ZDA motijo ruske vojaške operacije v Siriji, Moskva pa opozarja, da ameriška vojaška pomoč oboroženim skupinam v Siriji večinoma pristane v rokah džihadistov. Foto: EPA
ZDA motijo ruske vojaške operacije v Siriji, Moskva pa opozarja, da ameriška vojaška pomoč oboroženim skupinam v Siriji večinoma pristane v rokah džihadistov. Foto: EPA
false
Podpornega shoda pred ruskim veleposlaništvom v Damasku se je udeležilo okoli 300 ljudi. Foto: EPA
false
Vodja Fronte Al Nusra, ene izmed tarč Rusije v Siriji, poziva k napadom na ruske civiliste in vojaške tarče na Kavkazu. Foto: Reuters
false
Amnesty International kurdske sile na severu Sirije obtožuje hudih vojnih zločinov. Kurdi obtožbe zavračajo. Foto: EPA
Rusija nadaljuje z napadi v Siriji

Ameriško obrambno ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da so ZDA, potem ko so spremenile svojo strategijo v Siriji, upornikom že poslale prvo pošiljko vojaške opreme. Namesto urjenja t. i. zmernih upornikov bodo tako ZDA skupinam, ki se bojujejo proti t. i. Islamski državi (IS), pošiljale orožje in strelivo.

ZDA so sicer urile izbrane upornike, ki naj bi se nato v Siriji bojevali proti silam predsednika Bašarja Al Asada in IS-ju, a so tudi same priznale, da je ta projekt neslavno propadel. Američani so namreč izurili le nekaj deset borcev, pa še ti so bili po prihodu v Sirijo večinoma kmalu ubiti ali so svoje orožje predali drugim oboroženim skupinam, kot je z Al Kaido povezana Fronta Al Nusra.

Washington se je tako odločil, da bo raje okrepil podporo skupinam, ki se na terenu v Siriji že bojujejo proti IS-ju. Podprli naj bi več kot 20.000 kurdskih in do 5.000 arabskih borcev na severu države.

Prvo pošiljko pomoči so ZDA že dostavile. Letala mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki obstreljujejo cilje v Siriji, so namreč t. i. zmernim upornikom v ponedeljek dostavila 50 ton streliva. Kot so pojasnili, so letala pomoč odvrgla t. i. Sirski arabski koaliciji SAC, ki se v bližini Rake, administrativnega središča IS-ja, že več mesecev bojuje proti tej džihadistični skupini.

Lavrov: Ameriško orožje dobijo teroristi
Ruski minister Lavrov medtem po poročanju ruske tiskovne agencije Tass ugotavlja, da ameriško orožje in strelivo, poslano v Sirijo, na koncu večinoma pristane v rokah teroristov. Kot je dejal, se tega vse bolj zavedajo tudi mnogi v ZDA.

Lavrov je še dodal, ima Rusija glede novega programa ZDA v Siriji vrsto vprašanj, a od Washingtona ne dobi odgovorov. ZDA je poleg tega očital, da svojih protiterorističnih ukrepov ne želi usklajevati z Moskvo, še poroča Tass.

Rusija je pred dvema tednoma začela izvajati zračne napade na položaje IS-ja in drugih protirežimskih skupin v Siriji, prvič po začetku svojih operacij pa se je Lavrov danes sešel s posebnim odposlancem Združenih narodov za Sirijo Staffanom de Misturo. Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ruska letala v zadnjih 24 urah zadela 86 tarč in uničila teroristična poveljniška mesta, vadišča in skladišča orožja.

Amnesty International: Tudi Kurdi krivi vojnih zločinov
Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) je objavila poročilo, v katerem ugotavlja, da vojne zločine v Siriji delajo tudi Kurdi na severu države, ki naj bi preganjali civilno prebivalstvo in uničevali celotne vasi. Na tem večinsko kurdskem območju Sirije, pod nadzorom kurdske stranke PYD, je bilo z domov pregnanih že na tisoče ljudi.

Ugotovitve AI-ja temeljijo na navedbah očividcev in satelitskih posnetkih. Motiv za tovrstna dejanja kurdskih sil je pogosto maščevanje za domnevno naklonjenost ali povezave s pripadniki IS-ja ali drugih oboroženih skupin, ugotavlja AI.

Lani in letos poleti naj bi tako Kurdi uničili skoraj celotno vas Hanija, v številnih krajih v provinci Raka pa so domnevnim podpornikom IS-ja grozili, da jih bodo pobili, če ne bodo sami odšli. Ljudem naj bi med drugim tudi grozili, da bodo ZDA rekli, da so teroristi, nato bodo nadnje poslali ameriški bombniki.

Kurdi: Gre za nezanesljive informacije
Kurdi s severa so očitke AI-ja označili za lažne obtožbe, ki temeljijo na nezanesljivih informacijah, je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal tiskovni predstavnik Kurdov Idris Nasan. "Vsem ljudem se je po osvoboditvi omogočila vrnitev na njihova območja," je poudaril. Kot je dodal, so aretirali le nekatere posameznike, ki so sodelovali z IS-jem in kršili zakone.

Z raketami zadeto rusko veleposlaništvo v Damasku
V Damasku so napadli rusko veleposlaništvo, pred katerim se je zbralo okoli 300 ljudi, ki so pozdravljali ruske zračne napade. Ravno v času shoda pa sta poslopje zadeli raketi. Ljudi je zajela panika. Kot so potrdili na veleposlaništvu, ni bil v napadu nihče ranjen.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Veliki Britaniji, poroča, da naj bi bili raketi izstreljeni z vzhodnega roba glavnega mesta, kjer so močni islamistični uporniki. Lavrov je dejanje označil za teroristično, njegov cilj pa naj bi bil "ustrahovati privržence boja proti terorizmu", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusko veleposlaništvo v Damasku je sicer zadel izstrelek že 21. septembra.

Pozivi k napadom na ruske civilne vojaške cilje
Ruske sile v Siriji napadajo tudi položaje Fronte Al Nusra, zato je njen vodja Abu Mohamed Al Džolani džihadiste na Kavkazu pozval k povračilnim napadom na ruske civilne in vojaške cilje.

"Če ruska vojska ubija sirske ljudi, potem ubijajte njihove ljudi. In če ubijajo naše vojake, potem ubijajte njihove vojake. Oko za oko," je sporočil po poročanju AFP-ja. Rusijo v Siriji čakajo še večje grozote od tistih, ki jim je bila priča v Afganistanu, je zagrozil in dodal, da bodo Rusi, "če bo Bog tako dovolil, na pragu Sirije uničeni".

Al Džolani je obljubil tudi večmilijonski nagradi za tistega, ki bi ubil ali Asada ali Hasana Nasralo, vodjo libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, pomembnega Asadovega zaveznika.

Rusija nadaljuje z napadi v Siriji