Hrvaška predsednica in slovenski predsednik sta dvodnevni delovni obisk v Makedoniji začela s tristranskim srečanjem z makedonskim kolegom Ivanovom. Foto: BoBo
Hrvaška predsednica in slovenski predsednik sta dvodnevni delovni obisk v Makedoniji začela s tristranskim srečanjem z makedonskim kolegom Ivanovom. Foto: BoBo
false
Makedonija je bila v preteklih mesecih zaradi velikega števila prebežnikov močno obremenjena. Foto: Reuters
Pahor in Grabar-Kitarovićeva v Makedoniji

Najprej sta se sešla z makedonskim predsednikom Gjorgejem Ivanovom, ki je prav danes dvignil veliko prahu z odločitvijo o aboliciji osumljenih in obtoženih politikov, povezanih s prisluškovalno afero.

Odločitev Ivanova naletela na kritike
Ivanov je pomilostil vse, ki so bili osumljeni sodelovanja v lanski aferi s prisluškovanjem, zaradi katere se je Makedonija znašla v hudi politični krizi. V vladajoči makedonski stranki VMRO-DPMNE so poudarili, da se ne strinjajo s pomilostitvami, enako je v opoziciji. Kot je dejal vodja socialdemokratov Zoran Zaev, je predsednikova odločitev "državni udar", zato je predsednika pozval k odstopu. Do odločitve je bil kritičen tudi komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn, ki je dejal, da dvomi, da bodo predčasne volitve poštene. (Vir: STA)

Makedonija se sooča s številnimi težavami. Od begunsko-migrantskega vala, ki ga je z zaprtjem meje ustavila in bila ob tem deležna zgražanja Grčije, ki zaradi imena tudi blokira makedonsko članstvo v Evropski uniji, ob tem pa je država še v izjemno občutljivem političnem položaju, saj naj bi 5. junija potekale predčasne volitve, katerih usoda pa je negotova, saj največja opozicijska stranka napoveduje bojkot.

Predsednika nameravata narediti vse, kar je v njuni moči, da se Makedonija in celotno območje izvijeta iz nevarnosti krize, ki bi lahko bila tudi varnostne narave. Predsednika sta se sešla s predstavniki makedonskih političnih strank, zvečer pa sta ob večerji nadaljevala pogovor tudi s predsednikom Ivanovom, ki je z današnjo odločitvijo o aboliciji presenetil tudi najbližje sodelavce, kakšne bodo posledice in odzivi, pa v tem trenutku še ni jasno.

Jutri bodo vsi trije predsedniki odšli na makedonsko-grško mejo, v Gevgelijo, medtem ko so na drugi strani ograde, v grškem Idomeniju, razmere vse bolj napete.

Pahor in Grabar-Kitarovićeva v Makedoniji