Najstnike so našli 1.400 kilometrov stran od domačega otoka. Foto:
Najstnike so našli 1.400 kilometrov stran od domačega otoka. Foto:

Fantje – 15-letna Samu Perez in Filo Filo ter 14-letni Edward Nasu – so 5. oktobra po vsakoletnem športnem dogodku izginili v majhnem aluminijastem čolnu. Novozelandske zračne sile so jih neuspešno iskale, zato so domnevali, da so umrli. Na domačem otoku so za njimi že pripravili spominsko slovesnost.

V bližini Fidžija, več kot 1.400 kilometrov od njihovega domačega otoka Tokelau, ozemlju v Južnem Tihem oceanu pod novozelandsko oblastjo, jih je našla tunolovka, potem ko je njihov čoln opazil eden izmed članov ladijske posadke.

Zgodbe o preživetju na morju:
2005-06: Trije mehiški ribiči so tavali po Tihem oceanu devet mesecev.
1992: Dva ribiča s Kiribatov sta pristala na obali Samoe, potem ko sta 177 dni tavala po oceanu.
1942-43: Kitajski mornar je na reševalnem čolnu preživel 133 dni, potem ko je bila njegova ladja med 2. svetovno vojno torpedirana.
2001: Dva ribiča s Samoe so rešili po štirih mesecih na morju v majhnem aluminijastem čolnu.
1982: Ameriški mornar je preživel 76 dni na rešilnem čolnu blizu Kanarskih otokov.
2009: Moška iz Mjanmara sta preživela 26 dni na hladilni torbi ob obali Avstralije, potem ko se je njuna ladja prelomila.
Vir: BBC

"Približali smo se jim in jih vprašali, ali potrebujejo pomoč. Odgovor je bil zelo vznesen 'da'," je trenutek rešitve opisal kapetan ladje in dodal, da so bili fantje v precej dobrem stanju glede na to, koliko časa so preživeli izgubljeni sredi oceana.

Opečene od sonca, izčrpane in dehidrirane, a žive, so jih odpeljali v bolnišnico. Edina hrana, ki so jo zaužili v skoraj dveh mesecih na čolnu, so bili galeb, ki so ga ujeli in surovega pojedli, ter kokosi, ki pa so jim pošle že po dveh dneh. Pili so vodo, ki se je čez noč ujela na ponjavi.

"Nekaj časa so pili svežo vodo. Dva tedna, preden smo jih rešili, so ujeli galeba, kar je bila velika sreča za njih. Omenili so, da so zadnje dva dni pred rešitvijo začeli piti slano vodo, kar bi bilo katastrofalno za njih," je za BBC povedal kapitan in dodal, da so fantje mentalno izredno trdni.