23. ure in je trajal dve sekundi. Zaradi tega so morali reševalci za kratek čas ustaviti reševanje, saj so se s poškodovanih hiš usuli novi kosi ruševin. To se je ob 1.15 zgodilo še enkrat, ko je območje stresel sunek z močjo 4,8 stopnje po Richterjevi lestvici. Popotresni sunki so se nadaljevali tudi danes.

Pod ruševinami študentskega doma tamkajšnje univerze so medtem našli dva preživela študenta, menijo pa, da jih je pod ruševinami ujetih še več. Po poročanju dopisnikov naj bi reševalci na enem izmed porušenih območij med iskanjem ruševin slišali krike na pomoč. Ti so jih usmerili do ujetih ljudi, ki so jih nato rešili. Pozno popoldne so izpod ruševin izkopali trupla štirih študentov.

Dela pa nimajo le reševalci, temveč tudi policisti, ki so zaradi plenjenja prijeli več ljudi. Napol porušene hiše, ki so trenutno lahek plen za plenilce, varujejo policijske patrulje. Pri reševanju sodeluje okoli 5.000 reševalcev, za dodatne okrepitve pa so zaprosile tudi bolnišnice, ki jim primanjkuje zdravnikov in sester.

Komisionar italijanskega Rdečega križa Francesco Rocha pravi, da je prednostna naloga reševanje preživelih izpod ruševin, nato pa organizacija bivalnih razmer za tiste, ki so ostali brez domov. V L'Aquili je porušenih od 3.000 do 10.000 hiš, zaradi česar je srednjeveško mesto trenutno neprimerno za bivanje. V mestu, ki ga mnogi označujejo za italijansko arhitekturno zakladnico, trdijo, da je nastala škoda neprecenljiva. "Zgodovinsko središče mesta je opustošeno," je dejal predstavnik italijanskega kulturnega ministrstva Giuseppe Proietti.

Premier poziva k selitvi na morje
Po napovedih Berlusconija se bo iskanje morebitnih preživelih nadaljevalo še 48 ur, do konca današnjega dneva pa naj bi za žrtve vzpostavili 20 šotorišč, v katerih bo 16 poljskih kuhinj in bodo skupaj lahko sprejela 14.500 ljudi.

Premier je sicer prizadete pozval, naj zapustijo šotorišča in se premaknejo v hotele ob jadranski obali: "Lahko so brez skrbi. Poškodovane stavbe bomo pregledali. Brez skrbi lahko gredo na morje, saj bo država poskrbela za vse."

M. R./K. S.

Sposobni smo sami odgovoriti na potrebe, smo ponosen narod, ki ima zadostna sredstva.

Silvio Berlusconi
Reševanje ogrožajo popotresni sunki
Po potresu v Italiji