Tudi po Vaclavu Havlu in Vaclavu Klausu se Čehom obeta predsednik, ki bo znal dvigati prah - Miloš Zeman je to v svoji politični karieri že večkrat dokazal. Foto: EPA
Tudi po Vaclavu Havlu in Vaclavu Klausu se Čehom obeta predsednik, ki bo znal dvigati prah - Miloš Zeman je to v svoji politični karieri že večkrat dokazal. Foto: EPA
Karel Schwarzenberg
Princ Karel Schwarzenberg se je po padcu komunizma v letu 1989 vrnil na Češkoslovaško in takratni predsednik Vaclav Havel ga je leta 1990 imenoval za kanclerja oz. vodjo predsednikovega urada. Foto: EPA
Vladimir Franz
Brez predvolilnih oglasov in s poudarjanjem pomena izobrazbe ter moralnih vrednot je povsem tetovirani Vladmir Franz kot neodvisni kandidat popestril volilno kampanjo. Foto: EPA
Kdo bo nasledil Vaclava Klausa?

Dvodnevnih volitev se je po začasnih podatkih udeležilo 61,3 odstotka volilnih udeležencev, ki so med devetimi kandidati izbrali dva finalista za položaj predsednika države, ki ga Čehi prvič v 20-letni zgodovini izbirajo na neposrednih volitvah.

Manj kot odstotek prednosti Zemana
Zmagovalec prvega kroga je pričakovano postal nekdanji premier in vodja socialdemokratov Miloš Zeman, ki pa je s 24,22 odstotka le za las prehitel drugouvrščenega Karla Schwarzenberga, nekdanjega senatorja in zunanjega ministra, ki je zbral 23,40 odstotka glasov.

68-letni Zeman, vodja levosredinske vlade v obdobju 1998-2002 in pozneje ustanovitelj Stranke državljanskih pravic, se bo 25. in 26. januarja za mesto tretjega predsednika Češke zoperstavil visokemu češkemu plemiču in vodji desnosredinske stranke Top 09, ki trenutno drugič službuje kot zunanji minister.

Upokojenec, ki zna razjeziti sosede
S svojimi izjavami je Zeman večkrat poskrbel za napetosti v odnosih s tujino. Leta 2002 se je umaknil iz visoke politike in zaživel kot upokojenec. V letih 1968-1970 je bil član komunistične partije, iz katere pa je bil izključen zaradi nasprotovanja posredovanju sil Varšavskega pakta na Češkoslovaškem.

Najstarejši, a najprivlačnejši za mlade
Schwarzenberg pa je bil svoj čas eden najbolj priljubljenih čeških politikov in je veljal za enega izmed favoritov na predsedniških volitvah. Vendar mu je podpora znatno padla predvsem zaradi liberalnih reformnih politik njegove stranke Top 09 v okviru zdajšnje vlade. Šele nekaj dni pred volitvami je njegova priljubljenost začela naraščati. Opazovalci poudarjajo, da je Schwarzenberg dobro vodil kampanjo in s svojimi prijemi pritegnil mlajše volivce, čeprav je sam decembra lani praznoval 75. rojstni dan.

Poraz Fischerja, tetovirani Franz le peti
Z izjemno podporo v Pragi in osrednji Češki je Schwarzenberg iz 2. kroga predsedniških volitev izrinil drugega favorita Jana Fischerja, nekdanjega strankarsko neodvisnega premierja. Fischer je zbral samo 16,36 odstotka in je komajda osvojil 3. mesto, saj je Jiri Dienstbier mlajši, podpredsednik socialdemokratov, zbral 16,13 odstotka glasov. Na daleč prepoznaven, po vsem telesu tetovirani kandidat Vladimir Franz je s protestnimi glasovi dobil 6,84 odstotka.

Volišča so se v soboto zaprla ob 14. uri, potem ko so bila v petek odprta med 14. in 22. uro. Volilna komisija sicer ocenjuje, da je volilna udeležba presegla 65 odstotkov.

Kdo bo nasledil Vaclava Klausa?