Ljudje še vedno čakajo na umik iz Alepa, potem ko je ta v celoti padel v vladne roke. Foto: Reuters
Ljudje še vedno čakajo na umik iz Alepa, potem ko je ta v celoti padel v vladne roke. Foto: Reuters
Alep
Boji v vzhodnem delu mesta so že ponehali, a so se spet začeli. Foto: Reuters
Bašir Al Asad
Asad se je z ruskimi novinarji pogovarjal v Damasku. Foto: Reuters
Premirje v Alepu že propadlo
Preklicana evakuacija iz Alepa

Kot je znano, je bila danes evakuacija preklicana, ker so izbruhnili novi spopadi.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ocenil, da bodo uporniki zdržali le še dva ali tri dni, saj po navedbah ruskega obrambnega ministrstva uporniki nadzorujejo le še 2,5 kvadratnega kilometra ozemlja v Alepu.

Vladne sile so v torek po večletnem upiranju zavzele vzhodni del mesta, ki so ga uporniki nadzorovali od leta 2012. Rusija, glavna zaveznica Damaska, je v torek sporočila, da so se vojaške operacije v mestu končale.

Rusija za nove spopade okrivila upornike
Rusija je za kršitev premirja dopoldne obtožila upornike. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je sporočila, da je sirska vojska spet začela napadati Alep, potem ko so uporniki prekršili premirje.

Rusko obrambno ministrstvo tako trdi, da je bil tarča obstreljevanja z območja pod nadzorom upornikov avtobus s civilisti v četrti Salahedin. Napad je sirska vojska odbila, zdaj pa "nadaljuje osvobodilno operacijo na vzhodu Alepa v četrtih, ki so še pod nadzorom upornikov," so dodali.

Sirska državna televizija je poročala, da je bilo v obstreljevanju upornikov danes ubitih najmanj sedem civilistov, več pa ranjenih.

Asad v Trumpu vidi naravnega zaveznika
Sirski predsednik Bašar Al Asad meni, da bi lahko novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump postal naravni zaveznik Damaska, če bo pokazal iskrenost v boju proti terorizmu.

V pogovoru za rusko provladno televizijo RT je Asad dejal, da so ga opogumile Trumpove izjave med predvolilno kampanjo, ko je dejal, da se bo boril proti nasilnim islamistom in se ne bo vmešaval v notranje zadeve drugih držav. Sirski predsednik bo zdaj počakal, da vidi, ali bo Trump držal besedo tudi, ko bo nastopil predsedniški položaj.

Asad je spregovoril tudi o obsežnem napadu pripadnikov skrajne skupine Islamska država na antično mesto Palmira, ki so ga sirske vladne sile ob pomoči ruskega vojaškega letalstva osvobodile marca letos, a so ga pred dnevi skrajneži znova skušali zavzeti. Sirski predsednik poudarja, da je le nekaj dni pred napadom na Palmiro ameriški predsednik Barack Obama umaknil prepoved oboroževanja nekaterih sirskih uporniških skupin.

Kot je povedal Asad, je Islamska država napad na Palmiro izvedla s številnimi borci in ogromno vojaške opreme, ki je skrajneži predtem niso imeli. Prav tako so napadli na večdesetkilometrski frontni liniji, kar je značilnost za vojske, zato je sirski predsednik prepričan, da so sunitski skrajneži tak napad lahko izvedli le ob pomoči drugih držav.

ZN opozarja na poboje
Združeni narodi medtem opozarja na poboje, ki jih izvajajo vladne sile. Imeli naj bi zanesljive dokaze, da je bilo ubitih 82 civilistov, umrlo pa naj bi še veliko več ljudi, poroča BBC. Tako ZN kot ZDA so sporočili, da so za vse zločine v mestu odgovorni sirska vlada in njena zaveznika Rusija in Iran. Sirska vlada in Rusija očitke o zločinih zavračata.

Na sirskem bojišču umrlo 65 državljanov BiH-a
Minister za varnost BIH-a Dragan Mektić je povedal, da je na bojiščih v Siriji trenutno 115 ljudi iz BiH-a, vendar ta številka ne vključuje 57 otrok, ki so v Sirijo odpotovali skupaj z družinami. Skupaj je glede na obveščevalne podatke na bojiščih v Iraku in Siriji 226 polnoletnih državljanov BiH-a.

Oblasti v Sarajevu razpolagajo z imeni in priimki vseh tistih, ki so odpotovali v boj na nemirni Bližnji vzhod. Kot je še navedel Mektić, je v Siriji trenutno 65 moških in 56 žensk iz BiH-a. Doslej je tam umrlo 65 državljanov BiH-a, vrnilo pa se jih je 46, proti katerim so v teku ali že zaključeni sodni postopki.

Premirje v Alepu že propadlo
Preklicana evakuacija iz Alepa