Ubitih je bilo 36 ljudi. Foto: EPA
Ubitih je bilo 36 ljudi. Foto: EPA
Kenija
Varnost je še posebej kritična na območjih ob meji s Somalijo. Foto: EPA
Kenija
Delavce so napadalci presenetili med spanjem in jih nato ustrelili. Foto: Reuters

Napad se je zgodil blizu mesta Mandera na skrajnem severovzhodu države ob meji z Etiopijo in Somalijo. Kamnolom je od Mandere oddaljen približno 15 kilometrov. Predtem je bil v sosednjem okrožju v lokalu, kamor zahajajo večinoma nemuslimani, ubit en človek.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna somalijska skupina Al Šabab in sporočila, da je ubila 40 "kenijskih križarjev", čeprav kenijske oblasti navajajo nižjo številko.

Po poročanju očividcev je okoli 20 skrajnežev napadlo delavce v kamnolomu nekaj čez polnoč, ko so ti spali v svojih šotorih. Njihova tarča so bili po besedah krajevnega policijskega načelnika nemuslimanski delavci. Vsi so bili ustreljeni v glavo razen štirih, ki so bili obglavljeni.

Pripadniki skrajne islamske skupine Al Šabab iz sosednje Somalije so prejšnji teden na istem območju na podoben način ubili 28 ljudi, ko so ugrabili avtobus in ločili nemuslimane od muslimanov ter jih ustrelili.
Zaradi dogodka je svoj odstop že podal vodja policije David Kimaya, ob tem pa je kenijski predsednik Uhuru Kenyatta odstavil še notranjega ministra Josepha Oleja Lenkuja. Predsednik je ob tem za varnostne zadeve pooblastil državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Josepha Nkaisserija.

Maščevanje za kenijsko navzočnost v Somaliji
Al Šabab je okrepil napade na Kenijo po letu 2011, potem ko je ta v sosednjo Somalijo poslala svoje vojake v sklopu afriških sil v boj proti islamskim skrajnežem. Ob prevzemu odgovornosti za tokratni napad je sporočil, da gre za kaznovanje Kenije zaradi njenega sodelovanja v boju proti islamskim upornikom v Somaliji.

Kritiki očitajo Kenyatti, da je naredil premalo za varnost državljanov po odmevnem napadu pred letom dni, ko so pripadniki Al Šababa napadli nakupovalno središče v Nairobiju in ubili več kot 60 ljudi.

Nasprotniki oblasti so tudi prepričani, da kenijska vojaška navzočnost v Somaliji ni povečala varnosti doma, zato zahtevajo umik kenijskih vojakov, a očitno namerava vlada ubrati obratno pot, saj je danes napovedala, da bo svojo vojno proti terorizmu še okrepila. "To je vojna. Vojna, v kateri moramo zmagati skupaj," je poudaril Kenyatta.