Pravila vedenja v mornarici in ameriški vojski sploh so izjemno stroga. Foto: Reuters
Pravila vedenja v mornarici in ameriški vojski sploh so izjemno stroga. Foto: Reuters
Gary Stein je bil v mornarici devet let. Foto: Facebook
Stein ima na svoji Facebook strani že več kot 7.000 sledilcev. Foto: Facebook

Narednik Gary Stein bo ob odpustitvi zaradi kršenja pravil izgubil tudi večino svojih ugodnosti, ki bi mu sicer pripadale, so sporočili iz mornarice, ki ga je odpustila "iz razlogov, ki niso bili častni", kar je nekaj vmes med častno upokojitvijo z vsemi ugodnostmi in kazensko odstranitvijo iz vrst oboroženih sil.
26-letni marinec iz San Diega, ki služi v mornarici že skoraj deset let, pravi, da je razočaran nad odločitvijo nadrejenih in da je le udejanjal svojo pravico do svobode govora: "Obožujem Mornarico, obožujem svojo službo. Želel bi si, da se ne bi tako končalo. Težko vidim, kako bi 15 besed na Facebooku lahko uničilo mojo devetletno kariero."

Steinov odvetnik Gary Kreep je že sporočil, da se bo nad odločitvijo pritožil, a ne pričakuje kakega večjega uspeha, zato namerava iskati pravico na zveznem sodišču.

Odpustitev brez večjih posledic?
Pristojni pri Mornarici so ukrepali, potem ko je Stein 1. marca na Facebookovi strani, ki jo uporabljajo mornariški meteorologi, zapisal: "Jebeš Obamo, ne bom izpolnjeval vseh njegovih ukazov." Stein je pozneje pojasnil svojo izjavo, da ne bo izpolnjeval nezakonitih ukazov. Brigadni general Daniel Yoo, poveljujoči general sandieških marincev, je v kratki izjavi za javnost sporočil le, da vsi dokazi podpirajo odločitev upravnega odbora, da odpusti Steina.

Tom Umberg, nekdanji polkovnik in vojaški tožilec, pa je dejal, da je Stein vztrajal tudi po opozorilu. "Mornarica mu je ponudila priložnost, da razmisli o svojih dejanjih, a je narednik še naprej spodkopaval vojaško hierarhijo," je povedal Umberg. "Mislim, da je bil njegov cilj zapustiti Mornarico na dramatičen način, da bi se lotil kariere radijskega voditelja ali kaj podobnega."
Umberg tudi meni, da odločitev odpustiti Steina ne bo imela kakih večjih posledic, saj veliki večini marincev ne bi nikdar padlo na pamet zapisati kaj takega. "Mislim, da 99 odstotkov vojakov in marincev, ki trenutno služijo, razumejo dolžnost podpiranja hierarhije in razumejo, da je njihova pravica do svobode govora omejena. Za tisti en odstotek, ki pa ne vedo, da so jim, ko enkrat zaprisežejo, pravice omejene, ta odločitev pošilja jasno in glasno sporočilo."

Ignoriral opozorila
Na zaslišanju je vojaški tožilec John Torresala predložil zajeme zaslona Steinovih objav na Facebookovi strani, ki jo je postavil, naslovljeni Armed Forces Tea Party (Oborožene sile Čajankarjev), kar je referenca na konservativno gibanje Čajank. Med objavami naj bi bila tudi slika Obame, vnešena na plakat za film Jackass. Stein naj bi predsednikovo fotografijo tudi vnesel na plakat za animirani film Neverjetni, le da je naslov spremenil v "Grozni".

Torresala je na zaslišanju še poudaril, da je Steinovo vedenje vedno znova kršilo politiko Pentagona in bi ga morali odpustiti po tem, ko je ignoriral opozorila svojih nadrejenih glede objav. V ameriški vojski je že vse od državljanske vojne v veljavi politika, ki vojakom omejuje svobodo govora, vključno s kritiziranjem vrhovnega poveljnika, torej predsednika.
Po direktivah Pentagona uniformirano vojaško osebje tudi ne sme sponzorirati političnega kluba, sodelovati v televizijski ali radijski oddaji ali na razpravi, ki zagovarja ali nasprotuje določeni politični stranki, kandidatu ali vprašanju, ali pa imeti govor na političnem zborovanju. Vojaki tudi ne smejo uporabljati prezirljivih besed, usmerjenih proti svojim nadrejenim.