Foto: Reuters
Foto: Reuters

Španija je imela ob podpori Katoliške cerkve več stoletij prevlado v t. i. novem svetu, domorodno prebivalstvo pa je v tem času trpelo nasilje in zatiranje.

Mehiški predsednik je pol tisočletja po španskem prihodu na današnja mehiška tla španskega kralja Felipeja VI. in papeža Frančiška pozval, naj se opravičita za podjarmljenje in kršitev pravic prebivalstva.

"Pismo sem poslal španskemu kralju in še eno papežu, pri čemer sem pozval k polnemu priznanju zlorab in zahteval, da se opravičita domorodnim ljudstvom Mehike za kršitve tega, kar danes imenujemo človekove pravice," je sporočil Lopez Obrador.

Mehiški predsednik (desno) zahteva od Madrida opravičilo, a ga španska vlada (na fotografiji levo španski premier Pedro Sanchez) zavrača. Foto: Reuters
Mehiški predsednik (desno) zahteva od Madrida opravičilo, a ga španska vlada (na fotografiji levo španski premier Pedro Sanchez) zavrača. Foto: Reuters

To je storil v videoposnetku, ki so ga posneli na ruševinah majevskega mesta Comalcalco v njegovi rodni zvezni državi Tabasco na jugu Mehike in objavili na družbenih omrežjih Facebook in Twitter.

"Bili so pokoli, zatiranje. Tako imenovana osvojitev se je vršila z mečem in križem. Svoje cerkve so zgradili na staroselskih templjih," je v posnetku še dejal mehiški levo usmerjeni predsednik. "Prišel je čas za spravo. A najprej moramo prositi za odpuščanje," je dodal.

Španija opravičilo zavrača

Španija je na njegovo zahtevo odgovorila takoj, pri čemer je bila zelo jasno odklonilna.

"Španska vlada globoko obžaluje, da je pismo, ki ga je mehiški predsednik poslal njegovi visokosti kralju, katerega vsebino ostro zavračamo, postalo javno," so zapisali v Madridu. "Prihoda Špancev na današnje mehiško ozemlje pred 500 leti ne moremo vrednotiti s sodobnimi pogledi. Naša dva bratska naroda sta vedno vedela, kako deliti našo preteklost brez jeze in s konstruktivno perspektivo."

Lopez Obrador je v Tabascu obiskal tudi mesto Centla, kjer je marca 1519 potekala bitka med španskim konkvistadorjem Hernanom Cortesom in prvotnimi prebivalci. Cortesu je z manj kot tisoč možmi s pomočjo konj, mečev, pušk in črnih koz uspelo poraziti azteško kraljestvo in začeti tristoletno špansko nadvlado zdajšnje Mehike.

Spomenik Krištofu Kolumbu v Madridu. Foto: Reuters
Spomenik Krištofu Kolumbu v Madridu. Foto: Reuters

Domorodno prebivalstvo je zlorabe trpelo vse do osamosvojitve od Španije leta 1821 in tudi pozneje, je ob obisku Centle obžaloval Lopez Obrador.

"Na tisoče ljudi je bilo v tem obdobju umorjenih. Ena kultura, civilizacija se je vsilila drugi," je dodal. "Odprte rane še vedno obstajajo. Bolje je, da se prizna, da so se zgodile zlorabe, napake. Bolje je prositi za odpuščanje in poskusiti biti bratje v zgodovinski spravi," je še ocenil Lopez Obrador. Pri tem je dodal, da se namerava tudi sam opravičiti, ker se je represija domorodnega prebivalstva nadaljevala po kolonialnem obdobju.

Mehika ima sicer zapletene odnose s svojo kolonialno preteklostjo. Njena zgodovina, kultura, hrana in samo mehiško prebivalstvo sta nastala z mešanjem starega in novega sveta.

Glede na študijo vlade v Ciudadu de Mexicu je 98 odstotkov Mehičanov potomcev kombinacije staroselcev, Evropejcev in Afričanov. Prav na podlagi te mešanice je nastala sodobna Mehika, a zgodovino države so zaznamovali tudi nasilje, zatiranje in posilstva.