Romski aktivist pred sodno dvorano. Foto: Reuters
Romski aktivist pred sodno dvorano. Foto: Reuters
Mati s fotografijo umorjenega sina. Foto: Reuters
Nagrobnik umorjenega očeta in sina. Foto: Reuters
Skrajni desničarji obsojeni

Njihov sostorilec, ki je pri napadih sodeloval kot voznik, je bil obsojen na 13 let zapora. Izrečena sodba je sicer za zdaj šele prvostopenjska in ni pravnomočna. Obramba je na sojenju zahtevala izrek oprostilnih sodb in je že napovedala pritožbe.

Obsojeni - brata Arpad in Istvan K., Zsolt P. in sostorilec Istvan Cs. - so v letih 2008 in 2009 izvedli devet napadov na romska naselja. Zažigali so hiše in ustrahovali prebivalce ter, ko so ti bežali, streljali nanje. Skupno so izstrelili okoli 80 nabojev, na hiše pa odvrgli ducat molotovk.

Ubitih je bilo šest Romov, še kakih pet je bilo huje ranjenih. Med drugim je bil v kraju Tatarszentgyorgy pri Budimpešti ubit petletni deček - skupaj s svojim očetom, ki je z otrokom v naročju skušal ubežati napadalcem. T. i. brigado smrti so nato aretirali 21. avgusta 2009, vsi pa so bili skrajni desničarji.

Načrtovali z "vojaško preudarnostjo"
Dva izmed njih sta bila člana zdaj prepovedane paravojaške Madžarske garde, ki jo je ustanovila skrajno desna stranka Jobbik, katere člani zdaj sedijo v madžarskem parlamentu. Člani garde so leta 2007 v uniformah paradirali in ustrahovali po omenjenem romskem naselju Tatarszentgyorgy. Dve leti pozneje sta se očitno dva izmed njih, znova v uniformah, tja vrnila s puškami.

En napadalec je bil v preteklosti poklicni vojak in je bil med drugim nekaj časa na Kosovu, pozneje pa so ga zaradi psihičnih težav razglasili za nezmožnega za vojaško službo.

Po trditvah tožilstva so napadalci svoje akcije načrtovali "z vojaško preudarnostjo" in iz velikega sovraštva do Romov. Pomembno jim je bilo tudi to, da njihovo rasistično sporočilo čim bolj odmeva v javnosti. Nekatere napade so namerno izvedli tako, da bi sprovocirali širši konflikt med romskim in neromskim prebivalstvom.

Dvorana nabito polna
Sodba je bila izrečena pred nabito polno dvorano. Ta je bila dejansko premajhna za vse, ki so želeli spremljati izrek, in zgodili so se celo izgredi. Prišlo je več Romov, a tudi desnih skrajnežev, ki so svoja prepričanja med drugim jasno izražali z napisi na majicah.

Sodbo so na Madžarskem pričakovali z velikim zanimanjem - tudi zaradi politične konotacije v povezavi s kritikami na račun desne vlade premierja Viktorja Orbana, da ne ukrepa dovolj ostro proti skrajnim desničarjem, ki tako postajajo vse glasnejši, in da obenem ne naredi dovolj proti diskriminaciji Romov.

Prav v ponedeljek je tako na Madžarskem odjeknila novica, da so mestne oblasti v kraju Ozd na severu Madžarske kljub ekstremni vročini prekinile oskrbo z vodo za neko revno romsko naselje. Kot razlog so navedle, da Romi z vodo razsipavajo, obenem pa zanjo ne plačujejo. V mestu je na oblasti Orbanova stranka Fidesz.

Skrajni desničarji obsojeni