Župan New Yorka Bill de Blasio z ženo, aktivistko in pesnico, Chirlane McCray. Foto: EPA
Župan New Yorka Bill de Blasio z ženo, aktivistko in pesnico, Chirlane McCray. Foto: EPA
Demokrat Terry McAuliffe je v ameriški zvezni državi Virginia porazil republikanca Kena Cuccinellija. V predvolilni kampanji ga je podprl tudi ameriški predsednik Barack Obama.
Michael Bloomberg
Po 12 letih vladavine Michaela Bloomberga (najprej demokrata, potem republikanca, na koncu pa neodvisnega politika) so se meščani odločili, da podelijo večino glasov kandidatu, ki predstavlja najjasnejši rez z njegovo dediščino. Foto: EPA

Lokalne volitve v ZDA so bile prve splošne volitve po predsedniških volitvah leta 2012, na katerih je zmagal demokrat Barack Obama. Mnogi so napovedovali, da bo izid lokalnih volitev vplival na politično usmeritev ZDA v prihodnosti.

Bill de Blasio je s 73 odstotki glasov proti 24 porazil nekdanjega podžupana Rudyja Giulianija Joa Lhotobo in tako zamenjal kar trikrat izvoljenega župana New Yorka in bogataša Michaela Bloomberga. Ta je bil sprva demokrat, nato je prestopil na stran republikancev, na koncu pa je bil neodvisni politik, od katerega so imeli koristi predvsem premožnejši prebivalci Manhattna. Meščani so se tako odločili za "progresivni načrt" de Blasia, ki predstavlja jasen rez z Bloombergovo dediščino.

De Blasio, ki je leta 2000 sodeloval v volilni kampanji takratne senatorke Hillary Clinton, je volivce prepričal s svojo napredno potjo, ki zagovarja višje davke za premožne, poceni gradnje za socialno ogrožene družine in ponovno policijsko prakso, da lahko kogar koli na ulici ustavijo in preiščejo.

V Bostonu, Atlanti, Detroidu in New Jerseyju slavili demokrati
Županske volitve so potekale tudi po nekaterih drugih mestih v ZDA. V Bostonu so imeli volivci na voljo izbiro med dvema demokratoma, zmagal pa je Martin Walsh, v Atlanti je drugi mandat osvojil demokrat Kasim Reed, večinsko temnopolti volivci bankrotiranega Detroita pa so prvič po 40 letih za župana izbrali belca, demokrata Mika Duggana.

Demokrat Terry McAuliffe je dokaj tesno zmagal na torkovih guvernerskih volitvah v ameriški zvezni državi Virginiji, republikanec Chris Christie je brez težav osvojil drugi guvernerski mandat v New Jerseyju.

Presenečenje v Virginiji
Virginija je bila od 70. let prejšnjega stoletja zanesljiva republikanska država, saj se je večina demokratov v tej južnjaški državi prelevila v republikance, ker je demokratska stranka v ZDA postala zagovornica državljanskih pravic temnopoltih. Zadnja leta se povečuje število prebivalcev severnega dela države ob prestolnici Washington, kamor se naseljujejo zvezni uslužbenci, ki so ali demokrati ali pa neodvisni, in tudi tokrat so prav ti volivci odločili volitve.

Republikanski pravosodni minister Virginije Ken Cuccinnelli je imel na voljo štirikrat manj denarja od demokratskega nasprotnika Clintona McAuliffe, ki so ga podprli tudi Barack Obama, podpredsednik Joseph Biden, Bill Clinton in Hillary Clinton. McAuliffova kampanja je Cuccinnellija prikazala kot pripadnika gibanja čajanke in skrajneža, kar je demokratu glede na vzporedne ankete pomagalo osvojiti večino glasov žensk, manjšin, mladih in neodvisnih volivcev, podobno kot Obami pred letom dni.

V ozadju znova zdravstvena reforma
Volitve so minile tudi kot referendum o zdravstveni reformi, ki je 1. oktobra doživela klavrno rojstvo s tehničnimi težavami, in Cuccinnelli je zaostanek v anketah na koncu krepko zmanjšal. Obama je dobil sporočilo, da je treba težave z reformo hitro odpraviti, sicer se demokratom prihodnje leto na kongresnih volitvah ne obeta nič dobrega, ne glede na to, da je imela tudi večina volivcev v Virginiji slabo mnenje o republikancih zaradi zapore proračuna in grožnje kreditni verodostojnosti ZDA med 1. in 16. oktobrom.
New Jersey: Chris Christie brez težav znova osvojil drugi mandat
Republikanska stranka, ki je morda na začetku državljanske vojne med gibanjem čajanke in bolj tradicionalnimi načeli brez ekstremizma, je tokrat dobila dve pomembni sporočili. Christijeva zmaga v New Jerseyju proti demokratki Barbari Buono s 60 proti 40 odstotki glasov je bila glede na ankete pričakovana. Guverner je z njo stranki pokazal, kako lahko osvaja nacionalne volitve, saj je na primer v demokratski državi osvojil tudi večino ženskih glasov in predvsem neodvisnih volivcev.

Christie je dobil dobro popotnico za verjetno predsedniško kandidaturo leta 2016, če bodo seveda strankini volivci dovolj zreli, da izberejo nekoga, ki je bolj zmeren v svojih družbenih stališčih, kot so pravice žensk, homoseksualcev in manjšin. Vzporedne ankete so sicer pokazale, da bi večina volivcev New Jerseyja leta 2016 v hipotetičnem dvoboju vseeno volila nekdanjo senatorko iz New Yorka in nekdanjo državno sekretarko, demokratko Hillary Clinton.

Opozorilo v Alabami
Drugo sporočilo za republikansko stranko je prišlo iz Alabame, kjer sta se na posebnih strankarskih volitvah za zvezni kongres pomerila kandidat "esteblišmenta" Bradley Byrne in kandidat gibanja čajanke Dean Young. Z 52 odstotki proti 48 je zmagal Byrne, ki je dobil krepko finančno podporo Ameriške trgovinske zbornice, ki ji je dovolj zapor in izpadov čajankarjev v zveznem kongresu. To je bil uspešen test za zbornico, ki se bo v prihodnjem letu podobno vpletla v še več republikanskih strankarskih volitev.

Referendum: Označevanja gensko spremenjene hrane ne bo
Na referendumu v Koloradu so volivcu potrdili 25-odstotni davek na prodajo nedavno legalizirane marihuane, deset od enajstih podeželskih okrožij na severu države pa je zavrnilo referendumsko pobudo za odcepitev. Odcepilo bi se le eno, vendar je šlo za simbolično glasovanje, ker zakon tega ne omogoča.

Velike korporacije, kot sta Monsanto in Pepsi, pa so v državi Washington prepričale volivce, da zavrnejo referendumsko zahtevo o obveznem označevanju genetsko predelane hrane na embalažah. Korporacije so podoben referendum z denarjem pred tem spodkopale tudi v Kaliforniji.