Cestnina na avtocesti Zagreb-Split bo cenejša za evro. Foto: BoBo
Cestnina na avtocesti Zagreb-Split bo cenejša za evro. Foto: BoBo
Previsoke cestnine na Hrvaškem

Revizija je odkrila, da na številnih odsekih avtocest, s katerimi upravljata javni podjetji Hrvatske autoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), višina cestnine ni ustrezala prevoženi kilometrini.

V Hacu, ki so ga v preteklih letih že zaznamovale številne afere in malverzacije pri gradnji in vzdrževanju mreže hrvaških avtocest, so sami priznali, da so na veliko odsekih goljufali voznike z zaračunavanjem višjih cestnin, so pa bile na nekaterih odsekih cestnine nižje, kot bi morale biti.

Tudi v ARZ-u so ugotovili, da cestnine niso bile sorazmerne prevoženim kilometrom, saj so pri izračunih sledili svojim podatkom iz gradbeniških dnevnikov, in ne geodetskim izmeram odsekov, ki so se razlikovali tudi za več kilometrov.

Zdaj so znova izračunali cestnine za vsak posamezen odsek avtocest in tudi za vsako skupino vozil. Seštevek posameznih odsekov na določeni avtocesti ne bo več drugačen od cestnine za celotno avtocesto.

Ceneje do Splita
Osnovna cena na avtocestah (Hac) bo 46 lip (šest centov) in na tistih v upravljanju ARZ-a 48 lip (6,3) centa.

Novo izračunane cestnine veljajo samo za avtoceste v pristojnosti javnih podjetij, in ne za avtocesto Zagreb-Macelj, kjer je koncesionar AZM, ter za avtocesto v hrvaški Istri, kjer je koncesionar Bina-Istra.

Cestnina od Zagreba do Splita bo po korekciji nižja za slab evro in bo za prvo skupino vozil - avtomobile, kombinirana vozila in dostavna vozila višine do 1,90 metra - znašala 174 kun oziroma 23 evrov.

Za eno kuno oziroma 13,5 centa bo dražja cestnina med Zagrebom in Reko, ki bo po novem 70 kun (9,20 evra namesto 69 kun, ter med Zagrebom in mejo s Srbijo, ki bo 122 kun (16 evrov) namesto 121 kun. Med Zagrebom in madžarsko mejo pri Goričanu bo nova cena 41 kun (5,40 evra, kar je za kuno ceneje kot doslej.

Previsoke cestnine na Hrvaškem