Mike Pompeo z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom. Foto: Reuters
Mike Pompeo z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom. Foto: Reuters

Pompeo obisk začenja v Budimpešti. Zadnji ameriški državni sekretar, ki je obiskal madžarsko prestolnico, je bila Hillary Clinton leta 2011. V torek bo Pompeo v Bratislavi, kar bo sploh prvi tako visok ameriški obisk na Slovaškem v 20 letih.

"Ta turneja je dolgo pričakovana in močno potrebna," je povedal višji predstavnik ameriške administracije. "Naše sporočilo je, da se moramo prikazati tam, sicer bomo izgubili. Cilj naših prizadevanj za diplomatski angažma je, da tekmujemo za pozitivni vpliv v regiji in da nakažemo zaveznicam v regiji ameriško podporo in interes, da bi vedele, da imajo alternativo Kitajski in Rusiji."

Washington skrbi predvsem vse večja navzočnost Kitajske na tem območju, še zlasti širitev Huaweia, razvijalca 5G omrežij in drugega največjega svetovnega prodajalca pametnih telefonov, na Madžarsko in Poljsko.

ZDA in njene zahodne zaveznice menijo, da bi Huaweievo opremo lahko uporabili za vohunjenje, njegovo širitev v srednjo Evropo pa vidijo kot naskok na trg EU-ja. Huawei zanika sodelovanje pri obveščevalnih dejavnostih za katero koli vlado.

Pompeo velja za zvestega izvajalca Trumpovih političnih idej. Foto: Reuters
Pompeo velja za zvestega izvajalca Trumpovih političnih idej. Foto: Reuters

Tudi o plinovodu

Pompeo bo tudi izrazil svoje pomisleke glede energetskih povezav z Moskvo in Madžarsko pozval, naj ne podpre plinovoda TurkStream, ki je del načrtov Kremlja, da zaobide Ukrajino, glavno tranzitno pot za ruski plin.

Madžarska dobiva večino svojega plina iz Rusije, njen glavni domači vir elektrike pa je jedrska elektrarna Paks, v katero je ruski Rosatom vložil 12,5 milijarde evrov za širitev. Madžarska je tudi ena izmed držav EU-ja, ki ima največ koristi od kitajskih naložb. Zunanji minister Peter Szijjarto je pred dnevi dejal, da bi ZDA lahko pomagale Madžarski preusmeriti se iz ruske energije s spodbujanjem ExxonMobila, da končno sproži načrte za razvoj plinskega polja v Črnem morju.

Predstavnik ameriške administracije je dejal, da so tudi zelo blizu podpisu bilateralnega obrambnega sporazuma z Madžarsko in Slovaško glede nakupa lovcev F-16.

"Delo ZDA v tej regiji ni končano"

Daniel Fried, nekdanji ameriški veleposlanik na Poljskem, je za Reuters povedal, da je angažma ZDA v srednji Evropi upadel s širitvijo EU-ja in Nata, hkrati pa se je pozornost Washingtona preusmerila v Azijo in Bližnji vzhod. "Veliko Američanov je mislilo, da je naše delo v regiji opravljeno, pa ni bilo tako," je dejal Fried. "V zadnji administraciji je prevladoval občutek, da je naše delo v vzhodni in srednji Evropi končano."

Večji del Pompeovega obiska Poljske bo namenjen ameriški konferenci o Bližnjem vzhodu, na kateri si ZDA želijo sestaviti koalicijo proti Iranu. Dvodnevnega dogodka se bo udeležil tudi ameriški podpredsednik Mike Pence. Washington si želi dodatno pritisniti na Iran, da bi "opustil svoje škodljivo ravnanje na Bližnjem vzhodu ter svoj jedrski in raketni program".

ZDA so se lani pod Donaldom Trumpom umaknile iz jedrskega dogovora iz leta 2015, a je EU odločen, da se dogovora drži. Ni jasno, katere delegacije bodo članice EU-ja poslale na konferenco, ki jo je iranski zunanji minister Mohammad Javad Zarif označil za "obupan protiiranski cirkus".

Na konferenci bo govoril tudi svetovalec Bele hiše, Trumpov zet Jared Kushner, in sicer o ameriškem načrtu miru med Palestinci in Izraelci, a ni prav verjetno, da bo postregel s kakšnimi podrobnostmi.