Ogenj je popolnoma uničil dom za ostarele. Foto: Reuters
Ogenj je popolnoma uničil dom za ostarele. Foto: Reuters
Pogorišče
Med požarom je bilo v domu 130 ljudi. Foto: Reuters

Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer v domu za ostarele v mestu Pingdingšan v pokrajini Henan. Po poročanju kitajske televizije CCTV je bilo v zgradbi, ko je izbruhnil požar, okoli 130 ljudi.

Gasilci so ognjene zublje pogasili v eni uri. Šest ljudi je bilo v požaru poškodovanih, dve osebi v kritičnem stanju so prepeljali v bolnišnico, iskalna in reševalna akcija pa se nadaljuje. Vzrok požara za zdaj ni znan.

Smrtonosni požari na Kitajskem niso redki, pogosto pa bi se lahko izognili številnim žrtvam, če bi bilo bolje poskrbljeno za požarno varnost in bi bili zaposleni delavci bolje izurjeni za ravnanje v takih primerih.

Februarja je požar v skladišču v pokrajini Guangdong zahteval 17 smrtnih žrtev, medtem ko je v ognjenih zubljih na perutninski farmi v severovzhodni pokrajini Džilin junija leta 2013 umrlo kar 120 ljudi.

Na Kitajskem raste število domov za ostarele, saj se povprečna starost z leti dviga in najbolj poseljeni državi na svetu se po ocenah demografov v prihodnosti obetajo težave.

Striktna družinska politika namreč omejuje število otrok v družini, kar ob povečevanju števila starejših z leti pomeni težave pri pokrivanju stroškov za oskrbo upokojencev. Do leta 2030 naj bi bil vsak četrti Kitajec star več kot 60 let.