Mesić in Josipović sta snela rokavice. Foto: EPA
Mesić in Josipović sta snela rokavice. Foto: EPA
Stipe Mesić
Mesić zase rad pravi, da je "dosmrtni nekdanji hrvaški predsednik". Foto: EPA

Josipović je v ponedeljek dejal, da po izteku mandata ne bo potreboval svojega urada, saj se bo vrnil nazaj k predavanjem na pravni fakulteti v Zagrebu, kjer je deloval pred vstopom v politiko.

"Če nič ne pričakujemo od njega, potem niti ne potrebuje urada. Menim, da nekdanji predsednik ne potrebuje urada, posebej ne dosmrtno," je dejal hrvaški predsednik in dodal, da je odločitev o uradu nekdanjega predsednika v rokah sabora in ne predsednika.

Predsedniška pokojnina pripada po zakonu
Mesić se je v torek jezno odzval na izjave svojega naslednika in ga obtožil, da se je spustil na strogo osebno raven, saj je po njegovem mnenju jasno namignil, da urada ne potrebuje samo Josipović, ampak niti njegov predhodnik.

Nekdanji predsednik je dejal, da Josipović ni dojel, kako potekajo zadeve, zato mu je pojasnil, da lahko predsednik države, ki je bil na oblasti pet ali deset let, v dobrobit države prispeva tudi po odhodu s položaja. Sam je prepričan, da bi tudi država, ki bi se odpovedala storitvam nekdanjega predsednika, pokazala svojo kratkovidnost.

Mesića je zmotilo tudi govorjenje Josipovića, da po odsluženem mandatu ne bo potreboval varnostnikov in se tudi ne namerava potegovati za predsedniško pokojnino. Za Mesića je to "poceni demagogija", saj bo Josipović tako kot Mesić prejel predsedniško pokojnino, tako kot to določa zakon.

Josipović očita Mesiću podporo Gadafiju
Na Mesićeve obtožbe se je Josipović odzval v torek zvečer, ko je za 3. dnevnik hrvaške televizije dejal, da se je danes povsem legitimno vprašati, ali ima kateri koli strošek opravičilo v funkcionalnosti. Med drugim je Mesića tudi obtožil zaradi neprimerne podpore strmoglavljenemu libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju.

Nekdanji predsednik na Hrvaškem ima svoj urad, pravico do službenega avtomobila, dveh sodelavcev, voznika in varnostnika. Stroški urada znašajo okoli 172.000 evrov letno, vključno s plačami štirih uslužbencev in s približno 2.600 evrov predsedniške pokojnine.