Mladić se je skrival v hiši sorodnika Branislava Mladića. Foto: Reuters
Mladić se je skrival v hiši sorodnika Branislava Mladića. Foto: Reuters
Lazarevo
Heroj za nekatere Srbe, a za večino drugih je Mladić eden največjih evropskih vojnih zločincev po drugi svetovni vojni. Foto: EPA
Lazarevo
Nekateri prebivalci so protestirali zaradi Mladićeve aretacije. Foto: EPA
Kako je Mladić živel na begu
Mladić prestal zaslišanje

Srbski notranji minister Ivica Dačić je razkril nekaj podrobnosti v povezavi z aretacijo nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov in haaškega begunca, ki so ga po 16 letih na begu aretirali v četrtek zjutraj v Lazarevu pri Zrenjaninu na severu Srbije.

Preiskavo v Lazarevu so v četrtek opravili prvič, pri čemer so pregledali štiri hiše Mladićevih sorodnikov, ki so jih nadzirali več mesecev, je še povedal in ponovil, da se Mladić aretaciji v navzočnosti nekega sorodnika ni upiral, pri sebi pa ni imel lažnih dokumentov. Vodja srbskega urada za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je dejal, da je imel ob aretaciji Mladić pri sebi dve pištoli, ki ju je izročil varnostnim silam, je za Radio Slovenija poročala srbska dopisnica Marta Razboršek.

V Lazarevo so na dan aretacije ob 5. uri zjutraj, ko je večina od 2.000 prebivalcev še spala, pripeljala štiri bela terenska vozila z zamaskiranimi pripadniki varnostnih sil. Mladića so prijeli, ko se je odpravil na jutranji sprehod na vrt, so povedali predstavniki srbske policije, ki niso želeli biti imenovani. Aretirali so ga štirje zamaskirani pripadniki varnostnih sil, ki so preskočili ograjo in vdrli v hišo, ga zgrabili in nato prisilili, da je legel z obrazom proti tlem. Policija naj bi informacijo, da se je Mladić preselil v Lazarevo, izvedela pred letom dni.

Do Mladića brez pomoči
"Ko je policist prišel v hišo in ga vprašal, ali je on Ratko Mladić, je odgovoril: Vsa čast vam, našli ste tistega, ki ste ga iskali.'," je še dejal Dačić. Povedal je tudi, da se obtoženi ni gibal po vasi, da ga nihče ni videl in da je živel v težkih razmerah, tudi finančnih. Dačić je poudaril, da je Mladića prijelo srbsko notranje ministrstvo brez pomoči katere tuje službe. Ljajić je potrdil, da sta akcijo lociranja in prijetja najbolj iskanega haaškega obtoženca izvedli srbska varnostno-obveščevalna služba BIA in služba za boj proti vojnim zločinom Srbije. Hkrati je zavrnil ugibanja, da je do aretacije prišlo nekaj dni prej.

Srbski notranji minister je še povedal, da so v četrtek aretirali pet Mladićevih sorodnikov, ki so jih že izpustili, sodišče pa bo zdaj odločilo, ali jih bo preganjalo.

V razmetani Mladićevi sobi veliko hrane
Na dan počasi prihajajo tudi podrobnosti o življenju najbolj iskanega haaškega ubežnika med begom pred roko pravice. Srbski časopis Politika poroča, da je Mladić živel v večji od dveh hiš svojega sorodnika Branka Mladića, za katero so bili vaščani prepričani, da v njej ne živi nihče, saj ni nikoli gorela luč, rolete so bile vedno spuščene, sosedje pa nikoli niso videli nikogar priti ali oditi.

Eden izmed sosedov je bil v četrtek v hiši, kjer so prijeli Mladića, in povedal je, da je videl dve zatohli sobi, ki sta dajali vtis, kot da tam živi nekdo, ki se že dalj časa skriva. Na mizi je bilo veliko hrane, medtem ko so bile druge stvari razmetane povsod naokoli. Sosed je še povedal, da je Mladić po aretaciji snel prstan, ki naj bi ga namenil svojemu sinu, in uro, ki naj bi jo dal svoji soprogi, še poroča Politika.

Nagrade ne bo
Najprej se je poročalo, da je srbska obveščevalno-varnostna služba aretacijo izvedla po namigu, ki naj bi ga nagradili z desetimi milijoni evrov, kolikor je bil razpisan znesek za podatke, ki bi vodili do aretacije.

Oblasti so pozneje sporočile, da je bil Mladić prijet v okviru rednih operativnih dejavnosti varnostnih organov in zato po poročanju B92 noben pripadanik varnostnih služb ali policije ne bo dobil niti centa od desetih milijonov evrov.

Študent delil delavski kruh z Mladićem
Srbskemu časopisu Blic se je oglasil 20-letni študent iz Zrenjanina, ki je zatrdil, da je lani julija skupaj z Mladićem delal na enem izmed gradbišč nove industrijske cone. Študent je povedal, da je bil Milorad Komadić, kot se je predstavljal Mladić, videti kot haaški ubežnik, vendar je sam sebe prepričeval, da ni tako. To naj bi tudi omenil Mladiću oziroma Komadiću. Blic še piše, da je gradnja omenjene industrijske cone v Zrenjaninu financirala Evrpska unija.

Dačić je zanikal, da je Mladić delal na projektu, ki ga financira EU pod lažnim imenom. Poudaril je, da je imel ob aretaciji pri sebi svoje dokumente, ki pa so zastarali.

Kako je Mladić živel na begu
Mladić prestal zaslišanje