Najcenejša vodka bo še vedno stala le dva evra. Cena prodajalcev bo lahko od te višja, ne pa nižja. Foto: EPA
Najcenejša vodka bo še vedno stala le dva evra. Cena prodajalcev bo lahko od te višja, ne pa nižja. Foto: EPA
Vodka
Po ukrepu Mihaila Gorbačova se je povečalo število nekakovostnih vodk, ki so jih ljudje naredili kar doma. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Ruski predsednik je bil zaskrbljen nad dejstvom, da povprečen Rus spije 18 litrov čistega alkohola letno. Foto: EPA

Ukrep podražitve ruskega nacionalnega ponosa je začel veljati v prazničnem času, ko se uživanje alkohola med Rusi še poviša. To je med 1. in 11. januarjem, v času novega leta in pravoslavnega božiča.

Najcenejša vodka zdaj dva evra
V Rusiji bo zdaj najcenejša steklenica vodke stala dva evra (89 rubljev). Njena cena bo lahko višja od določene minimalne, a ne nižja. Priložnost so izkoristile veleblagovnice, ki so ceno zvišale tudi za desetkrat. Kljub temu pa so ponekod Rusi lahko kupili vodko tudi za dober evro (51 rubljev).

Glede na to, da povprečna ruska plača znaša 424 evrov (18,702 rublja), to pomeni, da bi si, potencialno, pred novim letom posameznik lahko kupil 368 steklenic najcenejše vodke. Po uvedbi ukrepa pa bi si lahko privoščil le 210 steklenic.

Neuspešni poskusi omejitve alkohola
Ruski veljaki so že prej poskušali v red spraviti svoje državljane, rekoč, da je za neuspešno življenje moških kriv alkohol. A neformalne družbene sankcije in šikaniranja niso bila učinkovita.

Leta 1985, v času Sovjetske zveze, je s protialkoholnimi ukrepi poskušal tudi Mihail Gorbačov. Ukazal je drastično zmanjšanje proizvodnje vina in žganih pijač ter uvedel strog nadzor nad uživanjem alkohola. Učinek je bil pričakovan, zrasla je nezakonita prodaja alkohola, ki je bil slabe kakovosti, saj je bil narejen doma.

Medvedjev šokiran nad pitjem Rusov
Avgusta leta 2009 je tudi Medvedjev zahteval strožje ukrepe, s katerimi bi omejili uživanje alkohola. Predsednika je šokirala objavljena statistika, ki trdi, da ruski državljan v povprečju spije 18 litrov čistega alkohola letno. Od takrat so za trikrat zvišali trošarino na pivo in uvedli stroge ukrepe, kje in kdaj se hmeljev napitek lahko prodaja. Med drugim so prepovedali prodajo piva na ulici, poleg trafik.