Enega človeka, osumljenega, da je povezan z napadom, je policija že prijela. Foto: Reuters
Enega človeka, osumljenega, da je povezan z napadom, je policija že prijela. Foto: Reuters
Rouen, cerkev, teroristični napad
Cerkev, v kateri se je zgodil napad. Foto: Reuters
Policija v Rouenu
Francoska policija je napadalca ubila. Foto: EPA
Francois Hollande
Hollande je napovedal uporabo vseh razpoložljivih sredstev v boju proti terorizmu. Foto: Reuters
Francijo pretresel še en teroristični napad
V cerkvi v Franciji ubili duhovnika

V cerkvi v Saint-Etienne-du-Rouvrayu v bližini Rouena sta dva z noži oborožena moška med jutranjo mašo zajela pet talcev, duhovnika, dve redovnici in dva vernika. 86-letnemu duhovniku Jacques Hamelu sta prerezala vrat, v napadu pa so bili ranjeni trije ljudje, eden izmed njih se še bojuje za življenje. Enemu izmed vernikov naj bi uspelo pobegniti in opozoriti policijo.

Ena izmed talk: Napadalca sta umor tudi posnela
Kot je za francoski radio dejala ena izmed zajetih redovnic, sestra Danielle, sta napadalca duhovnika, preden sta mu prerezala vrat, prisilila, da je pokleknil. "Prisilila sta ga, da je pokleknil, ko se je skušal braniti, se je začela drama," je dejala za radio RMC in dodala, da sta umor tudi posnela. Sama je v tistem trenutku zbežala iz cerkve.

Ob prihodu policije sta napadalca izstopila iz cerkve in vzklikala Alah je velik, eden od njiju pa je imel v roki orožje. Policija je streljala nanju in ju ubila. Pri sebi sta imela tudi imitacijo bombe. France 24 poroča, da policija opravlja hišni preiskavi v dveh hišah.

IS: Napada sta izvedla naša "vojaka"
Tiskovna agencija Amak, povezana z IS-jem, je kmalu po napadu sporočila, da sta napad izvedla "vojaka" IS-ja. Napad sta po navedbah Amaka, ki se sklicuje na varnostni vir, izvedla kot odgovor na pozive državam članicam mednarodne koalicije, naj napadejo položaje IS-ja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Francoski mediji so popoldne poročali, da je policija že aretirala enega človeka, domnevno povezanega z napadom, šlo naj bi za mladoletnega fanta. Formalno so potrdili identiteto enega izmed storilcev, identiteto drugega pa še preverjajo, je povedal tožilec, ki preiskuje primer.

Znana identiteta enega napadalca
Identificirani napadalec je po besedah francoskega tožilca, specializiranega za teroristična dejanja, Francoisa Molinsa, leta 1997 rojeni Adel Kermiche, ki je leta 2015 poskušal oditi v Sirijo, vendar so ga v Turčiji prijeli in vrnili v Francijo. Nato je skoraj leto dni preživel v francoskem zaporu, iz katerega so ga marca letos izpustili. Na nogo so mu namestili elektronsko zapestnico, dovoljenje za izhod pa je imel med 8.30 in 12.30, je poročal francoski portal iTele. Kermicha so po tožilčevih besedah identificirali s pomočjo prstnih odtisov.

Kot je še dejal Molins, so duhovnika našli mrtvega s prerezanim vratom, še en človek, star 86 let, pa ima hude vbodne rane.

Hollande: V tej vojni bomo zmagali
"Daeš nam je razglasil vojno in v tej vojni se moramo bojevati, pri čemer moramo spoštovati vladavino prava, kar nas dela za demokracijo," je dejal francoski predsednik Francois Hollande, ki je za samooklicano Islamsko državo uporabil arabski akronim Daeš. V še enem večernem nagovoru pa je poudaril, da grožnja islamskih skrajnežev v Franciji še nikoli ni bila večja. "Teroristi nas hočejo razdeliti, nas razdeliti, nas raztrgati. Izogniti se moramo prepirom in sumom," je poudaril. "Ta vojna bo dolga. Tarča je naša demokracija, ki bo naš ščit. Stopimo skupaj. V tej vojni bomo zmagali," je še pozval Hollande.

Zavrnil pa je pozive opozicije, da bi po drugem terorističnem napadu v Franciji v zadnjih dveh tednih zaostrili protiteroristično zakonodajo. "Z omejevanjem naših svoboščin boj proti terorizmu ne bo učinkovitejši," je poudaril in dodal, da zdajšnja zakonodaja daje oblastem zadostne možnosti za ukrepanje.

Vrstijo se obsodbe napada
Na kraj dogodka se je takoj po napadu poleg Hollanda odpravil tudi notranji minister Bernard Cazeneuve. Predsednik vlade Manuel Valls je na Twitterju zapisal, da je napad udarec za vse katoličane in za vso Francijo. "Stopili bomo skupaj," je še dodal.

Na napad se je odzval tudi Vatikan, ki je dejanje označil za "barbarsko", za še hujše pa ga po mnenju Vatikana naredi to, da se je zgodilo na posvečenem kraju. Predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da papež čuti "bolečino in grozo tega absurdnega nasilja", papež pa je še obsodil vsakršno obliko sovraštva.

Desnica znova pozvala k ostrim ukrepom
Napad je izkoristil tudi francoski desni politični pol za ofenzivo na Hollandovo vlado. Tako je nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy socialistično vlado obtožil, da je premehka v boju s terorizmom. "Moramo biti neusmiljeni. Pravno prerekanje, pazljivost in pretveze za neučinkovito ukrepanje niso sprejemljivi," je dejal Sarkozy in vlado pozval k sprejemu ukrepov, ki so jih predlagali pred mesecem dni. Po teh bi vse osumljene, da so islamistični borci, poslali v pripor.

Vodja skrajno desničarske Nacionalne fronte in predsedniška pretendentka Marine Le Pen je dve največji francoski stranki prav tako obtožila, da sta povsem pogoreli pri zagotavljanju varnosti. "Tisti, ki so nam vladali 30 let, nosijo velikansko odgovornost. Odvratno jih je zdaj gledati, kako se pričkajo med seboj," je zapisala na Twitterju.

Francijo pretresel še en teroristični napad
V cerkvi v Franciji ubili duhovnika