Svet
(5)

Poudarki

  • Obama "globoko predan miru"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Gaza
Srečanje treh voditeljev, prvo bo potekalo devet mesecev po vojni v Gazi in pet mesecev po oblikovanju nove izraelske vlade. Foto: EPA
Barack Obama
Osebna vpletenost Obame kaže, da je predsednik "globoko predan trajnemu miru", je sporočila ameriška administracija. Foto: EPA

Dodaj v

Obama, Abas in Netanjahu v iskanju miru

Nizka pričakovanja
20. september 2009 ob 08:25
Washington - MMC RTV SLO, Reuters

Predsednik ZDA Obama se bo v torek sestal s palestinskim kolegom Abasom in izraelskim premierjem Netanjahujem, da bi obudili bližnjevzhodni mirovni proces.

Bela hiša je pojasnila, da bo tristransko srečanje sledilo dvostranskim pogovorom Baracka Obame z obema voditeljema ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. "Premier Benjamin Netanjahu pozdravlja povabilo ZDA na pogovore z Barackom Obamo in predsednikom palestinskih oblasti Mahmudom Abasom," so sporočili iz kabineta palestinskega premierja in potrdili, da je Netanjahu odhod iz New Yorka preložil s ponedeljka na sredo. Netanjahujev svetovalec je dodal, da bo srečanje potekalo brez vnaprej postavljenih pogojev.

Poskuse, da bi v mirovni proces ponovno vnesli nekaj življenja, je do sedaj oviral spor glede gradnje izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, tudi pričakovanja za torkov sestanek niso visoka.

Mitchell brez konsenza
Sporočilo o srečanju treh voditeljev prihaja po zadnjem krogu diplomatskega poskusa bližnjevzhodnega ameriškega poslanca Georgea Mitchella, ki se je končal brez dogovora. Ameriški odposlanec se je pretekli teden nekajkrat sestal z Netanjahujem, da bi dosegla dogovor o ustavitvi gradnje izraelskih naselbin, na Zahodnem bregu pa se je srečal tudi z Abasom. Mitchell je upal, da bosta strani dosegli konsenz pred zasedanjem Generalne skupščine ZN-a, a se je domov vrnil brez doseženega dogovora.

Palestinci tako kot Washington zahtevajo popolno ustavitev gradnje, Netanjahu pa je ponudil ustavitev za nekaj mesecev, a ne v Vzhodnem Jeruzalemu ali v primerih, kjer so gradnjo že odobrili. Ta teden je izraelski premier opomnil, da se je gradnja občutno upočasnila, a da se delo na 2.400 do sedaj zgrajenih enotah nadaljuje.

Obojestransko obtoževanje
Sledilo je obojestransko obtoževanje za pomanjkanje dogovora o nadaljevanju mirovnega procesa. Izraelsko ministrstvo je palestinske oblasti obtožilo, da "preprečujejo nadaljevanje mirovnih pogajanj s postavljanjem pogojev, ki jih v pretekosti ni postavljala". Abas pa je krivdo zvalil na izraelsko zavračanje zahteve o popolni ustavitvi gradnje. "Pot je sedaj blokirana. Mitchell nima nič več dela z nami ali zahodom, saj mi izpolnjujemo svoje dolžnosti. Sedaj je na vrsti Izrael," je dejal v Kairu.

T. V.
Prijavi napako
Komentarji
squirrel
# 21.09.2009 ob 01:41
3. zmelkoow (20. september 2009 ob 12:36)

Edina razlika med naukom, ki ga dobite v Kandaharju in TelAvivu je v velikosti kapic


lol, tu si pa ustrelil v temo, zelo :) Pojdi kdaj v Tel Aviv, pa bos videl kaj pomeni "Nauk, ki ga dobis v Tel Avivu"; ce kondomom reces "kapice" pa tudi prav. lol
Liberate
# 20.09.2009 ob 15:59
Ja v iskanju novih vojn oz dobička. Case closed bi rekli američani.
zmelkoow
# 20.09.2009 ob 12:36
Oboji, židi in musliman sta enaka, nikoli ne boso priznali zmage drugače mislečim. Hamasovci so bili znani, da so pripadnike fataha metali s stoplnic.

Edina razlika med naukom, ki ga dobite v Kandaharju in TelAvivu je v velikosti kapic...

pssst, tisti ogromni madež na zemljevidu čez pol bližnjega vzhoda je izrael...

ja, to bo kar kmalu :(
ISRAEL
# 20.09.2009 ob 09:45
1. moonylink (20. september 2009 ob 09:05)
haha izraelci, res vse bolj zaničujem to državo, ko berem kaj počnejo arabcem s svojo ekspanzionistično politiko


pssst, tisti ogromni madež na zemljevidu čez pol bližnjega vzhoda je izrael...
Lluka
# 20.09.2009 ob 09:05
Prvsa slika mi je podobna kot zrušeni WTC,kjer kaže kupc na katerem štrli konstrukcija.
Kazalo