Lungu je med kampanjo nagovarjal predvsem revne množice, medtem ko je njegov nasprotnik stavil na pripadnike srednjega razreda. Foto: Reuters
Lungu je med kampanjo nagovarjal predvsem revne množice, medtem ko je njegov nasprotnik stavil na pripadnike srednjega razreda. Foto: Reuters
Zambija
Volitve je oviralo deževno vreme. Foto: EPA

Na predsedniških volitvah v tem tednu je Lungu z rahlo prednostjo premagal opozicijskega kandidata Hakaindo Hichilemaja. Kandidat vladajoče Patriotske fronte je osvojil 48,3 odstotka glasov, medtem ko je nasprotnik iz Združene stranke za narodni napredek prepričal 46,7 odstotka volivcev. Udeležba na torkovih volitvah je bila nizka, okoli 32-odstotna, za kar je krivo močno deževje po vsej državi.

Čeprav so opazovalci volitev sporočili, da so bile volitve izpeljane na primeren način, pa je Hichilema dejal, da so jih "ukradli". Po njegovih trditvah je volilna komisija priredila izide v korist Lunguja.

"Ukradene volitve ne odražajo volje zambijskega ljudstva. Če bo Edgar Lungu prisegel, potem mora vedeti, da je nezakonit predsednik," je bil kritičen premožni poslovnež, ki je izgubil že na četrtih predsedniških volitvah in je obljubljal, da bo svoje izkušnje prenesel na državno raven.

Predsedniške volitve so bile razpisane po oktobrski smrti predsednika Michaela Sate, ki ga je zdaj nasledil njegov obrambni minister Lungu. Nekdanji odvetnik velja za populističnega politika, ki s svojimi govori naslavlja predvsem revni sloj prebivalstva. Na slovesni prisegi na stadionu v prestolnici Lusaka je obljubil, da bo njegova politika dosledna in predvidljiva.

Davek na rudnike ostaja
Lungu je napovedal, da bo ohranil nov najemniški davek za rudnike, zaradi katerega so nekatera rudarska podjetja opozarjala, da bi lahko vodil do zaprtja rudnikov v drugi največji afriški proizvajalki bakra, kjer rudarstvo predstavlja 12 odstotkov BDP-ja in zaposluje deset odstotkov prebivalcev. Lungu je ob tem dejal, da si prizadeva za dialog z vlagatelji, da bi njihove interese uskladil z interesi ljudstva.

V boju proti revščini je napovedal spodbude majhnim kmetom. "Iz tira me vrže, ko vidim lačne družine v tej bogati državi," je dejal pred množico svojih privržencev. Lungu bo južnoafriško državo vodil do konca prihodnjega leta, ko bi se iztekel mandat njegovemu predhodniku in bodo izvedli redne volitve.