Nemčija je sicer obvezno služenje vojaškega roka po 55 letih odpravila 1. julija 2011. Foto: EPA
Nemčija je sicer obvezno služenje vojaškega roka po 55 letih odpravila 1. julija 2011. Foto: EPA

Glavni cilj nove strategije, ki jo je pripravilo notranje ministrstvo in je za zdaj še zaupna, je pripravljenost na morebitne varnostne grožnje. Strategija vključuje tudi poglavje, ki govori o podpori oboroženim silam, pri čemer predlaga vnovično uvedbo obveznega služenja vojaškega roka kot načina za pripravo države na morebitne namestitve vojaških sil v okviru zveze Nato, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nemčija je obvezno služenje vojaškega roka po 55 letih odpravila 1. julija 2011, saj vlada takrat ni več videla varnostno-političnih in vojaških potreb zanj. A obvezno služenje vojske je še vedno zapisano v ustavi in bi ga bilo mogoče s preprostim zakonom znova uvesti.

Nemška obrambna ministrica Ursula van der Leyen je še junija poudarjala, da kljub napetostim z Rusijo in islamističnemu terorizmu ne vidi razloga za vnovično uvedbo obveznega nabora.

Prebivalci naj se založijo s hrano in pijačo
Strategija civilne zaščite sicer med prioritetami našteva tudi okrepitev odpornosti stavb ob morebitnih napadih in povečanje zmogljivosti v zdravstvenem sistemu. Predlaga pa tudi, da se prebivalci založijo z zadostno količino hrane in pijače za nekaj dni.

Berlin o novih ukrepih razmišlja predvsem zaradi dveh terorističnih napadov, za katera je odgovornost prevzela samooklicana Islamska država, in strelskega pohoda mladoletnika prejšnji mesec, pa tudi napetosti med Natom in Rusijo glede Krima oziroma Ukrajine.