Švedska ladja Marianne s približno 50 aktivisti na krovu se je na pot odpravila maja. Foto: Reuters
Švedska ladja Marianne s približno 50 aktivisti na krovu se je na pot odpravila maja. Foto: Reuters

Švedska ladja Marianne se je na pot odpravila maja, pri tem pa sta jo spremljali najmanj dve ladji, ki pa sta že pred prihodom izraelske mornarice spremenili smer plovbe. Na ladji je bilo več kot 50 udeležencev solidarnostne akcije, med njimi nekdanji tunizijski predsednik Moncef Marzuki, izraelski poslanec arabskega rodu Basel Gata ter nemški novinar Martin Lejeune. Namen akcije je bil prebiti skoraj desetletje trajajočo pomorsko blokado Gaze.

Ladjo Marianne je pred prihodom na območje Gaze zasegla izraelska mornarica. "V skladu z mednarodnim pravom je izraelska mornarica ladji večkrat svetovala, naj spremeni smer. Ker tega ni storila, je izraelska mornarica v mednarodnih vodah stopila na ladjo in jo preiskala, da bi tako preprečila kršitev pomorske blokade območja Gaze," je sporočila izraelska vojska.

Izraelska vojska je sporočila še, da s strani posadke ni bilo nobenega nasilja ali upiranja, sile ni uporabila niti izraelska vojska. Ladjo so pospremili v izraelsko pristanišče Ašdod.

V preteklosti že več podobnih akcij
To je bila zadnja v vrsti protestnih akcij zaradi izraelske blokade Gaze. Leta 2010 so izraelski vojaki v podobni akciji zavzeli turško ladjo Mavi Marmara, pri tem pa je umrlo devet turških aktivistov. Incident je močno ohladil odnose med Turčijo in Izraelom, siceršnjima zaveznikoma.