Gates velja za enega še izmed redkih kredibilnih politikov v administraciji odhajajočega predsednika Georgea Busha. Foto: EPA
Gates velja za enega še izmed redkih kredibilnih politikov v administraciji odhajajočega predsednika Georgea Busha. Foto: EPA
Paul Volcker in Barack Obama
Volcker je bil do zdaj Obamov gospodarski svetovalec, z nasveti pa mu bo pomagal tudi v prihodnje. Foto: EPA

Da bi lahko Gates, ki je vodenje Pentagona prevzel pred dvema letoma od Donalda Rumsfelda, ostal na položaju se je govorilo že nekaj časa, zdaj pa ameriški mediji poročajo, da je 65-letni nekdanji vodja Cie že sprejel službovanje pod novim predsednikom.

Z imenovanjem republikanca za člana svoje administracije bi Obama izpolnil obljube o preseganju strankarskih razlik.

Obama naj bi javno potrdil izbiro Gatesa za obrambnega ministra naslednji teden, ko naj bi bilo tudi znano, ali držijo govorice, da bo nova državna sekretarka senatorka Hillary Clinton. Za vodjo sveta za državno varnost naj bi Obama izbral upokojenega generala Jamesa Jonesa, ki je služil kot poveljnik ameriških in Natovih sil v Evropi.

Boj za položaje okoli Gatesa
Toda viri blizu oblikovanja nove ameriške administracije zatrjujejo, da dogovor z Gatesom in Jonesom še nikakor ni dokončen, še posebej kar se tiče Gatesa, predvsem ker naj bi se še pogajal o tem, katere sodelavce na obrambnem ministrstvu lahko obdrži tudi v novi administraciji. To bi bil lahko velik kamen sptike, saj je veliko demokratov, ki si želijo visokih položajev v Pentagonu.

"Obstaja 85-odstotna verjetnost, da ostane," je dejal neimenovani vir blizu tranzicijske skupine. Nekateri poročajo, da naj bi Gates ostal obrambni minister le prvo leto Obamovega predsednikovanja in se nato umaknil, vendar naj sam ne bi bil tako navdušen nad idejo, da bi mu določili urnik za umik.

Bolj kot vodenje vojaških zadev so v tem trenutku aktualni Obamovi možje, ki se bodo spopadli s finančno krizo. Tako naj bi na novo ustanovljeno neformalno skupino svetovalcev za gospodarstvo, ki naj bi predsedniku pomagala predvsem z nasveti za prebroditev krize na kreditnih trgih, vodil nekdanji vodja ameriške centralne banke Paul Volcker.

G. V.