Avgusta lani je bil dosežen sporazum, ki naj bi končal državljansko vojno, a tega kljub oblikovanju vlade narodne enotnosti ni dosegel. Foto: EPA
Avgusta lani je bil dosežen sporazum, ki naj bi končal državljansko vojno, a tega kljub oblikovanju vlade narodne enotnosti ni dosegel. Foto: EPA
Riek Machar, Salva Kiir
Aprila letos je Riek Machar (levo) postal podpredsednik Južnega Sudana. Predsednik je Salva Kiir (desno). Foto: Reuters

Sile, zveste podpredsedniku, so sporočile, da so njihove položaje v Džubi napadle vladne enote. Polkovnik William Gatjiath, predstavnik enot podpredsednika, je za BBC dejal, da predsednik Salva Kiir "ni resen" glede mirovnega dogovora. Ta je bil pod pritiskom Združenih narodov med Kiirom in Macharjem sklenjen avgusta lani.

Spopadi so se začeli v petek, ko so se v strelski obračun zapletli varnostniki predsednika Kiirja in podpredsednika ter nekdanjega vodje upornikov Macharja, ki sta se srečala v predsedniški palači. Prvotno streljanje je trajalo pol ure, a je preraslo v večje spopade.

Streljanje naj bi bilo slišati tudi blizu vojašnice, v kateri so nastanjene enote, zveste podpredsedniku Macharju. Al Džazira poroča, da so bili v spopade vključeni tudi tanki in helikopterji, tako da naj bi šlo za obsežne spopade. V nedeljo je bilo slišati streljanje tudi blizu oporišča Združenih narodov.

BBC poroča, da so novinarji, ujeti znotraj predsedniške palače, našteli najmanj 100 trupel, tako znotraj kot zunaj poslopja. Po podatkih iz Machirjevega tabora pa naj bi bilo ubitih 115 ljudi. Po nekaterih ocenah pa je v zadnjem valu nasilja umrlo že 270 ljudi. Tako Kiir kot Machir sta petkovo nasilje označila za "nesrečno".

Najmlajša država na svetu
Južni Sudan sicer te dni praznuje peto obletnico osamosvojitve od Sudana. Gre za najmlajšo državo na svetu, ki pa je v tako velikih finančnih težavah, da so oblasti sporočile, da letos ne bo nikakršne uradne proslave ob obletnici.

Namesto tega so na ulicah mesta postavljene zapore, vojska pa pregleduje ljudi in išče orožje. V govoru ob obletnici neodvisnosti je predsednik Kiir dejal, da bo Južni Sudan veličasten šele, ko se bodo ljudje najprej videli kot Južni Sudanci in šele nato kot pripadniki plemenskih ali političnih skupin. Kulturna raznovrstnost naj bo vir enotnosti, je še dejal predsednik.

V 20-mesečni vojni ogromno mrtvih
Decembra 2013 je Kiir Macharja, svojega nekdanjega namestnika, obtožil, da je načrtoval državni udar, potem ko ga je tisto leto odpustil. Državljanska vojna je izbruhnila, ko so so Kiirjevi vojaki iz etnične skupine Dinka razorožili in napadali Macharjeve enote iz etnične skupine Nuer.

Avgusta 2015 je bil sklenjen mirovni sporazum, s katerim naj bi se končala 20-mesečna vojna, v kateri je umrlo na desettisoče ljudi, milijoni pa so bili razseljeni, a mu to ni uspelo kljub oblikovanju vlade narodne enotnosti pred dvema mesecema.