Bo Šilaj s svojo soprogo, odvetnico Gu Kajlaj. Foto: Reuters
Bo Šilaj s svojo soprogo, odvetnico Gu Kajlaj. Foto: Reuters
Haywood je na Kitajskem deloval kot posrednik med kirajskimi politiki in zahodnimi podjetji. Foto: Reuters

Heywoodov umor je povzročil razkol političnega vrha na Kitajskem. Za zločin je osumljena Gu Kajaj, soproga Bo Šilaja, do nedavnega enega najuglednejših politikov v državi. Po izbruhu škandala so karizmatičnega Boja odstavili z vrha kitajske komunistične partije in mu odredili hišni pripor, njegovo soprogo pa so aretirali. Zakonca sta tako v pičlem mesecu dni izgubila vse.

Po poročanju spletne strani Boxun je bil Heywood, ki je na Kitajskem živel deset let, zastrupljen s cianidom. Novico so povzeli številni drugi portali in družabna omrežja. 41-letni poslovnež je umrl novembra lani v svoji hotelski sobi v Čongčingu, britanskemu veleposlaništvu in Heywoodovi družini pa je kitajska policija sporočila, da je bil vzrok smrti "zastrupitev zaradi alkohola".

Oblasti so presodile, da ne gre za sumljivo smrt, in so truplo nekaj dni pozneje upepelili. Toda ko se je oglasilo več Heywoodovih prijateljev, ki so izrazili pomisleke zaradi vzroka smrti, je britanska vlada Peking prosila, da primer spet odpre. Kitajske oblasti so britanskim ustregle in v torek sporočile, da zdaj menijo, da je bil Haywood umorjen.
Šokanten obrat
Za zdaj policija uradno ni sporočila, kako mislijo, da je kensingtonški poslovnež umrl, so pa oblasti razkrile osupljivo novico, da je soproga enega najbolj priljubljenih kitajskih politikov prva osumljenka za umor. Gu Kajlaj so skupaj z njeno osebno pomočnico aretirali zaradi suma umora, njenega soproga pa so odstavili z visokega položaja.

Heywoodova smrt je spodkopala načrte stranke, ki je za drugo polovico leta pripravljala spremembo vrha, kar se zgodi le enkrat na deset let. Bo Šilaj naj bi po teh spremembah še dodatno napredoval. Vlada je sicer skušala zmanjšati pomen povezave med Heywoodovim umorom ter političnimi spremembami in pretresi v Pekingu.
Zunajzakonsko razmerje?
Heywood je sicer živel v predmestju Pekinga s kitajsko soprogo in dvema otrokoma. Delal je kot posrednik med zahodnimi podjetji in močnimi kitajskimi političnimi oblastniki. Z Gu Kajlaj, odvetnico, je sprva razvil poslovno razmerje in poslovneži so se pritoževali, da je morala vsaka tuja firma, ki je želela sklepati posle v Čongčingu, najeti pravniško firmo Gu Kajlaj, da deluje v njenem imenu. Firma Kajlaj pa naj bi za svoje storitve zaračunavala precej nad povprečjem.

Heywood naj pomagal najmlajšemu sinu Gu Kajlaj in Bo Šilaja, da je bil sprejet v elitni britanski internat Harrow, po nekaterih navedbah pa naj bi bila Heywood in Gu vpletena v zunajzakonsko zvezo. Po preiskavi zaradi suma korupcije leta 2007 naj bi Gu postala čedalje bolj paranoična in Heywooda in druge tesne sodelavce celo pozvala, naj se ločijo od svojih zakonskih partnerjev in ji obljubijo svojo privrženost.