Peterico napadalcev so prijeli po zaslugi tesnega sodelovanje danske in švedske policije. Foto: EPA
Peterico napadalcev so prijeli po zaslugi tesnega sodelovanje danske in švedske policije. Foto: EPA

Varnostnoobveščevalna služba Kraljevine Danske (PET) je v tesnem sodelovanju s švedsko policijo preprečila smrtonosni napad na sedež časopisne hiše. Pri peterici so našli polavtomatske pištole, opremljene z dušilci. V izjavi PET-a je navedeno, da so se osumljenci hoteli vtihotapiti v pisarne Jyllands-Postna in nato "pobiti čim več navzočih".

Osumljenci prebivali na Danskem in Švedskem
Trije izmed petih aretiranih prihajajo iz Švedske, po besedah danskega pravosodnega ministra pa se je njihov načrt rodil v militantnih islamističnih krogih. Septembra letos je v köbenhavnskem hotelu že eksplodiral paket, ki je bil naslovnjen na Jyllands Posten, kar je bil le zadnji v vrsti poskusov islamskih skrajnežev, da bi se maščevali za karikature preroka Mohameda, ki ga je v islamskem svetu prepovedano upodabljati, kaj šele smešiti.

Žalitev islama ali/in svoboda govora?
Danski časopis je 30. septembra 2005 izdal serijo 12 karikatur različnih danskih karikaturistov, ki so imeli za izhodišče razpravo o kritiki islama in samocenzuri. Objava podob, ki so smešile preroka Mohameda in ga povezovale s terorizmom, je razburila muslimane po vsem svetu, vrstiti pa so se začele tudi smrtne grožnje avtorjem in vodstvu časopisa. Iz solidarnosti in v obrambo svobodi tiska ter govora so karikature ponatisnili v več kot 50 državah.